När man väl får en Chipolo i sin hand är det svårt att inte bli lite besviken över designen. Den ser ut som den typ av bricka som vaktmästare bär runt på i sina stora nyckelknippor. Åttiotalsaktigt och plastigt. Vi gillar inte ens färgerna.
Men även om utseendet inte tilltalar oss, så är det, som i så många andra sammanhang, det som finns på insidan som räknas. Och här gör Chipolo One ingen besviken.
Egen app
Vi valde att testa Chipolo One för att den har en egen app, som finns tillgänglig för både Android och iOS. Men det är värt att notera att Chipolo även har en liknande produkt, Chipolo One Spot, som är exklusivt framtagen för iOS Hitta-app.
Det tar några minuter att få brickan och appen att prata med varandra, placera dem bara bredvid varandra medan telefonen söker och gör anslutningen. Vi tittar på skärmen medan detta pågår och försäkras om att allt är som det ska vara. När anslutningen har gjorts behöver vi bara namnge brickan och sedan är det bara att köra.
Chipolo är utrustad med flera av de funktioner som Tile tar betalt för. Du kan slå på eller av aviseringar om du går ifrån brickan. Och om du är långt borta krävs det bara ett klick för att starta vägbeskrivningar med, i vårt fall, Apple Maps.
Om du är nära är det ringsignalen på 120 dB som Chipolo använder för att återförenas med dig.
Röststyrning
Vi testade Chipolo med en iPhone och kan därför använda funktionen Siri Shortcuts för att skapa ett kommando där assistenten får brickan att ringa så att vi kan hitta den. Chipolo föreslår själv kommandot ”ring brickans namn”, men Siri missförstår detta och föreslår alla möjliga olika personer från telefonboken. Så det krävs en omformulering av kommandot, men sedan fungerar det perfekt.
I nödfall, när nycklarna är borta och tiden är knapp, är en röstassistent definitivt välkommen.
Överraskande funktion
I den mer överraskande avdelningen har Chipolo lagt till funktionen att du kan använda brickan som avtryckare för telefonens kamera. Det är faktiskt en bra idé, för alla som har försökt ta ett gruppfoto eller en selfie i helfigur med nedräkningen på tio sekunder vet att det kan vara tidskrävande och ansträngande.
Den enda nackdelen med funktionen är att kameran måste öppnas via Chipolos egen app, så du kan glömma porträttläge eller specialfilter. Du kan sätta på och stänga av blixten, men resten är upp till dig i redigeringen.
Slutsats
Vi gillar verkligen Chipolos variant på spårningsbricka, eftersom det är en enkel lösning utan krusiduller och med kreativa lösningar som faktiskt gör livet enklare. Men plastmaterialet och de starka färgerna tilltalar oss inte.
Också i detta test:
Samsung Galaxy SmartTag2
Samsungs nya spårningsbricka imponerar
Med den inbyggda AR-tekniken i SmartTag2 blir det riktigt roligt att hitta något som tappats bort.
Tile Mate
Klassikern bland spårningsbrickor
Det finns både för- och nackdelar med att välja den ursprungliga marknadsledaren.
Apple AirTag
Väldesignad och blixtsnabb
Med två år på nacken har Apple etablerat sig ordentligt på marknaden för spårningsbrickor.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser