TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Dreame X40 Ultra

Snabb och lättanvänd – men inte alltid så smart

Ny och tekniskt begåvad är inte alltid bättre. Dreames nya X40 Ultra är full av förbättringar, men dammsugarroboten har också blivit dummare än sina föregångare.

Av / 2024-05-23 - 08:51
Dreame X40 Ultra

Home tycker

  • Förbättrad passering av upphöjningar. Snabb kartskanning och skissning. Många anpassningsmöjligheter i appen.
  • Tidigare upptäckta hinder ”glöms bort”. Svårt att ställa in no-go-zoner. Funktionerna för sopborste och mopp fungerar inte alltid.

Jag har testat Dreame-robotar tidigare. Både Dreame L10 och Dreame L20 imponerade på mig. Dreames nya flaggskepp, dammsugarroboten X40 Ultra, kan ännu mer än sina föregångare. Allt annat skulle också vara konstigt.

På många sätt gör Dreame X40 Ultra också saker och ting bättre. Roboten har blivit snabbare på uppgifter och mer självkörande när det gäller självrengöring och dosering. Appen har också fått en mängd alternativ och inställningar.

Batterikapaciteten är densamma som hos Dreame L20, men sugkraften har gått från 7 000 till 12 000, mätt i Pa (Pascal).

Enkel installation är en av Dreames paradgrenar, vilket jag också upplevde med Dreame L10 och Dreame L20. Skanna QR-koden under robotens lock, som kan fällas upp. Dreamehome-appen laddas automatiskt ner. Lägg till Dreame X40 Ultra och anslut den till ditt Wi-Fi. Endast 2,4 GHz stöds.

Tänk på placeringen innan du använder roboten. Dreame X40 Ultra behöver 1,5 meter utrymme framför sin bas så att roboten kan vända och rotera när den ska ut på jobb eller kommer tillbaka.

Annons
Dreame indre
Dreame X40 Ultra har en enkel interiör med en logisk design. (Foto: Natasja Broström)

Häll rent vatten i den ljusa plastbehållaren och placera de båda behållarna högst upp på basstationen. Precis som sina föregångare har behållarna olika färger och passform så att du inte kan placera dem fel. Den ljusa behållaren är avsedd för rent vatten och den mörka för smutsigt vatten.

Behållarnas kapacitet har inte ökat jämfört med Dreame L20, utan ligger fortfarande på cirka 4 liter. Å andra sidan behöver du inte lägga till tvättmedel varje gång eller placera en medföljande behållare med rengöringsmedel. Med Dreame X40 Ultra klickar du bort frontluckan på stationen. Inuti på baksidans vänstra sida finns en behållare. Dra ut behållaren, fäll upp det runda locket och häll i rengöringsmedlet.

Läs också Toppsmarta tvåhjulingar Vi testar fyra elcyklar byggda från grunden för att ge dig en optimal elektrisk tur på cykelvägen samt smidig digital hantering.

Den medföljande flaskan är på 200 ml. Skruvkorken har en fin detalj: en liten hällpip. Eftersom flaskan, till skillnad från tidigare Dreame-modeller, inte behöver någon speciell form, bör det vara lätt att hitta och köpa en ny. Räkna med ett pris på 196 kronor plus frakt för 500 ml Dreame rengöringsmedel.

Dammsugarpåsen, som är förmonterad i stationen, rymmer 3,2 liter. Enligt Dreame förväntas påsen vara full efter 75 dagars användning av X40 Ultra och behöver då bytas ut mot en ny. Vi har ännu inte fått någon information från Dreame om kostnaden för nya påsar.

Första kartläggningen

Dreame X40 Ultra ”vaknar” med samma melodi som sina föregångare. Melodin när du stänger av är också densamma som med Dreame L10 och Dreame L20.

Dreame app kort
Appen ritar upp en karta över hemmet som används för navigering och rumsindelad städning. (Foto: iOS).

Längst ner i appen finns två ikoner för enheten och användaren. Den första är en ”hem”-knapp som tar dig tillbaka till startsidan. Använd den senare för att ställa in allt från språk, dela Dreame X40 Ultra med andra och röstkontroller. Dreame stöder Amazon Alexa, Google Home och Siri. Jag fick aldrig Siri att fungera. Kommandon läggs till i Dreamehome men dök aldrig upp i appens lista. Å andra sidan stöder appen alla nordiska språk (text).

Robotens första uppgift är att kartlägga omgivningen. Öppna enheten inifrån appens startsida. Kartläggning och redigering av kartor görs via de två ikonerna för en planritning plus ett öga eller en liten penna.

Dreame app fotos
Dreames app skickar gärna bilder på vad den hittar på sin väg. Vissa förslag, som till exempel en badrumsvåg i vardagsrummet, är dock lite väl långsökta. (Foto: iOS)

Dreame X40 Ultra är betydligt snabbare än sina föregångare. Mitt 60 kvadratmeter stora vardagsrum fick en grov skiss i appen på bara några minuter.

Men kanske är brådska förödande, eftersom kartläggningen inte alltid var effektiv. Det tog längre tid att färdigställa den slutgiltiga kartan. Då och då tog Dreame X40 Ultra några märkliga omvägar som förlängde arbetstiden.

Under den första kartläggningssessionen vägrade roboten att köra in i mitt sovrum och in i mitt kök. Jag misstänker att mina trösklar är 2-3 centimeter höga, vilket Dreame X40 Ultra verkligen inte gillar. Jag fuskade genom att berätta för appen att mitt hem är ett flervåningshus. Det är det inte, men det var det enda sättet för mig att flytta roboten från rum till rum för att spela in och spara fler kartor. Efteråt sammanfogades kartorna i appen.

En annan irriterande sak är att Dreame X40 Ultra kan slå i saker som robotens frontkamera och Lidar-sensorn ovanpå robotens lock en gång har registrerat. I det här fallet en vanlig lampa.

Finritning och daglig rengöring

Som nämnts kan du finjustera kartläggningen av ditt hem. Klicka på den karta som Dreame X40 Ultra har ritat. Du kan ändra namnet på ett rum eller ett område, men inte namnge dem fritt. Du får nöja dig med Dreames förslag. Under kartan kan du välja mellan att städa rum, hela hemmet eller zoner. Kanske vill du att roboten ska undvika att städa i närheten av husdjurets sovplats eller undvika en plats där barnen har hällt ut leksaker på golvet. Det fungerar i allmänhet bra.

Dreame känner igen olika ytor. Jag ville städa golvet i vardagsrummet, men inte mattan. Med fingret försökte jag göra mattan till en no-go-zone på kartan, men kunde bara trycka på rumsikonen. Med ikonen för ett rum kan du ändra inställningarna för hela rummet. Jag ville bara markera ett visst område för en viss uppgift, men fick ge upp.

Appen ger möjlighet till 32 graders fuktighet i mopparna, från lätt fuktigt till vått. Dreame X40 Ultra kan moppa, dammsuga eller båda samtidigt. Ska mopparna inte arbeta knäpper roboten av de två mopparna och lämnar dem i stationen.

Dreame spande
Dreame bibehåller designen med behållare i två färger. Det är logiskt och materialet känns gediget. (Foto: Natasja Broström)

Sugkraften kan gå från stillsam till maximal, och det hörs. Eller rättare sagt, det gör den inte. På lägsta effektinställningen rullar Dreame X40 Ultra runt nästan ljudlöst. Jag satt i soffan och stördes inte av ljudet från roboten. Om jag skruvade upp sugkraften ökade volymen. Å andra sidan blev sisalmattan i vardagsrummet också synbart renare eftersom dammråttorna försvann från de små hålen i mattan.

För skojs skull satte jag på kameran och kunde se mig själv arbeta med en bärbar dator i soffan. Kameran fotograferar också hinder som användaren får se i appen och kan godkänna. Till exempel om ett bordsben verkligen är ett bordsben. Dreame X40 Ultra känner av kanter och lyfter mopparna 1,05 cm för att undvika att lämna fuktspår. Ibland var X40 Ultra tvungen att göra flera försök innan roboten kom över min mattkant på ca 0,5 cm. Dock utan att lämna fuktiga spår.

Dreame X40 Ultra kan ta sig förbi hinder upp till en maximal höjd på 2,2 cm, vilket är 2 mm högre än föregångarna. Under hela testperioden var dock X40 Ultra ständigt i krig med mina gamla 2-3 cm höga trätrösklar.

Specialinställningar

Dreame X40 Ultra har fått nya funktioner. Bland annat kan sopborsten på sidan förlängas på en slags arm som Dreame kallar SideReach. Borsten sköt ut när roboten var i mitt kök och var tvungen att svänga 45 grader i ett hörn.

Å andra sidan kunde jag inte se borstens ”arm” på vardagsrummets sisalmatta, oavsett vilken sugkraft jag valde. Borsten var också passiv och allt arbete med att plocka upp smuts lämnades till robotens rulle på undersidan. Precis som L20 Ultra kan Dreame X40 Ultra svänga ut moppen åt sidan för att nå under till exempel möbler. Dreame kallar det MopExtend.

Läs också Grillarnas schweiziska armékniv En elgrill som blir riktigt het och där man kan använda halva grillen till att laga mat på andra sätt. Perfekt för balkongen?

Varken den flexibla borsten eller moppen gjorde ett anständigt jobb på mina plattor framför den öppna spisen. Dreames robot valde då att ignorera området och visade på kartan att den öppna spisen och kakelplattorna nu hade blivit en soffa. Konkurrenten Roborock S8 MaxV Ultra har samma motordrivna sidoborste och den fungerade här. De fina smulor som kan samlas på kakelplattorna vid min öppna spis sveptes med och försvann.

Underhåll och laddning

Dreame-moppar tvättas i 70-gradigt vatten. Detta för att förhindra att envis smuts byggs upp i mopparnas lugg och orsakar lukt. Jag upplevde inte någon lukt under de veckor jag testade Dreame X40 Ultra. Det varma vattnet gynnar inte rengöringsprocessen, utan är enbart till för att ge hygieniska moppar.

Efteråt måste mopparna torkas, vilket är nästan lika bullrigt som när robotens smutsbehållare töms i stationens dammpåse. Du kan avbryta torkningen av mopparna för att spara ström. Dreame X40 Ultra laddas vid vissa tider på dygnet när din ström är billigare. Räkna med att det tar 4,5 timmar att ladda roboten, cirka 270 minuter.

Dammpåsen kan rymma upp till 75 dagars uppsamlad smuts, enligt Dreame. Naturligtvis är detta tal beroende av hur smutsigt ditt hem är.

Slutsats

Dreame X40 Ultra gör många saker riktigt bra. Den dammsuger, sopar och rengör på nästan alla sätt du kan tänka dig. Designen är diskret och den är lätt att hålla ren med en trasa.

På baksidan finns en praktisk på/av-knapp om Dreame X40 Ultra inte ska användas under en längre tid.

Roboten arbetar i specifika zoner och undviker husdjur (eller spelar in en video med dem om du vill att den ska göra det). I appen kan du ställa in allt från rengöring i tvärgående eller längsgående körfält till laddning vid specifika tidpunkter.

Dreame udstyr

Bortsett från borsten får du inget nytt i lådan jämfört med tidigare Dreame-modeller. (Foto: Natasja Broström)

De många smarta alternativen kan dock inte dölja det faktum att Dreame X40 Ultra inte är smartare än sina föregångare. Tvärtom tyckte jag att Dreame X40 Ultra kämpade för att ”komma ihåg” sin omgivning. Trösklar som roboten tidigare hade tagit sig förbi blev ibland ett problem.

Generellt sett har kartritningen försämrats jämfört med L10 Ultra och L20 Ultra. Mitt matrum hade plötsligt två matbord. Inget av dem placerades på 2D- och 3D-kartan där mitt enda matbord finns i den verkliga världen.

Dreame X40 Ultra är självkörande när det gäller dosering, mopprengöring, tömning och underhåll. Den har många detaljerade inställningar och arbetar i stort sett på egen hand. Om den inte stöter på en tröskel med en viss höjd.

Karakter
Dreame X40 Ultra
High End

Också i detta test:

Roborock S8 MaxV Ultra

Ett kraftverk på golvet

Roborocks nya flaggskeppsmodell stoltserar inte med någon snygg design. Å andra sidan är S8 MaxV Ultra vettig och effektiv.

Effektiv städning med få fel och brister. Sällan problem med trösklar. Enkel och intuitiv app. Bra röststyrning.
Ganska högljudd vid användning. Designen verkar billig och behållarna har kanter där smuts kan fastna.
Läs hela testet
Natasja Broström
Natasja Broström (född 1971) är journalist på L&B Home. Hon började på Politikens IT-bilaga på 1990-talet och därifrån gick resan vidare till facktidningar, magasin och tidningar där Natasja bland annat skrev om IT och nördkultur. Från 2002 har Natasja jobbat på Datatid Techlife, sedan som IT-journalist inom smart living och brevlåderedaktör på Alt om Data.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Skarp och praktisk videoringklocka

Ljud & Bild