MRX 300 är amerikanska Anthems minsta hemmabioreceiver. I motsats till de vanligaste märkena har inte Anthem brytt sig om allsköns signalbehandling av olika ljudkanaler. Här finns inte heller någon nätverksanslutning så streaming och internetradio är uteslutet. Vill du koppla in en iPod med något annat än en minijack-kabel så får du köpa en separat docka. Inte ens då får du AirPlay. Vid första ögonkastet kan faktiskt den här receivern kännas lite föråldrad, redan innan den packas ur kartongen.
På insidan sitter däremot seriösa ljudkretsar och MRX 300, som har en överskådlig och enkel skärmmeny, är 3D-kompatibel. Eller rättare sagt: det kan hända att du måste uppdatera programvaran och för att göra det behöver du en dator med internetuppkoppling och en gammal hederlig RS232-kabel. Kabeln ligger i kartongen, tillsammans med den mest förtroendeingivande mätmikrofon vi har skådat till en hemmabioreceiver (mikrofonstativet också!).
Rumskorrektionen, som Anthem kallar ARC (Anthem Room Correction) är nämligen receiverns äss i rockärmen. Du måste installera ett PC-program och koppla mikrofonen till datorn via USB, sedan kalibreras receivern enkelt och smidigt – och resultatet är helt enkelt det bästa vi har hört från någon hemmabioreceiver!
Ljudkvalitet
Du måste välja om du vill använda rumskorrektionen eller inte i förväg. Det finns nämligen ingen Pure Direct-funktion som kopplar ur den efteråt. Då måste du använda datorn för att återställa den igen. Men varför i hela friden skulle någon vilja göra det?
Den kalibrerade ljudbilden låter så bra i både stereo och surround att ingen av de andra testdeltagarna rår på alla detaljer som strömmar naturligt och välbalanserat ut i rummet.
Timingen mellan subbasen och högtalarna är i princip helt perfekt, och detta är den rumskorrektion som korrigerar subbasens klang bäst. Du kan ställa subbasen i ett hörn och ändå låter den som en integrerad del av högtalarna. Det kan vara en fördel med två subbasar, men tänk då på att systemet kalibrerar dem som en enda. De bör med andra ord placeras symmetriskt, lika långt från lyssningsplatsen.
Anthem presenterar en fullständigt naturlig och svävande ljudbild, den mest sammanhängande vi hört på år och dag. Och med en imponerande dynamisk kontrast.
Enda reservationen vi gör angående ljudet är att det saknar lite kraft i förhållande till Onkyo TX-NR809 och Pioneer VSX-2021. Vill du ha ännu mer kraft så prova med storebror MRX 500.
Också i detta test:
Sammanfattning
Sammanfattning Funktion möter kvalitet
En receiver med god funktionalitet i kombination med ljudkvalitet och kraft nog för att driva även tungdrivna högtalare, det går faktiskt att köpa om man har 10 000 kronor i plånboken.
Onkyo TX-NR809
Full kontroll
Med kraft och elegans håller Onkyos receiver högtalarna i ett järngrepp, samtidigt som den rymmer flera fina funktioner.
Harman/Kardon AVR 365
Billigt kraftverk
Harma/Kardon ställer upp med testets billigaste receiver. AVR 365 är ett renodlat hemmabiokraftverk, utan särskilda extrafunktioner.
Yamaha RX-A2010
Varm klang i alla kanaler
Yamahas receiver har en varm och fyllig klangkaraktär som fungerar fint med både film och musik. Här finns det gott om kraft – och funktioner.
Pioneer VSX-2021
Välutrustad kraftkarl
Välutrustade VSX-2021 har massor av inställningar och är en potent historia. Se bara till att du inte rattar bort dig!
Denon AVR-3312
Snyggt och behärskat
Denons välutrustade receiver har separat strömförsörjning till frontkanalerna för att ha bättre resurser. Ändå tycker vi att den är väl behärskad och försiktig.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser