TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: 3 pizzaugnar för utomhusbruk

El, gas eller ved? Vi testar 3 väldigt olika pizzaugnar

Vill du att din sommar ska bli mer frasig och delikat? Då har vi ett förslag till dig. En pizzaugn för utomhusbruk!

Av / 2024-08-07 - 09:01
3 pizzaugnar för utomhusbruk

Förutom att du kan laga mat utomhus i sommarvärmen ger en pizzaugn dig gudomlig pizza på bara två minuter som kommer att slå din lokala pizzeria med hästlängder om du använder kvalitetsingredienser och en bra deg. Den höga värmen i en riktig pizzaugn karamelliserar, sprödbakar och förhöjer nästan allt du lägger på din deg. Om man är en pizzaälskare är en pizzaugn därför en enorm uppgradering. Även jämfört med de pizzastenar som man kan använda i en inomhusugn.

Vi testar tre olika utomhus-pizzaugnar som använder ved, gas och el i ett försök att skapa en kompromisslös pizzaupplevelse. Och särskilt en ugn visar sig leverera nästan perfekt hemlagad pizza!

pizzaovne anmeldelse
Det finns en variant för alla smaker. (Foto: Lasse Torp Hansen)

3 typer av pizzaugnar

I testet ingår Ninja Woodfire, som delar namn med en rökugn från samma produktserie. Det är en elektrisk multiartist som kombinerar både pizzaugn och smoker och är perfekt för att bli hjärtat i ett utekök. Den elektriska tekniken kännetecknas av maximal temperaturkontroll och flexibilitet.

Ooni Karu 12G erbjuder den charm och autenticitet som bara en öppen eld och skorsten kan ge. Den är också flexibel, eftersom ugnen kan eldas med ved, kol och gas, även om det senare kräver att man köper en adapter. Träet bidrar inte bara till mysfaktorn utan ger också pizzan en karaktäristisk smak som är svår att motstå.

Den sista ugnen är Chef Matteo Crosta 16″, vars pizzasten roterar under tiden som pizzan gräddas! Tekniken blir allt vanligare och utlovar jämn gräddning hela tiden, något som vanligtvis uppnås genom att pizzan roteras manuellt under gräddningen. Ugnen använder gas, vilket både ger snabb uppvärmning och är lätt att kontrollera.

Annons
Pizzatest2 Pizzatest3 Pizzatest4
<
>
(Foto: Lasse Torp Hansen)

Hur väljer man rätt pizzaugn?

Det finns några viktiga saker att tänka på när man letar efter en pizzaugn. Först och främst måste man välja typ av bränsle. Trä och kol ger charm och smak till din pizzaupplevelse, men kan vara svåra att hålla på en viss temperatur. Gas och el är å andra sidan mycket mer flexibla, även om man kan förlora lite av charmen och röksmaken.

Därefter är temperaturen avgörande. En klassisk vedeldad ugn kan lätt nå 500 °C, medan elektriska ugnar inte når riktigt lika högt, utan vanligtvis mellan 350-450 °C. Huruvida detta är ett problem beror mycket på vilken typ av pizza du vill göra. Svårighetsgraden ökar ju högre temperatur du vill använda. Vissa pizzor, t.ex. den klassiska napolitanska, kommer verkligen till sin rätt efter 60 sekunder i 500 °C. En rejäl calzone klarar sig bra i 350°C i 3-5 minuter.

Det är också värt att fundera på om man vill ha en pizzaugn som klarar mer än bara pizza. I teorin kan man laga en hel rad olika rätter i en pizzaugn, det är ju trots allt bara en mycket varm ugn med en sten i. Men vissa produkter är inriktade på att göra det enkelt att tillaga alla typer av mat i ugnen. Antingen genom tillgängliga tillbehör eller inbyggda funktioner.

 

Pizzatest5 Pizzatest6
<
>
Vägen till en god pizza går först och främst via en bra pizzadeg. Det finns många bra recept, och särskilt de kalljästa ger en härlig surdegssmak. (Foto: Lasse Torp Hansen).

Så testade vi

Alla pizzaugnar testas med samma grundrecept. Degen görs på ekologiskt Tipo 00-mjöl och kalljäses i cirka 24 timmar. Vi har testat vid olika temperaturer för att se hur de utvecklas bäst.

Ugnarna bedöms i första hand utifrån hur bra pizza de kan göra. Vi vill ha en perfekt gräddad botten som varken är blek eller bränd och som är klar på under tre minuter. Ju snabbare desto bättre, utan att maten bränns vid, vilket lätt kan hända i +400°C. Vi är också intresserade av hur lång tid det tar att värma upp dem och hur jämnt de värmer.

Läs också Äntligen en elgrill som inte är trist Ninja Woodfire är världens enklaste rök och kan användas som airfryer, konvektionsugn och grill utomhus. Och den tål till och med det mest skandinaviska sommarvädret!

Vi tittar också på hur lätta ugnarna är att använda och leva med. Några av ugnarna har extrafunktioner som gör dem användbara till mer än bara pizza, vilket vi självklart också tar hänsyn till.

Slutligen hittar vi sommarens konung och starten på ditt nästa hobbyprojekt.

Ninja Woodfire OO101EU utomhusugn

Allt-i-ett-ugn för utomhusbruk

Denna ugn i Ninja Woodfire-serien erbjuder både pizza- och rökugn i ett, och trots sin eldrift kan den stå ute i alla väderförhållanden. Om du vill göra mer än bara pizza i sommar är den här ugnen svårslagen.

Inte bara en pizzaugn, utan även en rök- och varmluftsugn. Lätt att använda. Elektricitet gör den pålitlig. Perfekt om man är ny på pizzabakning och rädd för att bränna maten. Kan stå ute i alla väder. Kan fungera som hjärtat i ett helt utekök.
Kommer "bara" upp i 370°C, vilket inte är tillräckligt för vissa recept. Är inte lika charmig som andra (särskilt vedeldade) pizzaugnar.
Läs hela testet

Chef Matteo Crosta 16″ pizzaugn

Bra idé, dåligt utförande

Chef Matteo Crosta 16" erbjuder både användarvänlighet och en roterande pizzasten, som ska ge dig en smidig och smärtfri pizzaupplevelse. Tyvärr är upplevelsen raka motsatsen.

Gas värmer snabbare än el och är mycket lättare att styra än ved. Stor pizzasten. Den stora öppningen gör det lätt att få in pizzan i ugnen. Fem års garanti.
Även med den roterande stenen tillagas det ganska ojämnt. Bränner lätt sidorna på pizzan. Den roterande stenen verkar mer som en gimmick. Byggkvaliteten kunde vara bättre.
Läs hela testet

Ooni Karu 12G Multi-Fuel Pizzaugn

Burn, baby, burn!

Om du drömmer om riktig vedeldad pizza, med skorsten och allt, blir det inte enklare eller mer charmigt än med Ooni Karu 12G.

Mycket lätt att använda. Oändligt charmig med riktiga lågor. Snygg design, väl utnyttjat utrymme. Gör otroligt god pizza. Kan användas med ved, kol och gas.
Gasoladapter måste köpas separat. Får inte plats med mycket ved eller kol på en gång. Även med ved är det svårt att hålla temperaturen över 450°C under längre perioder.
Läs hela testet
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse har bland annat publicerats i Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler och Filmmagasinet Ekko. Lasse visade sig tyvärr vara en ganska usel akademiker, men å andra sidan väldigt bra på att formulera de universella sanningar som håller honom vaken om nätterna: som att elbilar ofta delar designfilosofi med gaming-utrustning och att filmen ”Erna i krig” har samma handling som ”Hitta Nemo”. Hans främsta besattheter är bilar, kaffe, teknik, design och film.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Låt tekniken ta hand om husdjuret

Den här gör ditt garage smartare

En ny familjemedlem

Det är dags för en grundlig tvätt

Nästan perfekt

Geggamoja i tanken

Golvlampa med discostil

Bra i teorin, mindre bra i praktiken

Billig babymonitor som funkar finfint

Bryggare och kvarn i perfekt symbios

Tado X har fått Thread, Matter och abonnemangssystem

Smart övervakning i 4K och färg

Ljud & Bild