Med denna toppmodell framhåller Electrolux att den ska vara för dem med höga hygienkrav. Vad de menar med det förstår vi inte riktigt, förutom att den ska ha sex gånger högre sugkraft än förra modellen och att den har effektiva HEPA-filter. Men det har ju alla andra också. Kanske menar de att den även har en moppningsfunktion med roterade dynor? Vad som fick oss att haja till är däremot att den har en laddningsstation där man kan ha alla tillbehör.
Tillbehör
I lådan hittar vi ett motormunstycke med roterande borstar som ska fungera både på mattor och hårda golv. Dessutom ett fogmunstycke för exempelvis element, en liten borste för damning samt en ledad förlängning för att komma åt ovanpå skåp. Det unika med maskinen är dock PowerPro-munstycket som är en mopp med roterande dynor. Till den hör en sprayflaska som monteras på maskinen.
Det finns även tillbehör som bilrengöringskit, dammunstycken och mopphink, men mer om det senare. Dessutom stationen där man kan knäppa fast tillbehören när man inte använder dem, samt att man bara kan ställa in dammsugaren i stället för att ladda. Mycket mer praktiskt än hos många konkurrenter. Dock tycker vi nog att Electrolux kunde skickat med något extra filter eller moppdyna som Philips gör.
Användning
Hanteringen är väldigt enkel med en knapp i änden för att starta och stoppa dammsugaren, samt en knapp för att ställa den i eko-, mellan- eller turboläge samt att det finns ett auto-läge som anpassar sugstyrkan till underlaget. Som de flesta andra har munstycket LED-ljus så att man ser dammet. Motorenheten är bland de lättare i testet och vi upplevde det inte speciellt tröttande att använda den. Man får dock bara ut 35 minuters dammsugande på lägsta effekt och vi uppmätte endast 7 minuter på högsta effekt. Electrolux är ändå ovanligt ärliga med batteritiden på webbsidan, men att det skulle räcka till hela hemmet håller vi inte med om. Såvida man inte bor i ett studentrum.
Det är inget större problem att koppla från och sätta på nya tillbehör, med en stor knapp att trycka på, eller till och med en fotpedal för att lossa på de stora munstyckena. Viktigt om man har svårt att böja sig. Däremot är det ett elände att sätta fast och lossa sprayflaskan som ska användas till moppen. Det finns inte ens en plats för den i laddningsstället, och man kan inte låta den sitta kvar eftersom den täcker laddningskontakten. Det känns verkligen som att någon kommit på i sista sekunden att man kanske skulle ha vatten till moppen också.
Att lossa dammbehållaren kräver för en gångs skull inte något skruvande eller meckande med spakar. Men man måste även hitta handtaget för att ta loss filtret, samt att man måste se till att sätta tillbaka dem exakt rätt igen. Det går inte att komma ifrån att det är besvärligare än att byta påse i en standarddammsugare. Vilket kan vara en viktig detalj för äldre när synen inte är den bästa och finmotoriken sviker. Vi gillar dock att alla delar inklusive filter går att rengöra under kökskranen.
Dammsugning
Motormunstycket fungerar riktigt bra både på hårda golv och mattor, det grävde loss katthåren från vår matta som vi medvetet låtit bli extra hårig inför testet. Däremot fastnade det faktiskt ganska mycket hår på borstarna, betydligt mer än på Dyson som har en liknande konstruktion. Men om det verkligt snott sig fast finns det en pedal att trycka på som skär av hår som snurrat sig runt rullen. Smart, men det blev långt ifrån helt rent. Apropå det saknar vi ett litet motormunstycke för att rengöra stoppade möbler med, något som alla konkurrenter har. Det finns dock som tillbehör för 695 kronor.
Så kommer vi till den unika funktionen med de roterande mopparna. De är faktiskt smarta och effektiva, men med det som följer med i kartongen är de bara opraktiska. Som vi redan konstaterat verkar sprayflaskan vara en nödlösning, och det är den också, då den sprayar en liten skvätt vatten när man trycker på en knapp. Bakom moppen, inte framför! Den som konstruerat detta kan aldrig ha använt en mopp. Man blöter ju hela moppen i en skurhink, inte springer man omkring med en sprayflaska och en torr mopp? Det gjorde oss därför nästan stumma när vi upptäckte att det faktiskt finns en automatisk skurhink som tillbehör för bara 575 kronor! Hade den varit inkluderad hade det blivit toppbetyg för moppfunktionen!
Slutsats
Detta är den dammsugare vi tycker är enklast av alla att ta fram och ställa tillbaka för snabba städjobb, tack vare den smarta laddningsstationen. Den håller också tillbehören så att man slipper leta efter dem i städskåpet. Den har inte speciellt lång batteritid men laddar å andra sidan snabbast. Hade Electrolux bara skickat med skurhinken till moppen så hade Hygienic 800 varit en utmärkt allt-i-ett maskin, men som den levereras är moppen bara jobbig att använda.
Också i detta test:
Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W
Dammallergikerns bästa vän
Äntligen en skaftdammsugare där man får en prydlig påse med damm att slänga.
Miele Triflex HX2 Cat & Dog
Genialisk konstruktion men besvärligt handhavande
På pappret ser allting väldigt lovande ut men i praktiken klarar den inte vad som utlovats.
Philips Aqua Plus XC8057
Full av smarta och fungerande lösningar
För en gångs skull en lättanvänd våtmoppande dammsugare som fungerar.
Dyson gen5detect Absolute
Smidig hightech-städning med laser
Dyson fortsätter imponera med teknik men har också sina svagheter.