TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Oclean X Ultra S

Tandvård med inbyggt tal

Ocleans X Ultra S polerar tänderna släta. Inbyggd röst, app och display ger intrycket av en avancerad tandborste, men det mesta gör egentligen ingen skillnad i praktiken.

Av / 2024-04-26 - 13:10
Oclean X Ultra S

Home tycker

  • Bra grepp tack vare en lite sträv yta och något kantigt skaft. Tydlig och enkel display. Ger känslan av rena tänder.
  • Osäker uppdatering, som orsakar förödelse på skärmen. Ger inte känslan av ett bättre resultat än andra mindre smarta testdeltagare, som till exempel Oral-B iO3.

Kanske är det en reflex inne i hjärnan, men jag har svårt att stoppa in något i munnen som talar till mig.

Ocleans nyaste toppmodell, X Ultra S, både pratar, blinkar och kan i en app visa var jag slösar tid när jag borstar tänderna. Modellen finns i svart och mattgrönt. Det medföljande laddningsstället och ett laddningsbart resefodral (via en USB-C-port) är i matchande färgnyanser.

Stativet är berömvärt litet och med en tunn sladd, vilket sparar plats vid handfatet eller var du än laddar din tandborste. Vill du helt undvika att ha Oclean X Ultra S stående ingår en vägghållare (även den färgad) i paketet.

Oclean rejseetui
Oclean X Ultra S finns i två färger. Resefodralet (här i svart version) med inbyggd USB-C-port för laddning, matchar färgen på tandborsten. (Foto: Oclean)

På det hela taget anstränger sig Oclean mycket för att framställa modellen som exklusiv. X Ultra S levereras i en solid låda. Inuti finns små lådor med ritningar av innehållet på locket.

Totalt får du med X Ultra S en app, tre typer av borsthuvuden som fungerar med upp till 84 000 rörelser per minut och en display med information samt en rad ikoner. Nåväl, och så en liten flicka, som pratar i min mun.

Annons

Tre sätt att borsta på

När Oclean X Ultra S packas upp ska tandborsten anslutas till ditt Wi-Fi. Appen hjälper till att ansluta enheten och ställa in den. Skanna QR-koden i manualen för att ladda ner Oclean Care+-appen. När enheten är på tänds våffelsymbolen på framsidan av tandborsten.

Läs också Hur smakar 30 000-kronors kaffe? Om pengar inte ska stå i vägen för din kaffeupplevelse har vi testat några av de dyraste och häftigaste espressomaskinerna på marknaden.

Som nämnts tidigare ingår tre typer av borsthuvuden: Ultra Gum Care, Ultra Clean och Ultra White. Huvudena har olika borst, men för att inte blanda ihop dem har de varsin förkortning skriven på halsen.

Oavsett vilken typ du använder rekommenderar Oclean att du byter ut borsthuvudena efter 3-4 månader. En ny uppsättning av en av de tre typerna kostar 225 SEK. På displayen växlar du mellan de tre typerna. Displayen visar en sammanfattning av insatsen i form av en ”Brushing Activity Clover”. De tre områdena i den visade ”klöver”-ikonen representerar tid, poäng och frekvens. Det vill säga hur länge du borstar, om du når ditt mål och hur ofta du borstar tänderna.

Oclean clover
Ocleans display är liten och böjd och inte alltid lätt att läsa. Speciellt inte om den har vatten på sig. De tre färgade fälten visar tid, poäng och frekvens. (Foto: Oclean)

Du får också en visuell överblick över tandraderna. Gul är en genomsnittlig insats medan röda markeringar motsvarar en tillrättavisning från tandläkaren. Mätningarna registreras via tandborstens sex-axliga gyrosensor.

Mätresultatet försvinner när tandborsten används igen. Om jag vill ha mer information öppnar jag appen. Här kan jag hålla koll på hur länge jag borstat och var jag eventuellt slarvat. Precis som på displayen får jag en sammanfattning som visas i form av klöver-ikonen.

Ett klick på ”Detailed report” visar historik. Med andra ord hur borstningen har gått i förhållande till ditt önskade mål. Ett mål kan vara att du skulle vilja borsta i minst tre minuter åt gången.

Oclean udstyr
Tre borsthuvuden ingår i paketet med Oclean X Ultra S. De har olika funktioner, som kan ställas in ytterligare i appen. (Foto: Oclean)

Appen ger också påminnelser. Till exempel om jag borstar för hårt eller för snabbt. Skulle jag vara tveksam finns alltid den lilla flickans röst att påminna mig.

Oclean X Ultra S har nämligen omvänd röststyrning. Det är inte jag som ber enheten att göra något, utan en (behaglig) tjejröst som påpekar vad jag måste göra. Hennes påminnelse om att ”switch area” blev gradvis ett mantra när jag borstade med Oclean X Ultra S.

Ytterligare inställningar i appen

I appen finjusterar du inställningarna. Den nedre menyn på skärmen har tre ikoner: Health, Device och Me. Under den första ikonen finns historiken. Under den andra ikonen berättar du för tandborsten vilket borsthuvud du använder, så att du kan välja ditt eget program.

Under Exclusive mode finns program som Sensitive Cleaning, Super Whitening och Gentle Teeth Spa. Appen har till och med ett speciellt program för rökare eller personer med tandställning. Jag valde Strong Whitening med undertiteln: Suitable for wine lovers.

Läs också Tveksam våtrengöring En utmärkt dammsugare som kompletterats med ett onödigt mopptillbehör.

Under loppet av en vecka testade jag även appens förslag under ”Smart recommendation”. Bedömningen baseras på bland annat ålder, kön, typ av tänder (till exempel tandställning) och om du dricker kaffe. Du anger också den allmänna färgen på dina tänder utifrån en färgpalett.

oclean app
I appen Oclean Care+ kan du ställa in tandborsten efter bland annat dina tänders kondition och vad du vill uppnå. Till exempel vitare tänder. (Skärmdump: iOS)

Jag rekommenderades ”Newbie whitening”, ett skonsamt program för de som precis ska komma in i rutinen. Den lilla flickan deltog gärna med verbala förslag.

Den sista ikonen i appen, Me, är tillgång till inställningar och information om enheten. Ja, du kan ge din Oclean-tandborste ett annat namn.

Det är också här du ansluter till Apple Health. Du måste dock använda Apples egen app för att få informationen under ”Övriga data”. I verkligheten är det precis samma historik som Ocleans egen app visar – till och med ännu mer detaljerad.

Slutsats

Oclean X Ultra S är för dem som älskar att pilla med och justera inställningar. Appen och dess alternativ är roliga att leka med och förfina, men det blev egentligen inget konkret eller synligt resultat av det hela.

Jag testade alla tre borsthuvudena och olika program, men fick varken vitare tänder, mer omvårdat tandkött eller märkbart bättre känsla av renare tänder. Åtminstone inte jämfört med testets övriga deltagare.

Oclean oplader etui
Det medföljande fodralet kan användas för laddning när du är på språng. Det matchar färgen på tandborsten. (Foto: Oclean)

Omvänt är Oclean X Ultra S bra att använda dagligen. Tandborstens lätt kantiga handtag ger ett bra grepp, även när det blir blött eller kletigt av tandkräm.

Oclean X Ultra S vill ge sin användare så många alternativ som möjligt. Summa summarum, tandborsten levererar vad den ska. Även utan alla de många alternativen i appen. Sett i det ljuset betalar vi nog för en del extrafunktioner som inte har någon praktisk betydelse.

Karakter
Oclean X Ultra S
Basic

Också i detta test:

Oral-B iO 3S

Renare tänder på en vecka

Nya lillebror i familjen Oral-B är en opersonlig men effektiv bekantskap. Oral-B iO 3S håller vad som utlovas på kartongen.

Enkel tandborste med tre tryckinställningar. Mikrovibrationerna ger snabbt resultat i form av tänder som, med tungan, känns renare och slätare än tidigare.
Ingen app eller alternativ för avancerad personlig inställning eller historik. Blir lätt kletig att hålla i.
Läs hela testet

Philips Sonic DiamondClean 9000 / HX9911/88

Elegant och högljudd tandborstning

Rolls Royce-modellen DiamondClean 9000 är snygg, men låter som en skärbrännare inne i munnen. Kanske är oväsendet värt det, för Philips lovar vitare tänder på bara tre dagar.

Fyra inställningar för borstning lätt åtkomliga på framsidan. Är säkrad så att borsten kan användas i badet. Snabb att ställa in i appen.
Blir kletig och får synliga fläckar av vatten och tandkräm. Plastaktigt borsthuvud, som bryter med den annars snygga designen.
Läs hela testet
Natasja Broström
Natasja Broström (född 1971) är journalist på L&B Home. Hon började på Politikens IT-bilaga på 1990-talet och därifrån gick resan vidare till facktidningar, magasin och tidningar där Natasja bland annat skrev om IT och nördkultur. Från 2002 har Natasja jobbat på Datatid Techlife, sedan som IT-journalist inom smart living och brevlåderedaktör på Alt om Data.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Ny toppmodell från Sage imponerar

Lättinstallerad och drivs av solljus

Prisvärd pizzaugn för både inom- och utomhusbruk

Du får inte ha bråttom

Ambilight för den moderna spelaren

Pling plong - du är i bild

Delad glädje är dubbel glädje

Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Ljud & Bild