Pizzaugnar brukar ha ett stycke i sitt marknadsförings-material som säger att man faktiskt kan laga allt från laxfiléer till lasagne i ugnen. Det är också sant. Men den låga öppningen på framsidan och den ofta instabila temperaturen gör det inte till en smidig upplevelse.
Lyckligtvis behöver det inte vara på det sättet. Hos Ninja får du pizzaugn, varmluftsugn och smoker i en och samma apparat! Kort sagt, nästan allt en matglad hemmakock kan önska sig av utrustning för utomhusbruk. Och precis som sin namne Woodfire rökugn och grill är den både lätt och elektrisk, och kan lämnas utomhus i alla väder.
Inte den varmaste
Konstruktionen och byggkvaliteten är mycket lik andra Ninja-produkter. Vilket är positivt. Förutom pizzastenen får du också ett galler (som också håller stenen på plats) och en ugnssäker plåt. Precis som den andra ugnen i Woodfire-serien som vi nyligen testade kan du lägga i rökpellets via en lucka i sidan och använda den som rökugn. Pizzaugnen har dock inte samma praktiska Wi-Fi-uppkoppling som Ninja Woodfire Pro Connect XL, utan har i stället en liten display och en uppsättning intuitiva knappar för temperatur och tid. Skärmen på framsidan talar om när ugnen är varm och har en praktisk inbyggd timer.
Som pizzaugn har den en sten som är tillräckligt stor för en 12-tums pizza. Ugnen kan nå en maximal temperatur på 370°C. Det räcker för att tillaga pizza på ca 3-4 minuter, men inte riktigt för att skapa den temperatur som vissa traditionella recept förutsätter. Vanligtvis når pizzaugnar för utomhusbruk mellan 450–500°C.
Idiotsäker pizza!
När du ska laga mat kan du välja mellan en hel del program, vilket är typiskt för Ninjas produkter. Förutom rök- och varmluftsugns-inställningarna kan du välja mellan sex pizzainställningar. Du kan t.ex. välja mellan ”New York Style” och ”Napoli”. Inställningarna styr temperatur och tid på timern, som du också kan välja manuellt.
Om du vill ha en pizza som är bättre än i en vanlig ugn med en vanlig pizzasten ska du absolut välja den högsta temperaturen varje gång. Annars blir resultatet bra, men utan att kännas som ”riktig” pizza, vilket ju är hela poängen med en pizzaugn.
Ninja Woodfire tar 18 minuter och 58 sekunder på sig att värmas upp. En infraröd termometer visade dock att stenen bara var runt 330 °C när ugnen sa att den var färdigvärmd. Efter några pizzor nådde stenens temperatur en topp på cirka 360 °C.
Fördelen med en något lägre maxtemperatur är att man inte riskerar att bränna botten, vilket annars är en risk när man kommer över 400°C. Till exempel krävde den elektriska Ooni Volt 12 en del övning innan de höga temperaturerna kunde användas på ett tillförlitligt sätt.
Du kan fortfarande få en fin, sprödbakad pizza på 3 minuter som slår pizzan från en vanlig ugn. Den får inte de där fina svarta fläckarna under botten, men det krävs inte alls lika mycket övning för att få en god pizza ur Woodfire som med en ugn över 450 °C. En något högre maxtemperatur skulle vara önskvärd, men skillnaden är inte så stor och man kan kompensera genom att finslipa receptet på pizzadegen (som med fördel kan kalljäsas under flera dagar).
Mer än bara en pizzaugn
Om vi går utanför pizzavärlden är Ninja Woodfire förvånansvärt lik Ninja Woodfires rökugn. Det är mycket enkelt att lägga i pellets via sidoluckan och det tar inte lång tid att fylla ugnen med rök, som varar i cirka 30 minuter. Du kan använda de specialanpassade träpelletsen från Ninja, men även andra alternativ (t.ex. ren träflis) fungerar. Använd en något lägre temperatur när du använder ugns- eller smoker-funktionerna än du skulle göra i en vanlig ugn, annars blir maten lite torr. Du kan enkelt göra en imponerande pulled pork eller revbensspjäll i Woodfire. Ännu en hobby att bemästra när du har fulländat pizzan.
Slutsats
Ninja Woodfire Pizza Oven kombinerar flera av de mest eftertraktade utomhusmaskinerna (pizza-, rök- och varmluftsugn) i en och samma produkt… Det kommer ta väldigt lång tid innan man riskerar att tröttna på den. Den elektriska precisionen i kombination med att den kan stå ute i alla väder gör den otroligt lätt att leva med. Pizzorna bakas mycket mer enhetligt än i de andra två ugnarna och man behöver inte rotera pizzan kontinuerligt under gräddningen.
Om man kan acceptera att pizzaugnen bara når 370°C och att man måste föreställa sig lågorna, är den mycket lätt att rekommendera.
Också i detta test:
Ooni Karu 12G Multi-Fuel Pizzaugn
Burn, baby, burn!
Om du drömmer om riktig vedeldad pizza, med skorsten och allt, blir det inte enklare eller mer charmigt än med Ooni Karu 12G.
Chef Matteo Crosta 16″ pizzaugn
Bra idé, dåligt utförande
Chef Matteo Crosta 16" erbjuder både användarvänlighet och en roterande pizzasten, som ska ge dig en smidig och smärtfri pizzaupplevelse. Tyvärr är upplevelsen raka motsatsen.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser