Baratza låter som smaken av ett gott italienskt kaffe, men varumärket är amerikanskt. Närmare bestämt från Seattle. Kaffekännare vet att Starbucks-kedjan ”föddes” i samma stad, så de måste kunna något om kaffe i Seattle.
Vid första anblicken gör Baratza Encore ett gott intryck. Med sina 3,1 kilo står kvarnen stadigt på köksbänken. Modellen är inte bara avsedd för espresso. Baratza maler bönor till flera olika sorters kaffe.
Under uppackningen visar konstruktionen sina svaga punkter. Bönbehållaren, som rymmer upp till 300 g hela bönor, måste placeras ovanpå kvarnen tillsammans med en slags inre gummikrage.
Efter några försök lyckades det, men det var inte lätt. Kragen tenderar att lossa sitt grepp om den inre plastringen runt kvarnen. Speciellt när man vrider på botten av bönbehållaren för att välja malningsgrad.
På/av-funktionen styrs av en liten vridknapp på sidan. Vredet är inte monterat från början för att undvika skador under transport, men det är lätt att montera. Tyvärr är det också lätt att vrida den för långt åt ena eller andra hållet, vilket kan skada mekaniken bakom den.
På framsidan av Baratza Encore finns en knapp som företaget kallar för ”Pulse Button”. När du trycker på den kan du stoppa och starta malningen av bönorna på några sekunder. Det fungerar som en slags finjustering av den mängd du vill mala.
När Baratza Encore var redo för den första bryggningen hällde jag mina tre mått bönor (18 g) i behållaren och valde malningsgrad 15. I bruksanvisningen kallas malningsgraden ”Hario V60”. Namnet syftar på den japanska Hario V60-kannan med en lång, smal pip.
Bryggningen blir inte riktigt densamma som i min metod, då jag använder en vanlig vattenkokare. Graden är dock den närmaste på skalan till pour over som vi kan komma i det här testet.
Jag vred sedan ratten på sidan av Baratza Encore till ”On” och väntade spänt på resultatet.
Kvantitet och bönbehållare
Det gäller att hålla ett vakande öga på när den önskade mängden bönor har passerat hålet i botten av bönbehållaren. Det var en utmaning eftersom mina tre mått bönor studsade upp och ner i behållaren när de mötte kvarnens skäregg. Effekten är känd som ”popcorning”.
Ljudet från kvarnen och de lösa bönorna var inte särskilt trevligt att lyssna på. Mest av allt lät det som en blandning av små smällar mot plast och en gäll slipmaskin.
Efter 45 sekunder var jag helt säker på att alla bönorna hade passerat genom kvarne. Resultatet blev dock bra och vattnet i mitt pour over-filter gled fint genom de malda bönorna.
Nästa gång hällde jag en större mängd bönor i behållaren. Vikten av det översta lagret bönor förhindrar att bönorna längst ner i bunken studsar upp och ner som majskorn i en popcornmaskin.
Omvänt måste jag nu ta mig tid att mala rätt mängd för min brygd. Annars måste jag hålla ett öga på mängden i skopan med malet kaffe för att bedöma om jag har tillräckligt. Ingen lätt uppgift eftersom behållaren är av tonad plast för att skydda det malda kaffet från solljus.
Malningsgrader
Baratza Encore har 40 nivåer eller steg för malning av kaffebönor. Kvarnen maler allt från fin espresso till grövre malda bönor för användning i en presskanna. Praktiskt om du behöver mala för olika typer av kaffebryggning och inte vill ha en kvarn för varje typ.
Enligt min tidmätning tog det Baratza Encore nästan 13 sekunder att mala ett mått bönor (6 g) på den finaste graden, nämligen 1:a graden. På den 15:e graden, för Hario V60 för min pour over-bryggning, tog det Baratza 16 sekunder att mala samma mängd bönor. Vid den grövsta malningen av grad 40 tog det 13,45 sekunder.
Dessa siffror är ungefärliga eftersom bönorna hoppade och dansade inuti behållaren och var svåra att hålla reda på. Baratzas egna siffror är 1,3 g per sekund vid 10:e graden och 2,2 g per sekund vid steg 30. Mätningen kan inte jämföras en-till-en, men ger en fingervisning.
I bruksanvisningen finns förslag på vilken grad som är lämplig för vilken typ av bryggning. Om du vill ha espresso ska du välja en grad runt 8. För presskaffe och grövre malningar behöver du gå över 28:e graden.
Du ställer in graden genom att vrida på bönbehållaren. Det krävs inte mycket för att den inre gummikragen ska lossna. Plötsligt lossnade bönbehållaren och bönorna flög åt alla håll.
Jag satte på kragen igen, men nu lät Baratza Encore som ett tröskverk. Något hade lossnat eller var felplacerat. Jag tog isär allt och upptäckte en ”bortsprungen” böna vid sidan av kvarnen.
Borsten var inte till mycket hjälp för att fiska ut bönan. Istället försvann bönan under kanten runt kvarnen och in i maskinens inre.
Rengöring och underhåll
För att komma åt kvarnen och kvarnhuvudet krävs att bönbehållaren är tom. Annars trillar bönorna ut genom botten på behållaren. Det misstaget gör man bara en gång. Andra testdeltagare lyckas behålla bönorna när du tar bort behållaren.
Kvarnen i Baratza är av massivt stål. Borsten är inte till någon större nytta vid rengöring av malet kaffe om man inte separerar kvarnen och kvarnhuvudet. Här är dock de styva borsten ganska effektiva för att rengöra de avfasade sidorna på skären.
En annan trevlig detalj är att skopan för malet kaffe är tillverkad av antistatiskt material. I praktiken innebär det att du enkelt kan skaka den tom utan att det blir några rester av malet kaffe kvar.
Tack vare den kvadratiska formen kan du knacka ett hörn mot t.ex. filterhållaren för att enkelt få ut allt. Med en rund behållare blir det malda kaffet svårare att kontrollera eftersom en rundad kant gör det lätt för kaffet att sprida sig och falla bredvid ditt pappersfilter eller portafilter.
Slutsats
Om du är en regelmässig kaffebryggare är Baratza Encore ett utmärkt val. Kvarnen fungerar bra så länge du inte mixtrar för mycket med inställningarna. Skopan för malda bönor är antistatisk och släpper lätt ut innehållet.
Om du vill byta bönor till en annan typ, rengöra kvarndelarna eller ändra malningsgraden, blir det krångligt. Bönbehållaren måste tömmas helt innan du kan ta bort den. Det enda sättet att tömma den till 100 procent är att tippa Baratza Encore på sidan. Maskinen väger över tre kilo.
De inre delarna av kvarnen slinter lätt. Speciellt gummikragen blev ett återkommande problem. Till exempel när jag vill ändra malningsgraden genom att vrida på bönbehållaren. Plötsligt stod jag där med behållaren i handen (och bönor som flög över hela köksbänken).
Dessutom kan bönor smita ut ur kvarnen och försvinna in i maskinen. Jag tror inte det är riktigt meningen. Efter ungefär en veckas testande vände jag upp och ner på kvarnen och skakade ut totalt 13 hela bönor och fem halva bönor.
Kanske har vi fått ett måndagsexemplar till redaktionen, för i grund och botten är Baratza Encore en utmärkt kvarn. Designen har bara sina egenheter, och det försämrar slutomdömet.
Också i detta test:
Melitta Calibra MEL22156
Valfrihet utan finesser
Melittas kvarn fungerar smidigt och troget, men är ingen skönhet på köksbänken. Å andra sidan får du kontroll över kaffestyrkan.
Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS
Bra konstruktion och en läcker kvarn
Sages mångsidiga kaffekvarn är en 4 kg tung maskin full av bra konstruktionslösningar. De allra flesta av dem fungerar utmärkt i praktiken.
Wilfa Aroma CGWS-130B
Nära toppresultat
Wilfa Aroma-kvarnen maler till perfektion. Resultatet är fint bearbetade kaffebönor som tyvärr stökar till det överallt.
Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale
Solid kvarn gör allt själv
Wilfa tillverkar uppskattade maskiner för kaffebryggning. Toppmodellen Uniform WSFBS-200B tar dock lätt över kontrollen och lämnar inte mycket utrymme för användarens önskemål.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser