Som vi har sett i tidigare tester av Pro-modellen och den mobila modellen så är Arlo ett erfaret företag inom övervakningskameror. Det brukar vara bra byggkvalitet, avancerade och genomtänkta funktioner och pålitlig drift. Problemet är att de kostar mer än konkurrenterna, speciellt som de ofta kräver en hub som höjer totalkostnaden. Men med Essential-serien tar Arlo sitt kunnande till mer prisvärda produkter i nivå med konkurrenterna.
Installation
Efter att ha laddat kameran med en USB-C-kabel ansluter man lätt kameran till Arlo-appen genom att följa instruktionerna. Till skillnad från Pro-serien kräver Essential inte en hub utan kan anslutas direkt till det trådlösa nätverket. Tråkigt nog stöder den inte Apple Homekit som de dyrare kamerorna i sortimentet. Kameran kan sedan sättas upp med ett ledat väggfäste som skruvas fast i kameran. Vill man använda kameran inomhus är den tillräckligt platt på undersidan för att helt enkelt kunna ställas på en hylla eller ovanpå ett skåp.
Hantering
I appen får man en bra överblick om man har flera kameror och kan direkt slå på intercom-funktionen så att man kan prata med någon som står framför kameran. Är det mörkt kan man slå på strålkastaren och visar det sig vara en inkräktare kan man aktivera sirenen för att skrämma bort den. En unik funktion är att man genom att logga in på My Arlo i webbläsaren kan få upp samma vy som i appen. Det ger lite känsla av att sitta i en övervakningscentral.
Det finns tre lägen att sätta kamerorna i, borta, hemma eller standby. Och det är lätt att med geofencing aktivera lägena automatiskt när man lämnar hemmet eller kommer hem. För varje läge kan man bestämma vad den ska göra om den upptäcker rörelser. För att undvika falsklarm kan man maska av synfältet. Vad vi noterar är att vi får betydligt färre avancerade funktioner som automatisk spårning av ansikten, justerbar vidvinkel och liknande. Batteriet sjönk med 30 procent på 3 veckor med ett antal rörelselarm om dagen.
Videokvalitet
Även om man inte kan förvänta sig samma höga videokvalitet som i Pro-modellen så är det ändå ett snäpp över de övriga. Den högre upplösningen märks och vi ser fler detaljer i bilden. Videoströmmen har färre problem med artefakter och det är extra tydligt om man är på hemnätverket och kan strömma i 2K. Även i mörker sticker den ut då den fokuserar bättre och man får bättre skärpa än med många konkurrenter.
Kostnader
Som vanligt med Arlo finns det många riktigt avancerade funktioner men tyvärr kräver de alla ett abonnemang (från 490 kr/år). Det handlar om molnlagring, bättre notiser samt person- och djurdetektering. Utan abonnemanget kan man bara se rörelsevarningar och liveströmma video. Mer eller mindre oanvändbart alltså. Man kan dock köpa till basstationen för 1390 kronor som kommer att ge möjlighet till videoinspelning på minneskort (kommande funktion). Hur man än gör blir en extra ovälkommen kostnad utöver kameran.
Slutsats
Arlo känns som ett pålitligt och proffsigt val då de har dragit erfarenhet av sina betydligt dyrare kameror för denna ”basmodell”. Den är enkel att installera, appen är väl fungerande och man får bra videokvalitet. Men det finns dolda kostnader. Vill man ha avancerad detektering och molnlagring måste man ha ett abonnemang, eller för att få lokal lagring, en basstation (kommande funktion). Hade det inte varit för den nackdelen hade det blivit seger i testet.
Också i detta test:
EufyCam 2 Pro S221
Övervakningskamera i storpack
Ett utmärkt övervakningssystem om man monterar flera kameror för att få ner styckpriset.
Ezviz HB8
Imponerande utsida men tveksam funktion
Vad som ser ut som en professionell panorerande kamera visar sig ha åtskilliga brister.
TP-Link Tapo C425
Fiffig och lättanvänd
Smarta funktioner och bra videokvalitet utan krav på abonnemang ger segern.
Ring Stick Up Cam Pro
Smart men inlåst och dyrt
Så länge man underkastar sig Rings ekosystem och betalar för sig är allt frid och fröjd.