TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony Cybershot DSC-TX10

Partykameran

Om semester innebär vilt festande snarare än äventyr lär TX10 komma hem i bättre skick än du.

Av / 2011-08-04 - 00:01
Sony Cybershot DSC-TX10

Ljud & Bild tycker

  • Högupplöst skärm 3D-bilder Fickvänligt format
  • Pekskäm funkar inte under vatten Minst zoom

Förra året hann vi tyvärr inte få in Sonys TX5 till testet men i år passade schemat bättre. Lustigt nog presenterades inte TX10 som en unik vattentät kamera utan ingick i en serie där man tryckte på möjligheten till 3D-foto och filmning i 1080-upplösning i hela 60 bilder per sekund. Trots det är den unik för det är den första tåliga kamera med pekskärm vi har testat. Och till det yttre är den betydligt mer slimmad än konkurrenterna trots samma tålighet.

Utförandet är lite udda för den här typen av kameror, med ett stort linsskydd över halva fronten. Det gör den, tillsammans med de blygsamma måtten, till den enda kameran man enkelt kan låta slinka ner i byxfickan. Dock stannar vatten kvar bakom linsskyddet. Både luckan i botten till batteriet och SD-kortplatsen och den på sidan till anslutningarna känns trots allt väl förseglade. Det känns inte heller som att man kan råka öppna dem av misstag.

Användning
Eftersom TX10 använder sig av pekskärm så finns det bara fyra fysiska knappar. Både knappen för att visa bilder och strömbrytaren sitter så nedsänkta att de är svåra att komma åt. Filmknappen är bättre men sitter på tok för nära avtryckaren så feltryckningar är oundvikliga. Knapparna och pekskärmen är självklart omöjliga att använda med handskar så man lär frysa i skidbacken med den här kameran.

Som vanligt har Sony späckat kameran med så många finesser det bara går. Förutom 3D-foton finns det många varianter på panoramafoto och kul funktioner för att visa dem på PlayStation 3. Man kan även ta konstnärliga foton med bakgrundsoskärpa. Finesser som automatisk retuschering och HDR-foton är nog kul, men mer uppskattat av de flesta är nog det enkla läget utan onödiga inställningar samt att det finns inbyggd hjälp för att ta bättre bilder. Kameran har 16 motivprogram inklusive strand, snö och under vatten.

Bildkvalitet
Att klämma in så här många megapixlar i en kamera med så pass begränsad optik är att be om trubbel. Mycket riktigt hittar vi problem med de flesta motiv. Till att börja med får man förvrängningar i vidvinkel och varken ljus eller skärpa är jämna i hela bilden. I dåligt ljus kämpar bildbehandlingen och det finns hela tiden brus och utsmetade detaljer. Färgerna blir åtminstone bra och under vattnet klarade den sig över förväntan.

Annons

Slutsats
Det är svårt att begripa varför den här kameran har fått en pekskärm. Är det kallt så vill man inte ta av sig handskarna och ligger man i poolen så funkar inte pekskärmen. Kanske är det en kamera för festprissar snarare än äventyrare? TX10 är överlägset mest fickvänlig och överlever att tappas på dansgolvet och att få en öl över sig. Krogkompisarna kommer dessutom att bli imponerade av alla finesser. Då gör det kanske inte så mycket att bilderna blir halvdana.

Också i detta test:

Panasonic Lumix DMC-FT3

Fortsatt segertåg

Fler finesser och lägre pris men samma fina bildkvalitet. Det är bara att tacka och ta emot.

Bra bildkvalitet Extra tålig GPS och 3D
Knapparna
Läs hela testet

Pentax Optio WG-1

En besvikelse

I jakten på lägre pris och imponerande specifikationer är det ibland fel saker som prioriteras.

Kul mikroskopfunktion Mycket tålig
Bara digital stabilisering Dåligt placerade knappar Måttlig bildkvalitet
Läs hela testet

Ricoh G700

Proffskameran

En kamera för räddningspersonal som trots uppdaterade finesser inte passar vanligt folk.

Lättanvänd Högupplöst skärm Bra batteri
Dyr Ingen HDMI
Läs hela testet

Fujifilm FinePix XP30

Ett steg framåt

En tåligare kamera med lyxfinesser till lågt pris men bildkvaliteten har tyvärr inte uppgraderats.

Billig GPS Enkel uppladdning till nätet
Batteriet Medelmåttig bildkvalitet
Läs hela testet

Olympus Tough TG-610

Lyckad kompromiss

Med bra bildkvalitet till ett lågt pris kan man leva med att inte allt är perfekt.

Högupplöst skärm 3D-foto
Irriterande knappar Ingen laddare
Läs hela testet
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild