Ledvance sticker ut från mängden eftersom det är en lamptillverkare, med rötter i gamla Osram. Men vad denna outsider har hittat på är att kombinera en plafond-lampa med en takfläkt. Nu tänker ni säkert att detta har ju amerikanerna haft i decennier! Visst, men de har stora åbäken till fläktar med lampor som ser ut att komma från en loppmarknad. Det här är en diskret inbyggd fläkt med moderna dimbara LED-lampor.
Konstruktion och installation
Fläkten ser ganska plastig ut, men själva huset och uppbyggnaden är faktisk i rejäl metall. Det gör också att den väger 3 kg, vilket gör att den måste skruvas fast i taket med rejäla skruvar. Följaktligen behöver man vara två personer på stegar, såvida man inte har tre händer. Det finns inte heller någon stickpropp för standard takuttag utan bara en anslutningpanel för nakna sladdar. Därmed bör man låta en elektriker göra installationen, vilket krånglar till det i onödan.
Efter att armaturen anslutits till ström börjar den blinka för att visa att den är redo att installeras. I appen Ledvance Smart+ dyker fläkten genast upp och det är bara att koppla den till wifi-nätverket. I appen kan man ställa in scheman för på- och avslagning, samt till och med ”biorytmer” som kan variera ljus och fläkt efter solens upp- och nedgång, eller om man ska vakna eller somna. Alternativt kan man använda scener för om man sover, läser, jobbar eller är ledig. Det finns även automationer som kan slå av den när man går hemifrån, eller slå på fläkten om en viss temperatur överstigs.
Användning och kyleffekt
Till vardags fann vi det enklast att kontrollera fläkten med röstkontroll än att leta efter mobilen. Eller att använda den vanliga fjärrkontrollen. Vad gäller lampan så kommer den lyckligtvis ihåg vilken ljusstyrka och ljustemperatur man ställt in den på. Därför kan man helt enkelt använda den gamla vanliga lampknappen för att slå av och på strömmen, precis som förr.
På lägsta fart är fläkten klart hörbar, och redan då kyler den bra om man sitter under den, vilket vi gjorde då den monterades på kontoret. På högsta fart måste man höja rösten om man ska ha en konversation. Å andra sidan är högsta fart en orkan direkt under fläkten. Vi skulle önska att det fanns fler fläkthastigheter än tre, och att den gick att köra på lägre hastighet. Samma sak gäller faktiskt ljuset, även på lägsta ljusstyrka och varmaste ljustemperatur är det inte direkt mysbelysning på kvällen.
Slutsats
Har man svårt att hitta en bra plats för en golvfläkt, eller tycker att de stör inredningen, kan en takfläkt vara ett alternativ. Speciellt om de, som i det här fallet, sitter dolda i en takarmatur. Då får man ju även smart belysning på köpet. Men det gör den även jobbig att installera, samt att det bara är direkt under som den fläktar riktigt bra. Lite för bra faktiskt. Vi hade önskat en lägre inställning för både fläkten och ljuset. Den hörs dessutom även på lägsta fart.
Också i detta test:
Xiaomi Smart Tower fan
Prisvärda Xiaomi Smart Tower fan gör jobbet
Xiaomis tornfläkt gör inte mycket väsen av sig men är inte lika smart som sina konkurrenter.
Dyson Purifyer Cool Formaldehyde
Dyson Purifyer Cool fläktar med ren luft
Med en inbyggd luftrenare blir man inte bara svalkad utan kan njuta av ren luft också.
Duux Whisper Flex Ultimate
Duux Whisper Flex Ultimate är verkligen flexibel
Vill man ha en fläkt som kan användas på flera ställen och flyttas runt är det Duux som gäller.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser