TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: 3 snöslungor

Slunga bort snön

Ett enklare liv med en batteridriven snöslunga: För dig som vill skona ryggen från att skotta tung snö. Vi har testat tre stycken med lite olika användningsområden. Och blev förvånade.

Av / 2024-02-17 - 09:05
3 snöslungor

Vinterlandskapet kan vara vackert, men att skotta snö är både jobbigt och tråkigt. Traditionella snöskyfflar kräver mycket muskelkraft och bensindrivna snöslungor är både högljudda och förorenande. Lyckligtvis finns det ett attraktivt alternativ i form av batteridrivna snöslungor. Men är de tillräckligt starka? Vi har testat tre olika batteridrivna snöslungor, från en liten och kompakt till mer kraftfulla modeller med bredare arbetsbredd.

När snöstormen slår till

Det finns många fördelar med en batteridriven snöslunga. Den är lätt och enkel att hantera, vilket gör snöröjningen till en mindre ansträngande uppgift. Den är också betydligt tystare än bensindrivna modeller, vilket både dina grannar och dina öron uppskattar. Dessutom slipper du avgaser, vilket är bra för både miljön och din egen hälsa. Och så startar den direkt, oavsett väder och temperatur.

Läs också Den här skulle du behöva i din trädgård just nu En allt-i-ett robot som kan bli gräsklippare, lövblås eller snöslunga.

Små skyfflar – stora fördelar

En liten batteridriven snöslunga är ett redskap för dig som har en liten parkeringsplats, trottoar eller uppfart som behöver snöröjas. Den är kompakt och lätt att hantera och tar bort snö snabbt och effektivt. Till skillnad från en manuell snöskyffel behöver du inte böja dig ner och använda mycket kraft.

Snøfresere sneslynger snowblowers driveway
Batteridrivna snöslungor är perfekta för medelstora jobb som uppfarter och trottoarer. Foto: Geir Gråbein Nordby

Större snöslungor för större områden

Har du en lång uppfart, en stor trottoar eller en uteplats som ska skottas? Då kan en lite större batteridriven snöslunga vara precis vad du behöver. 50 cm bredd eller mer är ett bra alternativ. Sådana modeller är starkare och kan flytta mer snö på kortare tid. De har också utkastare med justerbar vinkel, till skillnad från de minsta snöslungorna som kastar ut snön rakt framåt. Då slipper du att snön yr omkring och blåser rakt i ansiktet på alla som är i närheten och kan lättare samla upp snön i högar.

Batteridrift – för- och nackdelar

Batteridrivna snöslungor har många fördelar, men det finns också ett par nackdelar man ska känna till. Batteritiden är den mest uppenbara. Du måste ladda batterierna regelbundet, vilket kan sätta gränser för hur mycket snö du kan röja på en gång. Till skillnad från med bensindrivna snöslungor går det inte att tanka och fortsätta snöröjningen. Ett alternativ är naturligtvis att investera i extra batterier.

Annons

Batteridrivna snöslungor har också ofta en lägre maxkapacitet än bensindrivna modeller. De flesta batteridrivna modeller måste dras fram för hand, medan många bensindrivna modeller är självgående.

Vilken snöslunga passar dig?

Vilken du ska välja beror på vad du behöver. Tänk på hur mycket snö du brukar behöva skotta, hur stor ytan är och hur viktigt batteritid och självgående drift är.

Ryobi RY36STX53A-150

En riktig arbetshäst

Största testdeltagaren är Ryobi RY36STX53A-150. Med den extra storleken får du en riktigt bra snöslunga som rullar extra lätt över marken.

Stora hjul och bra arbetshöjd gör att snöslungan glider extra smidigt över uppfarten. Snön röjs bort med lätthet och sprutas långt bort. Plats för två stora batterier. Gott om kraft, en riktigt bra snöslunga!
Inte självgående. Når inte hela vägen ner till marken utan lämnar ett par millimeter snö efter sig. Något begränsad kapacitet med det medföljande batteriet (5 Ah).
Läs hela testet

Ryobi RY18ST25A-0

För de enklaste jobben

Ryobis lilla snöslunga fungerar fint på ett mindre område. Men är den så mycket mer praktisk än en vanlig skyffel

Enkel att använda, perfekt för uteplatser och små uppfarter. Kastar snön långt. Tar lite plats. Bra skydd för batteriet.
Passar mindre bra för djup eller tung snö. Grus kastas långt och med ganska stor spridning. Framtung med största batteriet. Med batteri och laddare blir priset högt.
Läs hela testet

Stiga ST 700e

Mycket för pengarna

Om du vill ha en bra arbetsbredd på en halvmeter så kan inte en snöslunga bli mycket kompaktare än Stiga ST 700e. Och den är i stort sett en fröjd att använda.

Justerbar utkastare, LED-lampa för kvällsbruk, enkel att använda. Tillräckligt med kraft för de flesta jobb, skottar hela vägen ner till marken. Plats för två batterier för gott om kapacitet. Rimligt pris.
Inte självgående. Aningen små hjul gör att Stiga ST 700e kan vara tung skjuta framför sig på hård och isig snö.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Skarp och praktisk videoringklocka

Ljud & Bild