TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Stiga ST 700e

Mycket för pengarna

Om du vill ha en bra arbetsbredd på en halvmeter så kan inte en snöslunga bli mycket kompaktare än Stiga ST 700e. Och den är i stort sett en fröjd att använda.

Av / 2024-02-17 - 09:05
Stiga ST 700e

Home tycker

  • Justerbar utkastare, LED-lampa för kvällsbruk, enkel att använda. Tillräckligt med kraft för de flesta jobb, skottar hela vägen ner till marken. Plats för två batterier för gott om kapacitet. Rimligt pris.
  • Inte självgående. Aningen små hjul gör att Stiga ST 700e kan vara tung skjuta framför sig på hård och isig snö.

Ett steg upp från de små elektriska snöskyfflarna hittar vi kompakta snöslungor som Stiga ST 700e, med en arbetsbredd på 50 cm – bredare än en liten vanlig snöskyffel (40 cm) men smalare än de största (70 cm). Runt 50 cm kan verka vara ”guldbredden” för en snöslunga när man tittar på effekt i förhållande till pris. Då är den tillräckligt smal för att enkelt plöja sig genom snön utan egen framdrivning, men tillräckligt bred för att man inte ska behöva gå fram och tillbaka över garageuppfarten alltför många gånger.

Stiga ST 700e whidth
50 cm är en bra arbetsbredd när snöslungan saknar framdrivning. Foto: Geir Gråbein Nordby

Stigan är hopfällbar och får lätt plats bak i en kombi, även om stången som vrider utkastaren sticker upp en del. Om bagageutrymmet inte har tillräckligt med takhöjd lossas stången enkelt med en klämma.

Utkastaren har en justerbar vinkel, både vertikalt och horisontellt. Detta gör att man kan undvika att blåsa snö i ansiktet på personer i närheten och gör det lättare att samla snön i kontrollerade vallar.

Stiga ST 700e battery 2 scaled 1
Stiga ST 700e har plats för två batterier. Här 4 Ah och 7,5 Ah. Foto: Geir Gråbein Nordby

Batteritid

Stiga ST 700e säljs både utan batteri och i ett kit med en laddare och ett 48-volts (men 43,2 V enligt märkningen) batteri på 4 Ah. Batteriet och laddaren ökar totalpriset med 50 procent. Stiga anger inte hur mycket snö som kan skottas undan med de olika batterikapaciteterna. Jag klarade ungefär 200 kvadratmeter med 5–10 cm lätt nysnö och hade fortfarande ström kvar, dock inte tillräckligt för en runda till.

Snöslungan kan ha upp till två batterier samtidigt, vardera med en kapacitet på upp till 7,5 Ah. Till testet fick jag både 4 Ah och 7,5 Ah, och med båda batterierna fulladdade går det förmodligen att skotta bort 1 000 kvadratmeter nysnö innan båda batterierna tar slut. Under testets gång upplevde jag aldrig att jag inte kunde få bort all snö innan jag behövde ladda.

Annons
Stiga ST 700e accuracy 2
Snöslungan från Stiga slickar nästan asfalten när den jobbar. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ljudnivå

Det är naturligt att en större snöslunga låter mer än en mindre, men Stiga ligger inom acceptabla gränser. Oväsendet är 89 dB alldeles intill maskinen, men vid användarens öron ska ljudnivån ligga runt 77 dB. Det låter högt, jag tycker inte att den väsnas nämnvärt mer än den minsta Ryobi-slungan. Men klart hörbart är det ju.

Skotta med Stiga ST 700e

Under stora delar av vintern hittills har Stigas gräsklippare varit en dröm att använda. Den plogar bort både lätt och ibland tung snö. Den startar blixtsnabbt genom att man trycker på en knapp och sedan en spak (för säkerhets skull), och tack vare väl synligt arbetsljus längst fram är den smidig att använda på kvällen.

Läs också Den här skulle du behöva i din trädgård just nu En allt-i-ett robot som kan bli gräsklippare, lövblås eller snöslunga.

Jag gillar att utkastaren kan justeras 180 grader horisontellt, och om du vinklar den ordentligt uppåt sprutar den ganska långt – upp till 6 meter. Om den tvärtom vinklas längs med marken så sprutas snön ut försiktigt och lägger sig fint en bit bort. Utkastaren roteras horisontellt med en spak, som jag tycker inte verkar särskilt robust. Det hände faktiskt också en gång att utkastaren hade frusit fast, då kunde jag inte lossa den med spaken utan var tvungen att vrida den direkt med händerna. Utkastaren kunde också fastna om snön var tung, särskilt om den var vriden 90 grader åt ena sidan.

Den dagliga snöröjningen är enkel och okomplicerad. Jag gillar att snöslungan skrapar hela vägen ner till marken när den blåser snö, till skillnad från vissa andra som kan lämna kvar en hårdpackad centimeter snö. Ibland är det en liten utmaning att hjulen är så små, särskilt om snön är hård eller mycket tung. Det krävs en hel del manuellt arbete för att få snöslungan genom snön och det hände att jag kvävde motorn för att jag tryckte den full med för mycket snö på en gång.

Stiga ST 700e lifestyle
Foto: Stiga

Slutsats

Stiga ST 700e är en kompakt snöslunga med en arbetsbredd på 50 cm, lagom för att skotta lite större uppfarter och trottoarer. Den justerbara utkastaren kan rikta snöstrålen bort från människor och göra kontrollerade snövallar. Ljudnivån är hörbar, men inom acceptabla gränser. I testet fungerade snöslungan utmärkt med lättare snö, men kräver viss manuell ansträngning på tyngre snö på grund av de små hjulen. Sammantaget ger Stiga ST 700e bra valuta för pengarna som en kompakt, batteridriven snöslunga för mindre områden.

Karakter
Stiga ST 700e
Premium

Också i detta test:

Ryobi RY36STX53A-150

En riktig arbetshäst

Största testdeltagaren är Ryobi RY36STX53A-150. Med den extra storleken får du en riktigt bra snöslunga som rullar extra lätt över marken.

Stora hjul och bra arbetshöjd gör att snöslungan glider extra smidigt över uppfarten. Snön röjs bort med lätthet och sprutas långt bort. Plats för två stora batterier. Gott om kraft, en riktigt bra snöslunga!
Inte självgående. Når inte hela vägen ner till marken utan lämnar ett par millimeter snö efter sig. Något begränsad kapacitet med det medföljande batteriet (5 Ah).
Läs hela testet

Ryobi RY18ST25A-0

För de enklaste jobben

Ryobis lilla snöslunga fungerar fint på ett mindre område. Men är den så mycket mer praktisk än en vanlig skyffel

Enkel att använda, perfekt för uteplatser och små uppfarter. Kastar snön långt. Tar lite plats. Bra skydd för batteriet.
Passar mindre bra för djup eller tung snö. Grus kastas långt och med ganska stor spridning. Framtung med största batteriet. Med batteri och laddare blir priset högt.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Skarp och praktisk videoringklocka

Ljud & Bild