Det är svårt att säga hur detta test – eller hela marknaden för smart belysning – skulle ha sett ut om Philips inte hade introducerat Hue hösten 2012. Det här är det system som de flesta förknippar med smart belysning, och det förpliktigar.
Lyckligtvis kan de små trädgårdslamporna Lily klara av den enorma förväntan. Inte bara för att de är en del av ett beprövat och väl fungerande system, utan också för att de är tillverkade av solida och hållbara material.
Spjutet är tillverkat av metall, vilket ger pluspoäng i det här testet, och tillverkaren är den enda som inkluderar en liten förlängningspinne så att spotten inte behöver stå helt på marken, utan elegant kan lyftas tio centimeter. En bra idé om man till exempel vill att den ska stå i högt gräs eller lysa upp en byggnad med sockel.
Startpaket
Philips Hue Lily-spottar säljs som ett startpaket med tre lampor och ett nätaggregat. Ytterligare spotlights kan köpas till och du kan ansluta upp till fem spotlights till samma strömförsörjning.
De kan sedan lysa i samma färg eller i olika färger. I Philips Hues-appen kan man även utforska ett nästan oändligt antal scener, så det finns nästan ingen gräns för hur kreativt upplyst trädgården kan bli. Vad sägs till exempel om norrsken med en blandning av turkosa och gröna färger?
Bridge
Philips Hue har redan från början tillverkat en hubb som de kallar Bridge, och den är nödvändig för att kunna utnyttja de många möjligheter som systemet erbjuder. Den ansluts direkt till routern med en Ethernet-kabel, och utan den kan man koppla in sina spotlights, tända och släcka dem manuellt och styra ljusets färg med appen.
Men med bryggan får man ett kontrollcenter som kan styra hela huset, även via röststyrning, eftersom Philips Hue naturligtvis kan anslutas till favoritröstassistenten.
Problem med avstånd
Vi tycker att det är en nackdel att utomhusspottarna måste anslutas till Bridge, som ju är placerad mitt i huset bredvid routern.
Vi tappar helt enkelt anslutningen till den när vi sätter spottarna längst ner i trädgården. Detta är ett problem som konkurrenten Wiz har löst genom att inte kräva att deras lampor ska vara anslutna till nätverket efter installationen.
En lösning är att placera en eller flera Hue-lampor mellan bryggan och spotsen utanför för att förlänga räckvidden. Med andra ord ett argument för att köpa fler av tillverkarens produkter.
Slutsats
En säker och beprövad lösning som kommer att finnas på marknaden under många år framöver. Produkten är gedigen och av hög kvalitet, men avståndet mellan hubben på insidan och spottarna på utsidan kan bli ett problem.
Också i detta test:
Ledvance Wifi Smart+ Outdoor Garden LED Spot
Ledvance har snabbast installation
Det är lätt att vara ljusdesigner med dessa spotlights i trädgården
Calex Smart Outdoor LED Spotlight RGB CCT
Calex är uppstickaren från Nederländerna
Den minsta spotlighten i testet gör vad den ska.
Wiz Ground Spot
För den lekfulle och kreative
Rejäla spotlights med oändliga möjligheter