TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Chef Matteo Crosta 16″ pizzaugn

Bra idé, dåligt utförande

Chef Matteo Crosta 16" erbjuder både användarvänlighet och en roterande pizzasten, som ska ge dig en smidig och smärtfri pizzaupplevelse. Tyvärr är upplevelsen raka motsatsen.

Av / 2024-08-07 - 09:03
Chef Matteo Crosta 16″ pizzaugn

Home tycker

  • Gas värmer snabbare än el och är mycket lättare att styra än ved. Stor pizzasten. Den stora öppningen gör det lätt att få in pizzan i ugnen. Fem års garanti.
  • Även med den roterande stenen tillagas det ganska ojämnt. Bränner lätt sidorna på pizzan. Den roterande stenen verkar mer som en gimmick. Byggkvaliteten kunde vara bättre.

Chef Matteo Crosta 16″ är en gaseldad pizzaugn med den elektriska finessen att den roterar hela pizzastenen för jämnare värmefördelning. Både när man bakar pizza och värmer stenen. Det finns flera tillverkare som använder den här tekniken, och de som inte gör det rekommenderar vanligtvis att man roterar pizzan manuellt medan den gräddas. På papperet verkar alltså en roterande sten vara en bra idé.

Gas är ett optimalt bränsle för en pizzaugn. Det blir snabbt varmt, kan nå temperaturer över 400 °C och gasdrivna pizzaugnar är oftast de billigaste. Temperaturen är även enkel att justera, vilket inte kan sägas om vedeldade ugnar. Dessutom får du lite levande eld, vilket ger poäng på charmkontot en sensommarkväll.

Chef Matteo Crosta borde därför representera en slags gyllene medelväg mellan el och ved i pizzaugnsegmentet, men det gör den tyvärr inte riktigt.

Chefpizzavideo

Konstruktionsfel

Själva ugnen känns lagom tung och hård när den packas upp. Tyvärr hade testugnen några defekter. Gaständaren fungerade inte alls, så det krävdes en tändsticka för att tända gasen. Det följde till och med med en förlängningspinne för ändamålet så att man lätt skulle kunna få in tändstickan bakerst i ugnen, vilket var både uppskattat och lite misstänkt. Dessutom är ratten som man vrider upp och ner gasen med en sådan som måste tryckas in innan det kan tändas. Tyvärr hade den en ovana att släppa igen när man justerade gasen, vilket gör att ugnen stängs av. Här känns det som ett bra tillfälle att nämna att spisen har fem års garanti.

Annons

Dessa brister var inte tillräckliga för att sätta stopp för testet, men det får onekligen spisens kvalitet att framstå i dålig dager.

anmeldelse pizzaovn
Tyvärr finns det ingen omsorg om detaljerna. (Foto: Lasse Torp Hansen).

Halvbränd pizza

Ugnen är enkel att använda. Tänd gasen och vänta på att den ska bli varm. Det tar ca 10 minuter på fullt pådrag innan den når en temperatur på 420–450°C. Det finns ingen termometer på ugnen, så en infraröd termometer är nödvändig för att hitta rätt temperatur. Elmotorn drivs av 2 D-batterier och funktionen startas med en knapp på sidan.

Pizzastenen är rund och det är viktigt att man placerar sin pizza exakt i mitten av ugnen. Det blir nämligen dumt om degen hamnar i springan medan stenen roterar.

När pizzan väl är inne roterar den långsamt under de 1-3 minuter som gräddningen normalt tar.

Tyvärr kan ugnen inte sprida värmen jämnt. Detta resulterar i en pizza som ofta är bränd på ena sidan. Särskilt pizzans ovansida tenderar att snabbt förkolnas på ena halvan. Detta är speciellt ett problem om degen gräddas lite långsammare än förväntat. Normalt ger man den bara lite längre tid i ugnen, men i Chef Matteo Crosta riskerar man då att bränna ingredienserna ovanpå.

Om man vill ha ett konsekvent resultat är det smartare att rotera pizzan manuellt var 30:e sekund (antingen med en pizzaspade eller en stor stekspade) och se till att den inte kommer för nära elden under för lång tid åt gången. Vilket gör den roterande pizzastenen ganska överflödig.

Man kan få en välgräddad pizza med ugnen, men det gäller att vara vaken och lära känna sin ugn väl först. Bäst resultat får man vid ca 430°C och man bör ta ut pizzan ofta för att kontrollera hur gräddningen fortskrider. Det är också bra att välja toppings som inte påverkas negativt av lite svarta fläckar. Till exempel paprika eller potatis.

Chefpizza4 Chefpizza3 Chefpizza2
<
>
Halva pizzan är bränd och den andra halvan är precis som jag vill ha den. Inte precis en jämn gräddning (Foto: Lasse Torp Hansen).

Slutsats

Gas är i allmänhet ett bra bränsle för pizzaugnar, men Chef Matteo Crosta gör det inte rättvisa. Även om den kommer upp i temperatur snabbare än de andra två pizzaugnarna i grupptestet (och når en högre temperatur än Ninja Woodfire), är den instabila värmen, den meningslösa roterande pizzastenen och den dåliga byggkvaliteten tillräckligt för att dess fördelar ska bli irrelevanta.

Karakter
Chef Matteo Crosta 16″ pizzaugn
Premium

Också i detta test:

Ooni Karu 12G Multi-Fuel Pizzaugn

Burn, baby, burn!

Om du drömmer om riktig vedeldad pizza, med skorsten och allt, blir det inte enklare eller mer charmigt än med Ooni Karu 12G.

Mycket lätt att använda. Oändligt charmig med riktiga lågor. Snygg design, väl utnyttjat utrymme. Gör otroligt god pizza. Kan användas med ved, kol och gas.
Gasoladapter måste köpas separat. Får inte plats med mycket ved eller kol på en gång. Även med ved är det svårt att hålla temperaturen över 450°C under längre perioder.
Läs hela testet

Ninja Woodfire OO101EU utomhusugn

Allt-i-ett-ugn för utomhusbruk

Denna ugn i Ninja Woodfire-serien erbjuder både pizza- och rökugn i ett, och trots sin eldrift kan den stå ute i alla väderförhållanden. Om du vill göra mer än bara pizza i sommar är den här ugnen svårslagen.

Inte bara en pizzaugn, utan även en rök- och varmluftsugn. Lätt att använda. Elektricitet gör den pålitlig. Perfekt om man är ny på pizzabakning och rädd för att bränna maten. Kan stå ute i alla väder. Kan fungera som hjärtat i ett helt utekök.
Kommer "bara" upp i 370°C, vilket inte är tillräckligt för vissa recept. Är inte lika charmig som andra (särskilt vedeldade) pizzaugnar.
Läs hela testet
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse har bland annat publicerats i Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler och Filmmagasinet Ekko. Lasse visade sig tyvärr vara en ganska usel akademiker, men å andra sidan väldigt bra på att formulera de universella sanningar som håller honom vaken om nätterna: som att elbilar ofta delar designfilosofi med gaming-utrustning och att filmen ”Erna i krig” har samma handling som ”Hitta Nemo”. Hans främsta besattheter är bilar, kaffe, teknik, design och film.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Skarp och praktisk videoringklocka

Ljud & Bild