TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ecovacs Goat G1

Snyggaste roboten i kvarteret

Ecovacs har tänkt lite mer på designen än konkurrenterna.

Av / 2023-06-01 - 16:30
Ecovacs Goat G1

Home tycker

  • Definitivt den snyggaste designen. Goat G1 ligger dessutom en hel prisklass under flera av konkurrenterna.
  • Ett antal vita stolpar, så kallade navigeringsfyrar, måste placeras runt trädgården. Dem använder Goat G1 för att hitta rätt.

Ecovacs Goat G1 kommer i en helt enorm kartong, och till vårt test kommer den även med en extra, mindre kartong. Allt pekar på att det är ett jättestort installationsprojekt vi ska påbörja, så vi tar ett djupt andetag innan vi öppnar lådan.

Inuti hittar vi en klar skönhet till robotgräsklippare. Den är kritvit och har en lika vacker laddstation (som kommer i två delar). Designen är verkligen omhuldad här. Men det är också stora saker vi har att göra med här. Ecovacs Goat G1 vill bli sedd och beundrad.

EcovacsStang
I bakgrunden syns en av de vita ”radiofyrarna” som Ecovacs Goat G1 behöver för att kunna sköta gräsmattan. (Foto: Pernille Redder)

Fyrar

Men det finns mycket mer nere i lådan. Och i den andra lådan. För Ecovacs har utvecklat en robotgräsklippare utan 4G som håller koll på sin trädgård med hjälp av vita stolpar, ”navigeringsfyrar”. De är en bra bit över en meter höga och måste placeras runt gräsmattans ytterkant för att hjälpa Goat G1 att garantera att gräsmattans gränser är på millimetern. De flesta ”normala” trädgårdar behöver mellan två och fyra stolpar.

Vi är lite splittrade, för i testträdgården ser de lite udda ut och står mycket synligt, men kan man hitta en lite mer diskret plats på sin egen trädgård så går de nog att leva med.

Stolparna kompenserar för att Goat G1 kommunicerar via Wi-Fi och Bluetooth när man parkopplar till appen. De verkar som en kvarleva från den gamla goda begränsningskabeln, men eftersom de varken kan skäras av med spade eller måste grävas ner är de ett stort framsteg.

Annons
EcovacsGarage
Laddstationen rengör kameran med borstar innan den låter roboten får gå till jobbet i trädgården. (Foto: Pernille Redder)

Programmering

När navigeringsfyrarna är utplacerade är det dags att lära Goat G1 hur stor trädgården är och vad den ska undvika när den kör runt. Den här gången låter vi familjens nioårige son ansvara för att ta turen runt trädgårdskanten och det är en uppgift som väcker jubel. Sanningen är att stora barn är (minst) lika bra på sådant här som de flesta vuxna.

Precis som med Segway Navimow programmerar vi plommonträdet, som står i ett hål i gräsmattan, som off limits och låter roboten själv upptäcka krusbärsbusken. Goat G1 klarar testet och inser att den inte ska klippa busken. I stället går den i en fin liten cirkel runt både plommonträdet och krusbärsbusken.

Efter programmeringen tar Goat G1 själv en promenad runt i trädgården för att lära känna den ordentligt och sedan ställer den in ett program för hur ofta den vill klippa. I testträdgården är det varannan morgon och den räknar med att det tar 53 minuter.

Och så blir det. Varannan morgon kör den troget iväg och drygt 50 minuter senare återvänder den till laddstationen. I appen syns tydligt att den har klippt hela trädgården (minus krusbärsbusken) och gräsmattan blir snabbt snyggt och jämnt klippt.

EcovacsMenu
Klipphöjden justeras inte i appen utan direkt på roboten med en bra, gammaldags ratt. (Foto: Pernille Redder)

360-graders kamera

Det är flera av robotarna som har kameror, men Ecovacs har tagit det till nästa nivå och gett ägaren möjlighet att följa resan runt trädgården i appen. Det är inte helt klart vad poängen är, men det är en kul funktion att hänga med i trädgården i panoramavy. Även i laddstationen kan du aktivera kameran och se till att roboten är där den ska.

Det går också att spela in video eller ta bilder med kameran, som sparas i appen och kan laddas ner till mobilen. På Ecovacs hemsida betonar de att detta är en säkerhetsåtgärd och att alla data lagras på ett säkert sätt.

Om du är på semester eller bortrest har Ecovacs app en funktion där du kan be den att skicka ett larm om den upptäcker en person inom sju meter när den befinner sig i stationen. Denna funktion är enkel att slå på och kommer utan tvekan att ge ökad sinnesro.

Laddstationen är utrustad med små borstar som rengör kameran inför varje tur i trädgården. Det är nästan som en liten biltvätt när den sätter igång.

Kameran ser också till att Goat G1 upptäcker alla hinder innan den kör på dem. Vi testar och den undviker allt. Hur snabbt vi än lägger saker framför den så kör den aldrig in i dem.

I robotens meny hittar vi till och med ett djurläge, som ska ge ännu större säkerhet för att små djur inte riskerar att hamna under maskinen. Precis som de andra robotarna i testet har Goat G1 små, rörliga rakblad för att skydda mot nattliga massakrer. Men återigen: Alla tillverkare och installatörer vi har talat med rekommenderar att man bara klipper sin trädgård på dagen.

Och ett sista skydd: I appen hittar vi ett par beta-funktioner, inklusive AI-igenkänning. När det är aktiverat känner Goat G1 igen bland annat igelkottar, katter och hundar.

EcovacsKamera
Kameran filmar i hela 360 grader och du kan följa med från appen även när den står i laddstationen. (Foto: Pernille Redder)

Appen

Goat G1:s app är på svenska och när du startar den så frågar den om du vill börja i standardläge eller i Bluetooth-läge. I det senare finns flera alternativ för att programmera roboten.

Men klipphöjden ställs in med en helt vanlig ratt på själva roboten, medan man med de andra robotarna i testet kan justera klipphöjden i appen.

Å andra sidan har appen många andra roliga funktioner (som kameran) och är genomgående intuitiv och lätt att förstå.

EcovacsDyr
Ett särskilt djurskydd är bara ett av många sätt som Goat G1 kan ta hand om trädgården och familjens djur. (Foto: Pernille Redder)

Resultatet

Det finns inte ett enda fel med Goat G1:s hantering av gräsmattan. Det ser snyggt och prydligt ut. Det måste dock sägas att denna robot i princip alltid kör i samma klippmönster, vilket över tid kan resultera i en randig gräsmatta. Av den anledningen varierar några av de andra robotarna i testet sitt klippmönster.

Men Ecovacs har en lösning. I appen kan man nämligen ställa in Goat G1 så att den ändrar riktning. Det görs enkelt med ett finger och verkar vara en bra lösning när avancerade klippmönster inte är ett alternativ.

Slutsats

Vi är inte överförtjusta över att behöva placera vita stolpar runt om trädgården, men bortsett från detta är Ecovacs Goat G1 en alldeles utmärkt robot och kommer att tilltala alla som ser värdet i att ha en robot med massor av funktioner som är både vacker och vit. (Vi förutspår dock att det kommer att krävas en våt trasa med tvålvatten några gånger under säsongen för att hålla den vacker.)

Karakter
Ecovacs Goat G1
Premium

Också i detta test:

Ecoflow Blade

Mer snabb än snygg

Minimalistisk Turbo Terminator som snabbt får ordning på gräsmattan.

Klipper otroligt snabbt. Kör inte på föremål på gräsmattan utan upptäcker dem på 30–40 centimeters avstånd.
Högre ljudnivå än de övriga i testet, designen är mer annorlunda än snygg.
Läs hela testet

Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit

För riktigt stora trädgårdar

Husqvarnas bud på en robotgräsklippare värdig en golfbana.

För en riktigt stor, parkliknande trädgård är Husqvarna ett bra alternativ.
Den upptäcker inte hinder i förväg, utan stöter försiktigt mot dem – och hittar sedan en väg runt dem.
Läs hela testet

Segway Navimow H800E

Ljudlös och terränggående

Segway Navimow med Vision Fence är (nästan) allt man kan önska sig av en robotgräsklippare.

Nästan ljudlös, superterränggående och finns i fyra olika storlekar.
Nyutvecklade Vision Fence måste köpas separat. Den här modellen kräver ett 4G-abonnemang för att bland annat kunna hämta uppdateringar till programvara och processor.
Läs hela testet

Stiga A 1500

Gräsmattans gula vän

Stiga levererar en gedigen och väl beprövad robotgräsklippare som gör vad den ska.

Stiga har utvecklat en patenterad teknik, AGS (Active Guidance System), som garanterar att det alltid finns kontakt med satelliterna.
För att kunna använda robotgräsklipparen måste du efter första året köpa ett datapaket från Stiga som kostar från 349 kronor per år. [Uppdatering 8 augusti 2024: Under 2024 ändrade Stiga sina priser så att datapaketet nu ingår gratis under produktens livstid. Red.]
Läs hela testet
Pernille Redder
(f.1977) Journalist på L&B Home. Pernille har arbetat som journalist och redaktör i TV-branschen sedan 2003. Bland annat på DR, TV 2 Øst, TV 2 Fyn och som redaktör på Copenhagen TV Festival. Pernille skriver ärligt och kortfattat om allt som gör livet som husägare och förälder roligare och enklare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Skarp och praktisk videoringklocka

Ljud & Bild