TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: 4 Termomixers

Termomixers fulla av funktioner

Multimaskinen från de professionella restaurangköken pockar på plats i ditt hem.

Av / 2023-04-15 - 12:48
4 Termomixers

Med en termomixer kan du göra dig av med alla dina köksapparater förutom kaffemaskinen.”

Så enkelt är argumentet för att bjuda in en av maskinerna som kockar runt om i världen svär vid till ditt hem. Det är den som är hemligheten bakom bearnaisesås som aldrig skär sig och maräng som blir helt slät utan att du behöver koka en sockerlag först. I några av dem kan du till och med göra din egen yoghurt eller laga dina kycklingbröst sous vide.

Men med en sådan på köksbänken kan du också göra vanlig husmanskost som grytor, one pot pasta osv. – en av dem har till och med ett popcorn-program.

En termomixer ersätter praktiskt taget nästan alla maskiner du har i ditt kök. Du kan använda den som en gryta, som en köksvåg, som en mixer, som en matberedare, nästan som vad som helst. Och i stor utsträckning även som spis. Men det är möjligheten att värma upp innehållet som verkligen är en game changer. Den kan faktiskt göra allt från sorbet till en långkokt gryta.

Wifi
Flera av maskinerna i testet behöver wifi så att de kan uppdateras med ny programvara och recept. (Foto: Pernille Redder)

Tillräckligt enkel för barn att hantera

Det är därför det inte bara tilltalar professionella kockar. Matkassarna du kan beställa har alla ingredienser vägda och recept så lätta att följa att ett barn klarar det. På samma sätt har flera av maskinerna inbyggda recept som guidar dig steg för steg genom processen, så att du inte glömmer en enda ingrediens och allt tillagas korrekt och i rätt ordning.

Annons

Med andra ord: Om du är typen som är lite disträ, om du har ett barn som du skulle vilja ge mer ansvar, eller om du helt enkelt inte är så hemma i köket, har termomixern potential att bli din nya bästa vän.

Den kan göra det mesta

En termomixer är en våg, en spis, en mixer, en matberedare och mycket mer i ett. Den består av en maskin, en kanna eller skål av metall och sedan alla möjliga olika tillbehör som tillverkaren har valt att skicka med.

Låter detta som en ny uppfinning? Till och med revolutionerande? Långt ifrån. Tyska Vorwerk uppfann sin Thermomix 1971. Med andra ord har det gått mer än 50 år sedan tyska ingenjörer uppfann en maskin som inte bara kunde hacka, vispa och blanda, utan också värma upp ingredienserna under tiden. Designen var i klassiskt 70-tals orange och brunt, men lyckligtvis har detta förändrats avsevärt sedan dess.

Vorwerk dominerar fortfarande marknaden över hela världen. Australien är en jättemarknad, och enligt distributören har mer än 20 miljoner sålts bara i Polen. Söker du på nätet kan du till och med hitta specialdesignade klistermärken med alla möjliga motiv, som är utformade för att dekorera den vita maskinen så att den istället ser ut som ett blomsterfält eller blir rutig.

Det är till och med så att de har fått ge namn till hela kategorin av hushållsapparater. Men flera företag har hittat på egna versioner av Thermomix och nafsar därmed originalet i hasorna. Maskinerna är stora, tunga och dyra, men om en sådan maskin verkligen kan ersätta alla andra som tar plats i dina skåp kanske det ändå kan vara värt att offra både pengarna och utrymmet på den. Döm själv.

I detta grupptest har vi inkluderat fyra termomixers som alla har de grundläggande funktionerna inbyggda – hacka / blanda / värma / väga.

Suppe
Menyn bestod av grönsakssoppa och pizza flera dagar i rad i testköket. (Foto: Pernille Redder)

Så här testade vi:

Vi testade de fyra maskinernas menyer och hur intuitiva de är att följa. Under testperioden har jag omväxlande använt maskinerna till olika rätter för att lära känna dem, men specifikt har alla maskiner testats för samma två uppgifter:

1: Pizzadeg
2: Mixad grönsakssoppa

Där det är möjligt har vi använt receptet och metoden som tillverkaren föreslår i maskinens inbyggda kokbok eller app.

För pizzadegen ville vi testa om degvätskan värmdes upp till 37 grader för att aktivera jästen och om degen knådades slät och fin. För när du gör en pizzadeg är det viktigt att mjölets glutenstrukturer byggs upp, eftersom degen ska sträckas och rullas ut tunt.

Till grönsakssoppan testade vi maskinens förmåga att hacka och rosta grönsakerna, om soppan var färdigkokt och om den mixades helt sammetslen utan klumpar.

Testvinnaren är maskinen som löser alla uppgifter tillfredsställande och har en intuitiv meny som gör att användaren faktiskt vill använda maskinen.

Vorwerk Thermomix TM6

Originalet

Thermomix dominerar marknaden, och inte utan anledning.

Extremt många funktioner Maskinens många program gör det nästan omöjligt att misslyckas
Kokboken kräver betald prenumeration. Det är svårt att hålla koll på tillagningen eftersom locket inte är genomskinligt
Läs hela testet

Emga Caterchef Thermoblender

Den enkla

Maskinen för dig som vill styra allt själv.

Extremt enkel att använda och löser alla uppgifter briljant. Med sina 1 500 watt är den en kraftfull maskin.
Tänker inte åt dig, så du måste själv veta hur din mat ska tillredas. Maskinen hoppar och dansar på bordet när den jobbar hårt.
Läs hela testet

SOGO Köksmaskin med pekskärm

Den minsta

Spanska Sogo har gjort en köksmaskin med de mest grundläggande funktionerna.

En maskin som löser de uppgifter du ger den. Genomskinligt lock ger en bra känsla för hur matlagningen fortskrider.
Meny finns inte på svenska, och det bidrar till intrycket att inte mycket uppmärksamhet har ägnats åt detaljerna. Helt överflödigt med två lock som passar olika tillbehör. Det bidrar till förvirringen
Läs hela testet

Kenwood Cooking Chef XL

Den största

Köksmaskin på digitala steroider.

Skålen är hela 6,7 liter och därmed dubbelt så stor som de andra maskinernas. Välfungerande app med ett fint urval av recept som du även kan använda för att styra maskinen.
Något mer komplicerad maskin än de andra, som kräver tid att bekanta sig med. Det är jobbigt att flytta runt maten mellan matberedare, mixer och skål och ger också lite mer disk.
Läs hela testet
Pernille Redder
(f.1977) Journalist på L&B Home. Pernille har arbetat som journalist och redaktör i TV-branschen sedan 2003. Bland annat på DR, TV 2 Øst, TV 2 Fyn och som redaktör på Copenhagen TV Festival. Pernille skriver ärligt och kortfattat om allt som gör livet som husägare och förälder roligare och enklare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Skarp och praktisk videoringklocka

Ljud & Bild