Pentax är bland de mest erfarna av att bygga tåliga kameror i detta test. Förra årets mest köpvärda modell blev deras W90 trots att vi inte var så imponerade av just tåligheten som var lite i underkant. Det har man rättat till med den nya modellen WG-1. Den är nu fullt i klass med konkurrenterna. Man har även ökat upplösningen till 14 megapixlar men optiken har annars samma specifikationer. En cool och praktisk karbinhake hänger fortfarande med. WG-1 finns även i en modell med GPS som är grå eller grön medan den vanliga modellen fås i svart eller lila.
Det mer långsmala formatet är bra för man får ett mer naturligt grepp än med många av konkurrenterna. Till skillnad från de flesta andra har man satt batteriet och SD-kortplatsen bakom en lucka i botten och HDMI- och USB/AV-kontakterna bakom en annan på sidan. En liten spärr ser till att man inte av misstag råkar skjuta upp luckan. Kameran tål förutom vatten och våld även tryck upp till 100 kg vilket förstärker det grabbiga intrycket.
Användning
Avtryckaren sitter lite för nära kanten och vi hade föredragit att Pentax bytt plats på den och strömbrytaren. Fyrvägskorset för menynavigering och för att komma åt snabbinställningar för blixt, makro, timer och motivläge är relativt bra. Samma gäller vippbrytaren för zoom även om den lätt zoomar lite mer än man tänkt. Däremot är de andra knapparna väl små och framför allt sitter de alldeles för nära varandra för att man ska kunna hantera dem under exempelvis en skakig båtfärd.
Förutom ett helautomatiskt läge finns programautomatik samt 21 olika motivprogram, varav ett för strand och snö samt ett av vardera för att filma och plåta under vatten. De manuella inställningar som kan göras är lite omständliga att komma åt och det märks att kameran är gjord för bekymmersfritt autoläge. Det som sticker ut bland finesserna är det extrema makroläget kallat digitalt mikroskop. Man kan komma så nära som en centimeter och de fem LED-lamporna runt linsen ser till att man får tillräckligt med ljus.
Bildkvalitet
Även Pentax har fallit i fällan att gå upp till 14 megapixlar och det har inte direkt förbättrat bildkvaliteten. Redan vid ISO 800 försvinner alla detaljer då brusreduceringen går på högvarv och då ska vi inte tala om ISO 6400. Även i dagsljus blir bilderna brusiga. Färgåtergivningen är dessutom lite blek och nyansskillnader svåra att upptäcka. Under vatten gick det inte heller så bra med tydligt grönstick och måttlig skärpa.
Slutsats
Förra årets W90 blev bästa köp men WG-1 är vi inte alls lika förtjusta i. Det är visserligen bra att Pentax har lyckats göra den ännu tåligare och att priset justerats nedåt. Men när det innebär sämre bildkvalitet hade det hellre fått kosta lite mer. Man får inte heller någon av de läckra finesser som konkurrenterna stoltserar med. Även om den ser tuff ut och vi gillar det greppvänliga formatet så sitter knapparna tokigt till vilket är irriterande i extrema situationer.
Också i detta test:
Panasonic Lumix DMC-FT3
Fortsatt segertåg
Fler finesser och lägre pris men samma fina bildkvalitet. Det är bara att tacka och ta emot.
Sony Cybershot DSC-TX10
Partykameran
Om semester innebär vilt festande snarare än äventyr lär TX10 komma hem i bättre skick än du.
Ricoh G700
Proffskameran
En kamera för räddningspersonal som trots uppdaterade finesser inte passar vanligt folk.
Fujifilm FinePix XP30
Ett steg framåt
En tåligare kamera med lyxfinesser till lågt pris men bildkvaliteten har tyvärr inte uppgraderats.
Olympus Tough TG-610
Lyckad kompromiss
Med bra bildkvalitet till ett lågt pris kan man leva med att inte allt är perfekt.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser