Den första natten med Philips är en upplevelse. SmartSleep Wake-Up Light HF3521/01, som är det fullständiga namnet på denna Philips-modell för väckningsljus, har nämligen sina egenheter.
Den lilla, runda ”väckarklockan” går snabbt att packa upp och installera. Kontrollpanelen är lätt att använda, till exempel för att ställa in tiden. Panelen får poäng för att den är sensorstyrd, vilket innebär att dess ikoner (i form av punkter och symboler) endast tänds när en hand närmar sig. Ganska smart på natten.
Knapparna på kanten är däremot mindre smarta. Om man trycker för hårt tippar väckningslampan.
Det är dock positivt att Wake-Up Light HF3521/01 kan ställas in för att dämpa skärmljuset. Ljuset har ett mjukt sken som långsamt ökar i styrka.
Enkel installation
Wake-Up Light HF3521/01 har inga specialfunktioner eller finesser i form av USB-portar, AUX-ingång, app-kontroll eller något annat avancerat. Plugga bara in enhetens sladd i vägguttaget (optimal placering av lampan är 45 centimeter från huvudet) och du är redo att köra igång.
Första gången behöver man ställa in tiden. Om det skulle behövas kan lampan kopplas ur för att flyttas. Backup-funktionen kommer ihåg den inställda tiden i upp till åtta urkopplade timmar, men inte resten av dina inställningar.
Kabeln till radion gör inte mycket väsen av sig: en ultratunn antennkabel. Man söker efter stationer med plus- och minussymbolerna på frontdisplayen. Håll fingret på symbolen för en snabbsökning efter nästa tydliga signal.
För väckning kan man ställa in upp till två profiler som styrs via kantknapparna. Till exempel en profil för väckning på vardagar (tidigt) och en för helger (lite senare).
Därefter väljer man profilens ljudkälla, ljusstyrka och längden på uppvaknandet. Sen blir det riktigt konstigt.
Koklockor och ljudet av Buddha
Enheten har olika ljud att välja mellan plus radio. På engelska är ljuden: Soft Rain, Forest Birds, Buddha, Yoga, Ocean Waves, Nepal Bowls och Morning Alp.
Man kan också använda radio. I mina öron var inte ens ”soft rain” någon succé. Regnet var långt ifrån mjukt att lyssna på, vilket avslöjade det något platta ljudet från SmartSleep Wake-Up Light HF3521/01.
Jag gillar inte heller att bli väckt av självaste Buddha (egentligen bara en mild melodi) eller ljudet av metallskålar som man slår på. Efter att ha testat olika ljud måste jag erkänna att ljudet av en morgon i Alperna fungerade bäst för mig. En sådan morgon inkluderar ljudet av koskällor, råmande och fågelsång. Förmodligen inte kandidaten för mitt förstahandsval före testet.
För- och nackdelar
Som nämnts har Philips HF3521/01 en tryckkänslig kontrollpanel som reagerar på rörelse genom att tända ikonerna. Dessutom kan man dimma displayens ljusstyrka från nivå 1 till nivå 4. Displayen ”vaknar” automatiskt från nivå 0 (inget ljus) till en dämpad belysning om du rör vid enheten (t.ex. på natten). Det är bra tänkt.
Kantknapparna har små knoppar så att de är lätta att hitta med fingertopparna. Hur smart lampan än är utformad så tröttnar jag på den lika snabbt. Redan ett litet tryck får HF3521/01 att vicka farligt. Ett problem när man vill stänga av radion när man halvsover eller dämpa ljuset under den förinställda snooze-tiden.
I stället lärde jag mig snabbt att använda nattlampan eller snooze-funktionen. Den första kräver två lätta tryck på ovansidan, den andra kräver ett. Snooze har för övrigt en varaktighet på nio minuter och kan endast aktiveras när ljuset i din inställda profil har nått sin maximala nivå.
Man kan bara spara en förinställd radiostation. Detta gäller både när man ställer in en larmprofil eller om man vill lyssna på radio. Man kan alltså inte spara fem valfria stationer, som t.ex. med Lumie Bodyclock 750DAB.
Om man däremot väljer radio i sin väckningsprofil kan man byta station via kontrollpanelen. När HF3521/01 ”vaknar” visas nämligen två symboler på kontrollpanelen, så att man snabbt kan bläddra framåt eller bakåt på FM-bandet.
Slutsats
SmartSleep Wake-Up Light HF3521/01 har många bra och genomtänkta funktioner.
Designen är dock mer snygg än funktionell, eftersom väckningslampan gungar när du trycker på kantknapparna. Å andra sidan är den kompakta storleken en fördel för mindre nattduksbord och den matta ytan ger ett behagligt mjukt ljus.
Ljudet är inte det bästa, och snooze kan bara aktiveras när väckningsprofilens inställda ljus är på sin högsta nivå. Då är de flesta förmodligen redan vakna.
Philips HF3521/01 ska ha en eloge för att ljuset i displayen och kontrollpanelen kan dämpas. Speciellt när man inte kan ändra på att de två punkterna mellan siffrorna på klockan konstant blinkar.
Också i detta test:
Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3654/01
Djärv och logisk design
Philips wake up light är otroligt lätt att använda. Dessutom är väckningslampan trevlig att se på och ger ett välkommet ljus under årets mörkare dagar och nätter.
Lumie Bodyclock Shine 300
Den enklare lillebrorsan
Shine 300 gör färre saker än den större modellen, Bodyclock Luxe 750DAB. Fördelen är att Lumies nedskalade version av en väckningslampa är enklare att använda.
Lumie Bodyclock Luxe 750DAB
Tungviktare med (för) många knappar
Lumies toppmodell satsar allt på att leverera skonsam väckning och insomning. Krånglig inställning och burkigt ljud förstör en annars bra wake-up light.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser