TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Segway Navimow H800E

Ljudlös och terränggående

Segway Navimow med Vision Fence är (nästan) allt man kan önska sig av en robotgräsklippare.

Av / 2023-06-01 - 16:30
Segway Navimow H800E

Home tycker

  • Nästan ljudlös, superterränggående och finns i fyra olika storlekar.
  • Nyutvecklade Vision Fence måste köpas separat. Den här modellen kräver ett 4G-abonnemang för att bland annat kunna hämta uppdateringar till programvara och processor.

Hjulen är det första vi lägger märke till. De ser ut som traktordäck i miniatyr på den platta roboten som installatören packar upp ur kartongen.

”Den här kör aldrig fast”, säger han och bekräftar förhoppningen om att Segways robot faktiskt ska klara av den ojämna och ovårdade gräsmattan som den är tänkt att testas på.

Sedan följer ett par anekdoter om trädgårdar han har besökt, där en liten robot av annat märke stod i ett hörn och hade kört fast. Tydligen är det en ”grej” att inte alla vi som vill ha en robot redan har perfekt välskötta gräsmattor.

Om du förresten tycker dig känna igen namnet Segway från diverse storstadssemestrar, där horder av turister med cykelhjälmar plötsligt ligger i bakhåll på var sin ljudlös Segway, har du inte fel. Det är samma företag som skapade lite av en revolution förra året när de introducerade den första robotgräsklipparen som inte använder sig av begränsningskabel utan enbart navigerar runt i trädgården via satelliter och nu även AI (artificiell intelligens).

SegwayHjul
Hjulen på Segway Navimow gör att den verkligen är terränggående. Enligt tillverkaren klarar den en lutning på hela 45 grader. (Foto: Pernille Redder)

Nu med extrautrustning

I år har den lilla kameran VisionFence lanserats som tillval till Navimow, vilket gör att roboten kan känna igen olika mindre föremål och undvika att köra på dem eller klippa dem.

Annons

VisionFence fungerar även som backup för klipparen om satellitmottagningen är svag. Du riskerar inte att den plötsligt kör ner i en rabatt eller ut på terrassen om den tappar satellitanslutningen, eftersom den lilla kameran är utrustad med AI och förstår att det är skillnad på gräsmatta och allt annat.

I det här testet lät vi bli att koda in en krusbärsbuske, som står längs bort i trädgården, i robotens karta för att se hur den hanterade det.

Och det klarade den med bravur. Det klipptes fint runt busken varje gång.

En enda gång, några dagar in i testet, kom vi hem och hittade på mystiskt sätt roboten på terrassen med ett urladdat batteri. Det fanns ingen omedelbar förklaring till varför, och det hände inte igen.

Segwayprogram
En professionell installatör gjorde roboten redo för testträdgården, men många väljer att installera och programmera denna robotgräsklippare själv. (Foto: Pernille Redder)

Igelkottssäker

”Vi rekommenderar att inte klippa gräsmattan på natten, men om du gör det kommer den i alla fall inte att klippa sönder någon igelkott”, säger installatören, som för övrigt anser att det är lite av en myt, det där med de nattliga blodbaden som många av oss har hört talas om.

Men risken att vakna upp till en gräsmatta täckt av finfördelade igelkottar bör åtminstone elimineras, eftersom det är små ledade blad som sitter under roboten, precis som Doktor Igelkott säger att det måste vara för att en robotgräsklippare ska vara igelkottssäker.

Flera olika storlekar

Segway Navimow finns i fyra olika storlekar och prisklasser. Den minsta, som är avsedd för en trädgård på upp till 500 kvadratmeter, har inte 4G, vilket gör att den måste använda ditt Wi-Fi för att ladda ner uppdateringar till exempelvis firmware och CPU. Den har för övrigt inte heller stöldskydd.

Vi har testat den näst minsta modellen H800E som klarar trädgårdar upp till 800 kvadratmeter. Denna modell har 4G och stöldskydd, och extrakostnaden är inte större än att den skulle vara vårt val även i mindre trädgårdar. Det bör dock noteras att ett års gratis 4G ingår, efter det måste ett dataabonnemang tecknas som kostar €30 per år.

Den största modellen håller en trädgård på upp till 3 000 kvadratmeter snygg och välansad.

Segway Navimow kommunicerar med satelliterna via antennen, en liten svart låda. Den ska monteras nära laddstationen på den medföljande, cirka 150 centimeter höga, svarta stolpen.

SegwayLanghaaret
Få robotgräsklippare uppskattar att bli utplacerade på så här långt gräs, men Segway Navimow gjorde jobbet utan att gnälla. (Foto: Pernille Redder)

Nästan tyst

Hjulen på roboten är våldsamma, men det är inte ljudet alls. Maskinen låter faktiskt inte alls, utan ger bara ifrån sig ett milt surr när den kör runt. Man hör knappt skillnad på om den klipper eller bara förflyttar sig.

Med den här roboten i trädgården kan du enkelt ligga och sola på gräsmattan utan att bli minsta störd av att den tuffar runt. Och till skillnad från vissa av de andra robotarna kommer den med Vision Fence inte ens att knuffas, eftersom den upptäcker i god tid att du ligger där.

Det hörs några olika pip när den får en signal via appen, men de är inte heller högljudda och går även att stängas av. Så Segway Navimow är ett bra val som robotgräsklippare för de mest ljudkänsliga.

SegwayBusk
Den svarta pilen pekar på krusbärsbusken som Segway Navimow själv insåg att den skulle klippa runt. Den vita pilen pekar på hålet med plommonträdet som vi programmerat som en ”ö”. (Foto: Skärmdump från app)

Appen

Det är appen som ska användas när Navimow ska lära sig var den ska klippa gräset och var den ska hålla sig i skinnet. Segway använder ett system som de kallar Exact Fusion Locating System, som ska vara mer exakt än GPS. Och tillverkaren lovar att Navimow, i kombination med en serie sensorer, är ultraexakt och redo att manövrera även i den mest utmanande terrängen.

När strömmen är påslagen och roboten är hopkopplad med telefonen via appen är det dags att bekanta den med trädgårdens konturer. Det gör man genom att styra den runt i trädgården i ett litet ”spel” i appen, där roboten styrs enligt exakt samma princip som en bil i ett dataspel: med joystick.

Här kommer timmar tillbringade i ett tonårsrum med bilspel utan tvekan att komma den nya robotägaren till godo (vem hade väl kunnat tro det?), men även utan sådan träning i bagaget är det väldigt lätt att mycket långsamt flytta runt roboten runt kanten av trädgården via appen. Det är den här proceduren som förr i tiden innebar att gräva ner begränsningskabel och vi måste bara säga: ”Välkommen till framtiden. Trevligt att vara här.”

Träd och rabatter i gräsmattan kan installeras som ”öar”, men med Vision Fence kan du också bara lämna dem ifred och låta roboten upptäcka dem själv.

I vår trädgård finns dock ett plommonträd som skulle kunna behöva lite färsk jord så att den kommer upp i samma höjd som gräsmattan. Det är med andra ord ett rejält hål i gräsmattan, som installatören rekommenderar att vi programmerar in som en ö. Så det gör vi, och roboten kör snällt runt den lilla ön varje gång den klipper, utan att falla ner i hålet. Det bevisar att den klipper med imponerande precision.

”Och för övrigt kan man enkelt rätta till linjerna efteråt”, lovar installatören, ”om det efter ett tag visar sig att det saknas ett hörn någonstans.”

Snygg klippning

Det var en mycket långhårig gräsmatta som Navimow fick i uppdrag att frisera, men efter några veckors daglig klippning hade den fått fullkoll på lockarna och trädgården såg ut att vara helt jämnklippt utan missar. Navimow H800E är programmerad att klippa i olika mönster så att hjulen inte lämnar ”spår” i gräset.

Det regnade flera gånger under perioden och när det hände körde gräsklipparen tillbaka in i sin laddstation och väntade på torrt väder innan den fortsatte att klippa där den slutade.

Slutsats

Segway Navimow är en riktigt snygg robotgräsklippare som är lätt att använda och klipper gräset riktigt snyggt. Vi uppskattar särskilt att den är i stort sett tyst och att den är enkel att sköta via appen.

Karakter
Segway Navimow H800E
Premium

Också i detta test:

Ecoflow Blade

Mer snabb än snygg

Minimalistisk Turbo Terminator som snabbt får ordning på gräsmattan.

Klipper otroligt snabbt. Kör inte på föremål på gräsmattan utan upptäcker dem på 30–40 centimeters avstånd.
Högre ljudnivå än de övriga i testet, designen är mer annorlunda än snygg.
Läs hela testet

Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit

För riktigt stora trädgårdar

Husqvarnas bud på en robotgräsklippare värdig en golfbana.

För en riktigt stor, parkliknande trädgård är Husqvarna ett bra alternativ.
Den upptäcker inte hinder i förväg, utan stöter försiktigt mot dem – och hittar sedan en väg runt dem.
Läs hela testet

Ecovacs Goat G1

Snyggaste roboten i kvarteret

Ecovacs har tänkt lite mer på designen än konkurrenterna.

Definitivt den snyggaste designen. Goat G1 ligger dessutom en hel prisklass under flera av konkurrenterna.
Ett antal vita stolpar, så kallade navigeringsfyrar, måste placeras runt trädgården. Dem använder Goat G1 för att hitta rätt.
Läs hela testet

Stiga A 1500

Gräsmattans gula vän

Stiga levererar en gedigen och väl beprövad robotgräsklippare som gör vad den ska.

Stiga har utvecklat en patenterad teknik, AGS (Active Guidance System), som garanterar att det alltid finns kontakt med satelliterna.
För att kunna använda robotgräsklipparen måste du efter första året köpa ett datapaket från Stiga som kostar från 349 kronor per år. [Uppdatering 8 augusti 2024: Under 2024 ändrade Stiga sina priser så att datapaketet nu ingår gratis under produktens livstid. Red.]
Läs hela testet
Pernille Redder
(f.1977) Journalist på L&B Home. Pernille har arbetat som journalist och redaktör i TV-branschen sedan 2003. Bland annat på DR, TV 2 Øst, TV 2 Fyn och som redaktör på Copenhagen TV Festival. Pernille skriver ärligt och kortfattat om allt som gör livet som husägare och förälder roligare och enklare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Ny toppmodell från Sage imponerar

Lättinstallerad och drivs av solljus

Prisvärd pizzaugn för både inom- och utomhusbruk

Du får inte ha bråttom

Ambilight för den moderna spelaren

Pling plong - du är i bild

Delad glädje är dubbel glädje

Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Ljud & Bild