Amazons eget säkerhetsmärke Ring är knappast okänt för någon. Vi har under åren testat allt från video-ringklockor och digitala dörrögon till övervakningskameror och till och med kompletta larmsystem. Denna gång är det dags för den proffsigare och batteridrivna varianten av vanliga Stick Up Cam som vi testade för ett antal år sedan. Trots det är priset inte mycket högre så vi har höga förhoppningar.
Installation
Som vanligt är installationen Rings produkter ett under av pedagogiska instruktioner och vägledningar. Det är bara att skanna QR-koden från appen och följa stegen på skärmen. Sen är det dags att ladda den innan montering. Som på många Ring-produkter är det ett löstagbart batteripack, vilket är praktiskt om man har flera produkter eller behöver byta ut det. Däremot laddas det med mikro-USB, vilket gör att det tar onödigt lång tid att ladda batteriet. Däremot gillar vi verkligen fästet som tack vare ett fiffigt gångjärn gör att man kan ha Stick Up Cam stående på en hylla, monterad på en vägg, eller hängande under taket.
Hantering
Rings app fortsätter på det prydliga och pedagogiska spåret. Det känns välordnat och man hittar de flesta funktioner där det är logiskt att ha dem. Det finns många avancerade funktioner, varav en ny är en sorts 3D-vy av personer som kommit inom räckhåll för kamerans ”radar”. Man kan även koppla ihop Ring-enheter så de fungerar tillsammans.
Däremot är Rings kameror väldigt instängda. De är inte kompatibla med några konkurrerande smarta hem-system utan allt sker inom Ring-systemet. Man kan dock dela med sig av video till enstaka personer, vilket är en nedbantad version av det tidigare kritiserade systemet när man kunde dela videor på sociala media, eller till och med sätta upp övervakningsnät med grannarna. En säkerhetsmardröm som det lyckligtvis sattes stopp för.
Videokvalitet
Under bra förhållanden får vi en klar bild med bra detaljer. Man ska dock notera att Ring faktiskt inte gått upp till 2K-upplösning trots att detta ska vara en Pro-modell. Det hände också enstaka gånger att kameran inte reagerade på rörelser som inte vad omedelbart framför kameran. Även i mörker är vi på det stora hela nöjda med videokvaliteten.
Kostnader
Utan abonnemanget får man bara notiser, kan titta live och prata med personen man ser. All sorts lagring, smart igenkänning av personer och avancerade funktioner är en extrakostnad. Därmed är kameran i stort sett obruklig utan ett abonnemang som varierar mellan 4 och 10 euro per månad. Totalkostnaden är alltså betydligt högre än inköpspriset, och efter ett par års abonnemang har kameran totalt kostat det dubbla.
Slutsats
Rings kamera är den lättaste att installera och har ett smart fäste för flexibel installation. Appen är lättbegriplig och är fullspäckad av avancerade funktioner, speciellt om man har flera Ring-produkter. Däremot går den inte att integrera med andra produkter i det smarta hemmet. Videokvaliteten är fullt tillräcklig både på dagen och natten. Men liksom Arlos kamera är den obrukbar om man inte också tecknar sig för ett abonnemang.
Också i detta test:
Arlo Essential 2K Outdoor
Bra kamera men med extrakostnader
Det lägre priset på kameran lockar men det tillkommer kostnader för att bli användbar.
EufyCam 2 Pro S221
Övervakningskamera i storpack
Ett utmärkt övervakningssystem om man monterar flera kameror för att få ner styckpriset.
Ezviz HB8
Imponerande utsida men tveksam funktion
Vad som ser ut som en professionell panorerande kamera visar sig ha åtskilliga brister.
TP-Link Tapo C425
Fiffig och lättanvänd
Smarta funktioner och bra videokvalitet utan krav på abonnemang ger segern.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser