Med åtta HDMI-ingångar klarar Onkyo de flesta inkopplingsutmaningar. Här kan bilden också skalas upp till 4K-upplösning, alltså fyra gånger 1080p!
Multikanalsutgången har två separata subbasutgångar så att det går att ha två subbasar oberoende av varandra i rummet och som korrigeras för var sin placering. Det kan räcka för att fixa alla basproblem!
När det gäller nätverksfunktioner kan vi nämna streaming från datorn samt internetradio, de som har Spotify-konto kan också glädja sig åt direktåtkomst.
Audyssey MultEQ XT kan användas för att kalibrera högtalarna, eller så kan du välja att bara sätta avstånd, inbördes nivåer och delningsfrekvenser. Sådant sparar tid om du vet att högtalarna redan klingar fint i rummet.
AirPlay är extrautrustning och kräver en extra apparat. iPod och iPhone kan däremot kopplas in via USB, och kan dessutom agera fjärrkontroll via en app (appen finns även till Android). Vi gillar däremot inte appen särskilt mycket eftersom den bland annat saknar direktknappar för ljudlägen. Man måste trycka på ganska så många knappar för att göra saker, och bläddrandet i mappen man ska streama musik från är också lite krångligt eftersom man måste trycka sig förbi många underfönster. Och det blir inte bättre med den vanliga fjärrkontrollen.
Ljudkvalitet
Då är vi desto mer förtjusta i ljudet. TX-NR809 har bra spänst i stereo. Ljudbilden är kraftfull och har god kontroll, även vid stora dynamiska utbrott. Det är naturligtvis något som även filmer tjänar på, och vi uppskattar både kraftfulla och tydliga dialoger, samtidigt som det finns en bra kontroll i intensiva actionscener. Den automatiska inställningen ser dessutom till att ljudnivån från varje högtalare är likadan oberoende av dess känslighet, så när Onkyo-receivern säger att du har nått THX-referensnivå (82 på skalan), så HAR du verkligen det.
Upplösningen i tonerna är väldigt bra, bland annat tack vare HDMI-ingångens jitterkorrektion Receivern presenterar både film och musik på ett förförande sätt och du får spela rejält högt för att den ska tappa kontrollen. Surroundljudet är inte fullt lika ljudlöst som hos Anthem, och ljudet är inte heller fullt lika finkornigt, men inte långtifrån.
Sammantaget är TX-NR809 en superb hemmabioreceiver. Den har ett par användarmässiga skavanker, men det förlåter vi den för så fort filmen börjar.
Också i detta test:
Sammanfattning
Sammanfattning Funktion möter kvalitet
En receiver med god funktionalitet i kombination med ljudkvalitet och kraft nog för att driva även tungdrivna högtalare, det går faktiskt att köpa om man har 10 000 kronor i plånboken.
Anthem MRX 300
Intar ljudtronen
Den som inte bryr sig om allsköns finesser, utan bara är ute efter en hemmabioreceiver som låter kungligt, ska läsa det här.
Harman/Kardon AVR 365
Billigt kraftverk
Harma/Kardon ställer upp med testets billigaste receiver. AVR 365 är ett renodlat hemmabiokraftverk, utan särskilda extrafunktioner.
Yamaha RX-A2010
Varm klang i alla kanaler
Yamahas receiver har en varm och fyllig klangkaraktär som fungerar fint med både film och musik. Här finns det gott om kraft – och funktioner.
Pioneer VSX-2021
Välutrustad kraftkarl
Välutrustade VSX-2021 har massor av inställningar och är en potent historia. Se bara till att du inte rattar bort dig!
Denon AVR-3312
Snyggt och behärskat
Denons välutrustade receiver har separat strömförsörjning till frontkanalerna för att ha bättre resurser. Ändå tycker vi att den är väl behärskad och försiktig.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser