Chef Matteo Crosta 16″ är en gaseldad pizzaugn med den elektriska finessen att den roterar hela pizzastenen för jämnare värmefördelning. Både när man bakar pizza och värmer stenen. Det finns flera tillverkare som använder den här tekniken, och de som inte gör det rekommenderar vanligtvis att man roterar pizzan manuellt medan den gräddas. På papperet verkar alltså en roterande sten vara en bra idé.
Gas är ett optimalt bränsle för en pizzaugn. Det blir snabbt varmt, kan nå temperaturer över 400 °C och gasdrivna pizzaugnar är oftast de billigaste. Temperaturen är även enkel att justera, vilket inte kan sägas om vedeldade ugnar. Dessutom får du lite levande eld, vilket ger poäng på charmkontot en sensommarkväll.
Chef Matteo Crosta borde därför representera en slags gyllene medelväg mellan el och ved i pizzaugnsegmentet, men det gör den tyvärr inte riktigt.
Konstruktionsfel
Själva ugnen känns lagom tung och hård när den packas upp. Tyvärr hade testugnen några defekter. Gaständaren fungerade inte alls, så det krävdes en tändsticka för att tända gasen. Det följde till och med med en förlängningspinne för ändamålet så att man lätt skulle kunna få in tändstickan bakerst i ugnen, vilket var både uppskattat och lite misstänkt. Dessutom är ratten som man vrider upp och ner gasen med en sådan som måste tryckas in innan det kan tändas. Tyvärr hade den en ovana att släppa igen när man justerade gasen, vilket gör att ugnen stängs av. Här känns det som ett bra tillfälle att nämna att spisen har fem års garanti.
Dessa brister var inte tillräckliga för att sätta stopp för testet, men det får onekligen spisens kvalitet att framstå i dålig dager.
Halvbränd pizza
Ugnen är enkel att använda. Tänd gasen och vänta på att den ska bli varm. Det tar ca 10 minuter på fullt pådrag innan den når en temperatur på 420–450°C. Det finns ingen termometer på ugnen, så en infraröd termometer är nödvändig för att hitta rätt temperatur. Elmotorn drivs av 2 D-batterier och funktionen startas med en knapp på sidan.
Pizzastenen är rund och det är viktigt att man placerar sin pizza exakt i mitten av ugnen. Det blir nämligen dumt om degen hamnar i springan medan stenen roterar.
När pizzan väl är inne roterar den långsamt under de 1-3 minuter som gräddningen normalt tar.
Tyvärr kan ugnen inte sprida värmen jämnt. Detta resulterar i en pizza som ofta är bränd på ena sidan. Särskilt pizzans ovansida tenderar att snabbt förkolnas på ena halvan. Detta är speciellt ett problem om degen gräddas lite långsammare än förväntat. Normalt ger man den bara lite längre tid i ugnen, men i Chef Matteo Crosta riskerar man då att bränna ingredienserna ovanpå.
Om man vill ha ett konsekvent resultat är det smartare att rotera pizzan manuellt var 30:e sekund (antingen med en pizzaspade eller en stor stekspade) och se till att den inte kommer för nära elden under för lång tid åt gången. Vilket gör den roterande pizzastenen ganska överflödig.
Man kan få en välgräddad pizza med ugnen, men det gäller att vara vaken och lära känna sin ugn väl först. Bäst resultat får man vid ca 430°C och man bör ta ut pizzan ofta för att kontrollera hur gräddningen fortskrider. Det är också bra att välja toppings som inte påverkas negativt av lite svarta fläckar. Till exempel paprika eller potatis.
Slutsats
Gas är i allmänhet ett bra bränsle för pizzaugnar, men Chef Matteo Crosta gör det inte rättvisa. Även om den kommer upp i temperatur snabbare än de andra två pizzaugnarna i grupptestet (och når en högre temperatur än Ninja Woodfire), är den instabila värmen, den meningslösa roterande pizzastenen och den dåliga byggkvaliteten tillräckligt för att dess fördelar ska bli irrelevanta.
Också i detta test:
Ooni Karu 12G Multi-Fuel Pizzaugn
Burn, baby, burn!
Om du drömmer om riktig vedeldad pizza, med skorsten och allt, blir det inte enklare eller mer charmigt än med Ooni Karu 12G.
Ninja Woodfire OO101EU utomhusugn
Allt-i-ett-ugn för utomhusbruk
Denna ugn i Ninja Woodfire-serien erbjuder både pizza- och rökugn i ett, och trots sin eldrift kan den stå ute i alla väderförhållanden. Om du vill göra mer än bara pizza i sommar är den här ugnen svårslagen.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser