TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

Grupptest: 5 sladdlösa skaftdammsugare

Sluta dra runt på den jobbiga dammsugaren

Med en sladdlös skaftdammsugare städar du oftare men kortare och med mindre frustration.

Av / 2024-06-05 - 09:21
5 sladdlösa skaftdammsugare

Hur många gånger har man inte sett en dammtuss i ett hörn eller svurit över grus i hallen, men ändå inte dammsugit upp det med en gång? Det är ju faktiskt besvärligt att gå och hämta dammsugaren i ett skåp, dra ut och plugga in sladden, dra ett par tag och sedan göra hela proceduren i omvänd ordning. Nej, det får vänta tills veckostädningen.

När det väl är dags för veckostädningen ska man dra omkring på den tunga dammsugaren, som garanterat fastnar i något så att man måste stå och dra i slangen. Och så måste man byta kontakt för sladden vartefter man rör sig genom rummen. För att inte tala om att man lätt snubblar på den eländiga sladden. Och inte är universalmunstycket speciellt effektivt på mattor heller. För att inte tala om att försöka få bort hår från möblerna om man har husdjur.

Frälsningen med sladdlösa dammsugare

Det mest revolutionerande med att börja använda skaftdammsugare är hur snabbt och lätt det är att ta fram den för att få bort det där gruset i hallen. Eller när man inser att stolarna är ludna av katthår minuter innan gästerna kommer. Dammsugaren sitter ju i sitt ställ i ett hörn eller lättåtkomlig i ett skåp. Det är bara att greppa den, köra några drag och sätta tillbaka den i laddaren. Vad vi upptäckte under testet var just att vi dammsög mycket oftare, men kortare, vilket gjorde att dammsugningen inte var en stor grej som man gick och drog sig för.

U11 XC8000 Image4 Uncropped SRGB TIF scaled
Foto: Philips

Den andra uppenbarelsen är hur mycket smidigare det är att dammsuga utan den där sladden. Det är inga problem att sno runt stolarna vid matbordet för att sedan avlägsna lite damm på gardinstången och avsluta med att suga ut smulorna som ramlat ner på sidan av spisen. Många av maskinerna har nämligen väldigt bra tillbehör för olika situationer. Till och med det vanliga golvmunstycket har blivit hightech med lampor som lyser längs golvet och avslöjar minsta missade dammkorn.

Läs också Lika men ändå så olika Hur stor skillnad kan det egentligen vara på robotdammsugare som dammsuger och moppar dina golv? De fyra deltagarna i höstens grupptest är, förvånade nog, rätt olika.

Problemen med sladdlösa dammsugare

De är faktiskt till för just sådana tillfälliga städuppdrag som vi beskrivit ovan. Att försöka sig på en storstädning med en sladdlös dammsugare slutar ofta i frustration. Dels därför att de inte har speciellt lång batteritid om man kör på normal sugstyrka, så om man bor i hus eller en stor lägenhet kan man glömma att hinna städa allt innan man måste ställa den på laddning. Och att ladda tar flera timmar.
Dels därför att man ju går och bär på motorenheten, snarare än bara en slang. Beroende på hur vältränad man är kan det faktiskt bli ganska tröttande i armen efter en stund. Undantaget i det här testet är Miele, vars Triflex-koncept innebär att man kan sätta motorn längst ner på skaftet i stället. Mycket smart! Det ger också en lägre tyngdpunkt så att man kan ställa ifrån sig dammsugaren snarare än att behöva lägga den på golvet.

Annons
miele dust container
Att tömma dammbehållaren kan faktiskt vara jobbigt och lite äckligt. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Ett annat problem är att de samtliga är påslösa, det vill säga att dammet hamnar i en behållare som måste tömmas. Hur lätt tillverkarna än säger att det är så är det oundvikligt att det dammar en del när man skakar den ovanför soppåsen. Inte lämpligt för dammallergiker. Och på flera modeller fastnar gärna dammtussar och hår så att man måste gräva ut dem ur behållaren. Inget för kräsmagade. Undantaget var Samsung vars Clean Station suger ut dammet till en helt vanlig dammsugarpåse. Praktiskt men kostsamt.
Relaterat till det är att man måste inse att man kommer att behöva öppna upp dammsugaren för att tömma ut dammet och för att regelbundet göra rent filter. Det är faktiskt betydligt besvärligare än att bara lyfta på ett lock och ta ut en dammsugarpåse. Speciellt om man inte ser så bra, inte har så mycket styrka i fingrarna, eller har svårt med finmotoriken så kan det bli ett elände.

philips instructions
Instruktionerna är numera nästan enbart bilder, något som ofta leder till onödig frustration. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Under testet märkte vi också hur nästan samtliga tillverkare slutat skicka med instruktioner. Det är bara en folder med hundratals bilder, pilar och kryss som man ska försöka förstå sig på. Väldigt frustrerande. Ett tips är att samtliga hade instruktionsböcker med faktiska ord i som gick att ladda ner på sina webbplatser.

Så väljer du rätt skaftdammsugare

Vet du med dig att du kommer att vilja försöka veckostäda med dammsugare, titta noga på batteritiden. Inte bara på ”upp till xx minuter” för det gäller på minimal sugstyrka. Tror du att det ändå kan funka om du delar upp det på två pass, titta på laddningstiden, för den kan skilja på flera timmar. Prova också att gå omkring en kvart med något som väger tre kilo i handen och se hur trött du blir och om det är något som funkar att göra regelbundet.

Skaftdammsugare battery time chart skaftdammsugare charging time chart
<
>
Grafik: Jonas Ekelund, L&B Home

Fundera också på vilken sorts rengöring du tänkt använda dammsugaren till. Vissa har bara ett universalmunstycke för golvet vilket inte är lika effektivt på mattor som de som har ett speciellt borstmunstycke för det. Andra har tillsatser för att även moppa golvet. Beroende på hur bra den lösningen är kanske det gör att maskinen kan ersätta moppen också om du ofta våttorkar golven.

Slutligen är det inte alla maskiner som är gjorda för pälsdjursägare. Att få bort hår från mattor och stoppade möbler är bara halva problemet. Det andra är om de fastnar i munstyckena så att man måste ägna en kvart åt att dra loss hårtussar. Vi har kollat extra noga på detta i testet, så läs vidare om du vill veta vilken som passar dina behov.

Dyson gen5detect Absolute

Smidig hightech-städning med laser

Dyson fortsätter imponera med teknik men har också sina svagheter.

Bra tillbehör och smidig att använda. Förhållandevis tyst. Filter och munstycken är tvättbara. Bra laserlampa för att se dammet.
Räcker bara knappt 7 minuter i turboläge. Hår fastnar i standardmunstycket. Dammtömningen inte optimal. Saknar riktigt laddställ. Gräsliga färger.
Läs hela testet

Electrolux Hygienic 800

Snubblande nära en fullträff

Hade kunnat vara bästa köp om bara de nödvändiga tillbehören hade ingått.

Utmärkt laddningsstation med förvaring. Laddar snabbt. Stabil konstruktion och lättbytta tillbehör.
Liten dammbehållare. Räcker bara knappt 7 minuter i turboläge. Skurhinken som behövs för att göra moppen användbar ingår inte. Motor-möbelmunstycke är extra tillbehör.
Läs hela testet

Miele Triflex HX2 Cat & Dog

Genialisk konstruktion men besvärligt handhavande

På pappret ser allting väldigt lovande ut men i praktiken klarar den inte vad som utlovats.

Kan ha motorn nederst för bekvämare dammsugning och kan då stå upprätt utan stöd. Praktisk tillbehörshållare för dammsugarskaftet. Lång batteritid.
Vägghållaren känns billig och det mesta är plastigt. Möbelmunstycket kan inte tas isär för rengöring. Motormunstycket körde fast på en helt vanlig matta.
Läs hela testet

Philips Aqua Plus XC8057

Full av smarta och fungerande lösningar

För en gångs skull en lättanvänd våtmoppande dammsugare som fungerar.

Utmärkt batteritid. Lättaste maskinen. Dammsuger och moppar (riktigt bra) samtidigt. Belysning i nästan alla munstycken! Vettiga tillbehör som är lätta att rengöra.
Dålig vägghållare för laddning. Ingen förvaringslösning för tillbehören. Inget vidare på att damma.
Läs hela testet

Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W

Dammallergikerns bästa vän

Äntligen en skaftdammsugare där man får en prydlig påse med damm att slänga.

Tömningsstation för dammet. Genomtänkta tillbehör med ett bra ställ att förvara dem i. Utmärkt husdjursmunstycke för möbler. Smidig och effektiv rengöring.
Högljudd. Ingen lampa på mattmunstycket. Dyra dammpåsar. Måttlig batteritid.
Läs hela testet
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ny toppmodell från Sage imponerar

Lättinstallerad och drivs av solljus

Prisvärd pizzaugn för både inom- och utomhusbruk

Du får inte ha bråttom

Ambilight för den moderna spelaren

Pling plong - du är i bild

Delad glädje är dubbel glädje

Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Ljud & Bild