Små irritationsmoment växer sig snabbt stora. Speciellt när de lätt kunde ha undvikits. Med CGWS-130B Classic Aroma har norska Wilfa tillverkat en fin kaffekvarn. Maskinen snubblar dock så nära mållinjen att det krävs en VAR-domare för att skicka betyget från utmärkt ner till rekommenderat.
Wilfa Classic Aroma packas upp och installeras på några minuter. Maskinen är utformad för att ta upp så lite utrymme som möjligt. Bönbehållaren är till exempel infälld i maskinens topp.
Markeringen, i form av ett streck, bredvid behållarens tryckta skalmått är gjord av platt, röd plast. Det ger ett billigt intryck som inte matchar resten av maskinens solida exteriör.
På sidan finns en tryckknapp för start-stopp av malningen och ett vridreglage för timern. Lämpligt nog finns det tre alternativ på 10, 20 och 30 sekunder runt reglaget.
Behållaren för malet kaffe har ett inbyggt handtag på framsidan, vilket är en bra idé. Tyvärr visar det sig att behållaren också är kvarnens akilleshäl.
Jag inser att den inbyggda sladdvindan endast tillåter sladden att gå ut från vad jag uppfattar som vänster sida. En onödig begränsning.
En del av irritationen släpper när jag börjar använda kvarnen. Wilfas CGWS-130B Classic Aroma levererar utan tvekan den mest konsekventa malningen i testet. På alla tre testade malningsgrader får jag ett malet kaffe som är både jämnt och trevligt att titta på och röra vid.
Desto tråkigare att de oönskade detaljerna måste störa helhetsintrycket.
Val av malningsgrad och tid
Wilfa-kvarnen rymmer 250 g bönor i behållaren. Du kan enkelt lägga i mer eftersom locket till behållaren väger väldigt lite. Det behöver inte klämmas eller tryckas på som det lufttäta locket på Sage Smart Grinder Pro, till exempel.
Eftersom behållaren är infälld i toppen av Classic Aroma-kvarnen är det svårt att se när det är dags att fylla på. Man måste lyfta på locket och titta.
Du väljer malningsgrad genom att vrida på toppen av bönbehållaren. Lämpligt nog har den vertikala spår i plasten för att ge fingrarna ett bra grepp.
Jag testade tre olika malningsgrader med 6 g bönor. Mängden är vad som får plats i mitt metallmått. Jag fick lyssna efter när malningen var klar, eftersom det inte syns så bra från utsidan. Annars slår den automatiska stoppfunktionen till så att kvarnen inte fortsätter att arbeta i all oändlighet.
De tre testade malningsgraderna gick från den finaste graden, på bönbehållaren som heter Mocca. Mellanmalningen kallas Filter och den grövsta kallas Steap. Den sistnämnda termen syftar på bryggmetoden där grovmalet kaffe lämnas att dra. Till exempel i en påse.
Wilfa Classic Aroma är inte den snabbaste kvarnen. Ett mått bönor (6 g) tar mellan 9 och 11 sekunder att mala. Andra kvarnar i testet, till exempel Melitta Calibra, gör jobbet på så lite som 2,45 sekunder.
Jag fick följande malningstider med Classic Aroma: Mocca (1:a graden) tog 10,66 sekunder. Pour over/Filter (12:e graden) tog 9,6 sekunder och Steap (17:e graden) tog 9 sekunder.
Tiderna är inte exakta. På grund av designen kan jag inte se när bönbehållaren är tom. Som sagt, jag fick lyssna i stället.
Snabbhet är inte automatiskt en kvalitetsstämpel. Wilfa förklarar malningstiden med att den koniska kvarnen avger mindre friktionsvärme, vilket kan försämra bönornas smak och arom.
Malning och rymmande smulor
Var och en av de tre satserna med malda bönor hälldes ut på min skärbräda för inspektion. Redan nere i behållaren såg jag en mycket fin malning. Ute på brädan och i dagsljus visade alla tre malningarna ett riktigt bra resultat.
Den grövsta malningen var enhetlig, medium var jämn och i exakt lika stora delar. Den finaste malningen var fin som pulver och utan klumpar.
Tyvärr förstördes intrycket av plastbehållaren. Jag hittade kaffegranulat på locket nära hålet där malet kaffe ska passera igenom. När jag öppnar locket flyger malt kaffe ut. Nere i behållaren fastnar en del av det malda kaffet på sidorna.
Vid upphällning i pappersfiltret åker det malda kaffet upp på sidorna av filtret eller bredvid det och ut på köksbänken. Det är här ett antistatiskt material kan göra underverk. Wilfas toppmodell, Uniform, har faktiskt en sådan behållare i metall.
Rengöring och ljudnivå
Då och då behöver kvarnen rengöras. Det medföljer ingen borste till Wilfa Classic Aroma, så du måste hitta ett lämpligt redskap för rengöringen.
För att komma åt kvarnhuvudet och kvarnmekanismen vrider du bönbehållaren moturs till ”off”-läget. Kom ihåg att tömma behållaren i förväg, annars kommer omalda bönor att trilla ut från den öppna botten av behållaren.
Kvarnen frigörs genom att vrida på den svarta plastdelen av kvarnen. Efter några dagars användning hade det samlats rester av malet kaffe, men inga halva eller hela bönor, som med Encore-kvarnen från Baratza.
Kvarndelarna i Wilfa Classic Aroma är tillslutna på sidorna. Inga bönor som far iväg in i maskinen, som jag upplevde med Baratza Encore.
Classic Aroma väger nästan två kilo och är lite otymplig att hantera när den ska ställas tillbaka på sin plats. Omvänt står den stadigt och stabilt tack vare sin breda bas.
Med Wilfa Classic Aroma får du en solid kvarn som inte låter särskilt mycket. Jag kunde ha ett telefonsamtal i rummet bredvid medan kvarnen var igång. Jag minns inte mycket av samtalet. Förmodligen för att jag inte hade fått mitt morgonkaffe än.
Om jag vill ha en bra (och vaken) start på dagen är Classic Aroma min nya bästa vän. Om det inte vore för alla smulor som for omkring.
Slutsats
Wilfa Classic Aroma ger den bästa malningen i vårt grupptest. Kvarnen är solid men har irriterande detaljer. Till exempel sitter sladden inte på baksidan utan på sidan. För vissa kan detta orsaka utrymmesproblem eftersom Classic Aroma måste placeras med sin bredaste sida vänd utåt.
Wilfa CGWS-130B arbetar stabilt, står stadigt på bänkskivan och är inte irriterande bullrig. Konstruktionen är kompakt och bekväm att rengöra. Det är dock svårt att hålla ett öga på mängden hela bönor genom sidan av bönbehållaren.
Det mest irriterande är resterna av malet kaffe. Det lägger sig på behållarens lock, i kvarnutrymmet, på behållarens insida och runt om på köksbänken.
Om Wilfas behållare hade varit tillverkad av ett antistatiskt material skulle Classic Aroma ha fått högre poäng i vårt helhetsbetyg.
Också i detta test:
Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A
Klumpig kvarn slösar med bönorna
Amerikanska Baratza vill vara inledningen till en utsökt kaffebryggning, men högt ljud och dumma designval förstör upplevelsen.
Melitta Calibra MEL22156
Valfrihet utan finesser
Melittas kvarn fungerar smidigt och troget, men är ingen skönhet på köksbänken. Å andra sidan får du kontroll över kaffestyrkan.
Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS
Bra konstruktion och en läcker kvarn
Sages mångsidiga kaffekvarn är en 4 kg tung maskin full av bra konstruktionslösningar. De allra flesta av dem fungerar utmärkt i praktiken.
Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale
Solid kvarn gör allt själv
Wilfa tillverkar uppskattade maskiner för kaffebryggning. Toppmodellen Uniform WSFBS-200B tar dock lätt över kontrollen och lämnar inte mycket utrymme för användarens önskemål.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser