Hur många bra bilder man får med sig hem från semestern beror i många fall inte på hur bra kamera man packade ner. Det beror på om man orkade ta med sig kameran överallt man gick. Hur bra foton man än får med en systemkamera så är det bara att inse att det är bökigt att släpa på en sådan. Speciellt på badsemestern när man försöker att ha så lite kläder och packning som möjligt. Där kommer istället den lilla kompaktkameran till sin rätt.
Men kraven på kamerorna ökar för vart år och idag vill vi inte kompromissa allt för mycket med bildkvalitet eller funktioner bara för att kameran är liten. Och liksom man tidigare ville ha fler och fler megapixlar är det nu mer och mer zoom som står på önskelistan. Det var inte länge sedan åtta gånger zoom ansågs mycket, men nu vill kunderna ha ännu mer. I det här testet har vi därför satt upp det tuffa kravet tio gångers zoom.
Man ska dock vara medveten om att man måste göra vissa kompromisser med en sådan optik i en kompaktkamera. Optiken sticker ut en aning så även om formatet i teorin är fickvänligt så kan de gärna fastna när man knölar ner dem i framfickan. De är inte heller riktigt så lätta som de ultrakompakta kamerorna. Men framför allt så ger en liten bildsensor och en lång zoom resultatet att man tappar i ljusstyrka.
Många av kamerorna i testet har avancerad automatik som ofta fungerar riktigt bra. Då pratar vi inte om det vanliga autoläget utan om automatiska scenlägen. Vill du bara knäppa av en bild på något kul på semestern och inte hinner fundera över vilket av de 20 scenlägena som är det rätta, låt kameran välja åt dig. Och framför allt, ta med dig kameran överallt. Det finns ingen bild man ångrar så mycket som den man aldrig tog.
Vi bad tillverkarna om en bra kamera för semestern. Kravet var att den lätt skulle gå ner i fickan. Trots det ville vi att den skulle ha minst 10x zoom. Dessutom skulle den kunna filma i HD-upplösning.
Pentax hade ingen aktuell modell, Fujifilm kunde tyvärr inte få fram något exemplar i tid och Olympus hann inte i tid till tryck så där kompletterar vi testet på webben.
Kamerorna testades delvis i studiomiljö under dagsljuslampor där vi använde gråkort och X-rites färgkartor för att bedöma vitbalans och färgåtergivning. Vi använde också rutor och mönster för att bedöma förvrängning och skärpa. Dessutom plåtade vi ett antal motiv utomhus där vi bedömde fokus, snabbhet, närgräns och dynamiskt omfång. Under hela processen antecknade vi hur kameran var att arbeta med. Allt från uppstartstid till att justera inställningar och menyhantering. Slutligen granskades bilderna på kalibrerad skärm och betygsattes. I detta test har vi lagt mer vikt än vanligt på hantering eftersom det är ett test av resekameror. I slutbetyget gjorde vi en helhetsbedömning och vägde in priset.
Olympus VR-320
Billig och enkel
Om pris är viktigare än finesser och kraven på bildkvalitet är måttliga är VR-320 svårslagen.
Oppsumering
Test av 8 zoom-resekameror
På det hela taget är vi positivt överraskade av resekamerorna.
Sony DSC-HX9V
Filmmästaren
Bra prestanda och fina bilder samt imponerande HD-filmning är en trevlig kombination.
Samsung WB210
Smartkameran
För den som föredrar mobilkamerans enkelhet är det här den smarta uppgraderingen till bättre bilder.
Ricoh CX5
Retrokameran
Bra bilder är en sak men med svaga specifikationer och inga finesser räcker det inte.
Panasonic Lumix TZ20
Multikonstnären
Massor av finesser och automatiska hjälpmedel som faktiskt ger bra bilder.
Nikon Coolpix S9100
Zoomkungen
En lättanvänd kamera för den som vill ha ett riktigt ordentligt zoomomfång.
Casio Exilim EX-ZR100
Maratonkameran
Exilim skjuter snabbt och kan hålla på dubbelt så länge som de flesta andra.
Canon Powershot SX230 HS
Mörkermästaren
Den lite bökiga hanteringen uppvägs av bildkvaliteten, speciellt i dåliga ljusförhållanden.