TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ooni Karu 12G Multi-Fuel Pizzaugn

Burn, baby, burn!

Om du drömmer om riktig vedeldad pizza, med skorsten och allt, blir det inte enklare eller mer charmigt än med Ooni Karu 12G.

Av / 2024-08-07 - 09:04
Ooni Karu 12G Multi-Fuel Pizzaugn
Lasse Torp Hansen

Redan vid första anblicken av skorstenen står det klart att Ooni Karu 12G är något alldeles extra. Den kan inte bara eldas med kol eller gas, utan är även utformad för gammaldags vedeldning. Något som tar både pizzasmaken och stämningen till toppen! Faktum är att ljudet och doften av sprakande ved är tillräckligt för att man ska vilja elda i den hela sommaren.

Men Karu 12G är inte bara för pizzanördar eller estetiker. Den är otroligt enkel att få ut mesta möjliga av, och att använda ved behöver inte vara mer komplicerat än att använda el eller gas.

Anmeldelse pizzaovn
Konstruktionen är bra och tar inte alltför mycket plats. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Andas kvalitet

Karu 12G klarar det mesta. Gasoladaptern måste köpas separat, men då har man en spis som klarar alla typer av bränsle utöver el. Och det i en väldesignad och utrymmesoptimerad storlek. Byggkvaliteten är på topp, vilket man kan förvänta sig av Ooni, som har mer än 10 års erfarenhet av att bygga pizzaugnar. Det var samma upplevelse när vi senast testade en ugn från den skotska tillverkaren.

Läs också Släng din pizzasten Om det bara handlar om smak är det här svaret på alla dina pizzaböner.

Konstruktionen består av ett pulverlackerat stålskal med en glasdörr och vikbara fötter i botten. Ved eller kol placeras längst bak i den avlånga ugnen och nås via en lucka upptill. Det finns inte plats för en stor brasa i ugnen, så om man vill ha en sprakande brasa och 500°C får man se till att fylla på ved ofta.

Ugnen har plats för en 12-tums pizza och är lillebror till den större Karu 16, som har nästan identiska funktioner. Ugnen har en inbyggd termometer på sidan, som kan användas för att hålla ett öga på uppvärmningen. Det är dock fortfarande rekommenderat att använda en infraröd termometer för att ta temperaturen på ytan av själva stenen.

OoniKaru2 OoniKaru3 OoniKaru4
<
>
(Foto: Lasse Torp Hansen)

Inte avskräckande att använda

Matlagning blir inte mer analog än i Ooni Karu 12G. Tänd en brasa i den dedikerade metallkorgen bakerst i ugnen och vänta på att elden ska värma upp pizzastenen. Klart. Du kan justera skorstenen så att den släpper igenom mer eller mindre luft, men i övrigt beror temperaturen på vilken ved du använder, hur mycket du använder och hur ofta du lägger på ny ved.

Kaminen har plats för små vedträn på mindre än 15 cm, så de brinner ut snabbt, men antänds också snabbt. I testet tog det ca 27 minuter från tändning till dess att kaminen nådde 430°C. Man behöver inte oroa sig för att elden ska slockna. Även några gnistor tänder snabbt de små vedpinnarna, men om man vill nå 500°C krävs det mer övning för att få till den mest effektiva brasan.

Risken med en vedeldad ugn är att temperaturen ska skena iväg, så det är mycket betryggande att den naturligt håller sig stabil på cirka 420–460°C om man matar elden kontinuerligt. Så det finns ingen anledning att vara orolig med Ooni Karu 12G. Den är inte mer avskräckande än andra pizzaugnar. Använder man den ofta är gasoladaptern vägen till snabbare uppvärmning och stabilitet, men den är inte på något sätt en nödvändighet.

OoniKaru6 OoniKaru5
<
>
Man får vara försiktig så att man inte överfyller korgen, eftersom träet då faller ner på pizzastenen. (Foto: Lasse Torp Hansen).

Sublim pizzakvalitet

Vid temperaturer runt 450°C är pizzan från Ooni Karu 12G oöverträffad. Träet ger en mild rökig smak till degen och brasan längst bak bränner inte ingredienserna ovanpå. Kanten puffar upp som den ska och pizzorna får den perfekta karamelliserade men ändå fräscha smaken som man känner igen och älskar från bra pizzerior.

Man bör alltid rotera pizzan några gånger så att den blir jämnt gräddad på varje sida. Det är också ett bra tillfälle att kontrollera hur den fortskrider. Efter ca 2-3 minuter kommer pizzan att vara frasig och full av de eftertraktade svarta ”leopardfläckarna” som man vill se under bottnen. Naturligtvis är det svårare att hålla en viss temperatur med ved än med gas eller el, men Karu 12G är förvånansvärt stabil runt 420–450°C och stenen håller värmen bra. Om du vill komma högre får man kämpa lite hårdare för det.

OoniKaru7 OoniKaru8 OoniKaru9 OoniKaru10
<
>
Kom ihåg att vända pizzan var 30:e sekund så att den blir någorlunda jämnt gräddad. (Foto: Lasse Torp Hansen).

Slutsats

Sammantaget levererade Ooni Karu 12G den bästa pizzan av alla tre ugnarna. Den var bara marginellt mer besvärlig än de andra två, och oändligt mycket mer charmig än någon annan pizzaugn jag har testat.

Av alla tre ugnarna var Karu 12G den som var lättast att få in och ut pizzan ur. Om detta beror på pizzastenens kvalitet eller bara tur med degen går inte att säga säkert.

Karu 12G testades vid samma temperaturer som Chef Matteo, men levererade mycket mer enhetliga bottnar och en mer följsam toppvärme som tillagade ingredienserna ovanpå utan att bränna dem. Byggkvaliteten verkar också vara mycket bättre.

Ninja Woodfire är svårslagen när det gäller temperaturkontroll, men den blir inte heller lika varm. Skillnaden mellan 370 och 450 °C är verkligen anmärkningsvärd. Den högre värmen smakar ännu mer som ”riktig” pizza.

Om man gör pizza utomhus för skojs skull är det svårt att matcha den upplevelse som Ooni Karu 12G levererar. Att laga mat utomhus blir helt enkelt inte mer charmigt än så här.

Karakter
Ooni Karu 12G Multi-Fuel Pizzaugn
Premium

Home tycker

Mycket lätt att använda. Oändligt charmig med riktiga lågor. Snygg design, väl utnyttjat utrymme. Gör otroligt god pizza. Kan användas med ved, kol och gas. Gasoladapter måste köpas separat. Får inte plats med mycket ved eller kol på en gång. Även med ved är det svårt att hålla temperaturen över 450°C under längre perioder.

Också i detta test:

3 pizzaugnar för utomhusbruk

Chef Matteo Crosta 16″ pizzaugn

Bra idé, dåligt utförande

Chef Matteo Crosta 16" erbjuder både användarvänlighet och en roterande pizzasten, som ska ge dig en smidig och smärtfri pizzaupplevelse. Tyvärr är upplevelsen raka motsatsen.

Gas värmer snabbare än el och är mycket lättare att styra än ved. Stor pizzasten. Den stora öppningen gör det lätt att få in pizzan i ugnen. Fem års garanti.
Även med den roterande stenen tillagas det ganska ojämnt. Bränner lätt sidorna på pizzan. Den roterande stenen verkar mer som en gimmick. Byggkvaliteten kunde vara bättre.
Läs hela testet

Ninja Woodfire OO101EU utomhusugn

Allt-i-ett-ugn för utomhusbruk

Denna ugn i Ninja Woodfire-serien erbjuder både pizza- och rökugn i ett, och trots sin eldrift kan den stå ute i alla väderförhållanden. Om du vill göra mer än bara pizza i sommar är den här ugnen svårslagen.

Inte bara en pizzaugn, utan även en rök- och varmluftsugn. Lätt att använda. Elektricitet gör den pålitlig. Perfekt om man är ny på pizzabakning och rädd för att bränna maten. Kan stå ute i alla väder. Kan fungera som hjärtat i ett helt utekök.
Kommer "bara" upp i 370°C, vilket inte är tillräckligt för vissa recept. Är inte lika charmig som andra (särskilt vedeldade) pizzaugnar.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

När små hinder blir oöverstigliga

Spegel, spegel på väggen där, vem rakar slätast här

Bra sugförmåga i elegant format

Larm med 1 km räckvidd

Bra val för öppna kök

Perfekt grillresultat varje gång

Här är den ultimata pizzaugnen

Att göra den ”dumma” luftkonditioneringen smart är en god idé

Effektiv kylning i sommar

Skryt eller inte?

Äntligen en elgrill som inte är trist

Trådlös övervakning av hemmet

Rulla till toppen