TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: 6 digitala fotoramar

Finessrika fotoramar

Fotoramar är ett alltmer missvisande namn då årets modeller har allt från videouppspelning och pekskärm till internet och kamera.

Av / 2011-11-21 - 13:48
6 digitala fotoramar

När vi började testa fotoramar för ett par år sedan fanns det inte så mycket att välja mellan. Och de modeller som fanns kunde ofta bara visa bilder på en dålig skärm men kostade ändå skjortan. För två år sedan slog de igenom på allvar och utbudet blev bättre samtidigt som priserna rasade snabbt. Förra året hade kvaliteten hunnit i kapp och det var nästan svårt att hitta dåliga skärmar. Förutom hos de obskyra märken som säljs för ett par hundralappar i reahyllan på bensinstationen så klart.

I år verkar alla ha nått en godkänd miniminivå för bildkvaliteten och pressat priserna så mycket det går. En fotoram i en viss prisklass från en stor tillverkare är ungefär lika bra som en från konkurrenterna. Det kommer därför inte heller nya modeller lika snabbt. Istället verkar man ha börjat försöka skilja sig från mängden med intressanta funktioner.

I det här testet har vi hittat fotoramar som nästan känns som surfplattor. De har nästan lika stor skärm som de mindre surfplattorna, har batteridrift och pekskärm samt kan visa video. Andra har internetuppkoppling och kan ta emot e-post samt koppla upp sig på Facebook. Det skulle inte förvåna oss om dessa funktioner finns kombinerade nästa år så att man får ännu mer avancerade hybrider.

Rätt fotoram för dig
Vilka finesser fotoramen som passar dig bäst ska ha beror så klart på hur du ska använda den. Om den bara ska stå i en bokhylla och fyllas på med bilder någon gång då och då kan du säkert klara dig med en enklare modell. Eventuellt kan du då lägga pengarna på en lite större skärmstorlek.

Om du ofta tar filmsnuttar med mobilen av viktiga händelser så ska fotoramen så klart klara att spela upp video. De gör sig ofta bättre på den lilla skärmen än uppblåsta på en stor TV. Om du ofta får gäster som du vill visa fotona för ska du satsa på en fotoram med batteridrift. Då kan du dra ut sladden och visa bilderna i soffan, precis som man förr gjorde med fotoalbumen.

Annons

Om du laddar upp dina bilder på nätet och har kompisar som tar intressanta foton så bör du överväga en fotoram med trådlöst nätverk och internetkoppling. Att se sina egna bilder om och om igen blir ju lätt tråkigt men när det hela tiden dyker upp nya foton blir man ofta glatt överraskad. Det gäller även om man ger bort fotoramen som present. Speciellt om man har små barn och fotoramen är till far- eller morföräldrarna som är nyfikna på vad som händer.

Kodak Pulse W730S

Fotofröjd från nätet

Mejla bilder direkt till foto-ramen eller visa helt enkelt foton från Facebook.

Internetuppkoppling Pekskärm Bra bildkvalitet
Inställningar kräver webbläsare
Läs hela testet

Jobo Pure 8 Pro

Enkel och bra

Pure har inga speciella finesser men visar bildspel med bra kvalitet till ett lågt pris.

Bra bildkvalitet Prisvärd
Inget inbyggt minne Få finesser
Läs hela testet

Braun Digialbum 7

Elegant utan finess

Exklusiva material och praktiskt fodral men ytterst enkel på insidan.

Välbyggd Skyddande läderfodral
Inga finesser. Saknar inställningsmöjligheter. Kontrastlös bild.
Läs hela testet

Agfaphoto moVee Touch AF7088MT

Smidig och praktisk

Nästan som att ha en surfplatta, minus alla funktioner utom att visa video och bilder.

Pekskärm Stort minne Batteridrift
Seg pekskärm Osmidiga menyer
Läs hela testet

Aiptek Mona Lisa

Fotoräddaren

Den inbyggda kameran gör att man lätt kan rädda gulnande papperskopior till eftervärlden.

Kamera Batteridrift
Dåliga foton Medelmåttig bildkvalitet Bredbildsformat
Läs hela testet

Braun Digiframe 8050SLT

Tunn och elegant

En lövtunn snygg apparat med touchknappar till hyggligt pris är ett lockande val.

Tunn Touchknappar Videouppspelning
Dåligt ljud Defekter i bildvisningen
Läs hela testet
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild