När Hegel lanserade den billiga men helt briljanta USB-omvandlaren HD2 så punkterade den storebror HD10 när det gällde att avkoda ljudsignalen från datorn, tack vare en digitaldel som hade ännu mindre störningar och jitter. Storebror tog dock igen försprånget genom att ha en avsevärt mycket bättre analogdel och lät sammantaget bättre. Alla bäst ljud fick man om man kombinerade dem båda genom att koppla en USB-kabel till HD2 och en koaxial digitalkabel vidare till HD10.
Just den kopplingen är det nog inte många som använder sig av, därför är det glädjande att Hegel har förenat de båda omvandlarna i en och samma produkt, HD20. Fast egentligen är det inte så enkelt, för HD20 är förbättrad på en rad punkter.
Väsentligast är en av de två koaxialingångarna (”Coax 1”). Där har Hegel konstaterat att ingen RCA-kontakt kan hålla digitalsignalen stabil på 75 ohm, hur bra kabeln än är. Hegel har därför utrustat Coax 1-ingången med en korrektionskrets som ständigt upprätthåller 75 ohms impedans, vilket ska ge ett bättre ljud och mindre jitter. För att hålla nere priset har bara en ingång denna krets.
Det finns också flera andra småjusteringar och nya HD20 har dessutom fått fjärrkontroll och variabel ljudutgång, så att den kan kopplas direkt till ett slutsteg. Synd bara att den är helt oanvändbar om man tappar bort fjärrkontrollen …
Ljudkvalitet
Med USB-signaler är HD20 ännu ett snäpp bättre än HD2 och HD10 hopkopplade. Musiken har lite mer luft och rymd, och stillheten före stormen är mer märkbar. Basregistret har också fler klangfärger. Jämfört med Musical Fidelity M1 DAC har HD20 påtagligt bättre upplösning, och inte heller Grace Design M903 är bättre med USB.
Med koaxialingången har HD20 bättre klangkomplexitet än Musical Fidelity och Grace Design. Sångröster och instrument växer i storlek och framträder i rummet på ett mer naturtroget sätt. Om man lyssnar på välproducerad musik känns det nästan kusligt, så spökligt transparent är ljudbilden.
Hegel HD20 har inte samma XLR-utgångsnivå som de andra balanserade omvandlarna, eftersom den är inställd på att lämna samma nivå som ur RCA-utgången. Men låt inte det lura dig att dynamiken är sämre för det. Tvärtom.
Vi har lovordat Hegels produkter förut och det ser ut som om vi är tvungna att göra det igen. Detta är nämligen en av de bästa D/A-omvandlarna som jag har testat, oavsett prisklass. Och det inkluderar PS Audio PerfectWave DAC för 33 000 kronor. Lägg därtill att HD20, utöver ett oerhört högupplöst ljud, har en bra volymkontroll som gör att man inte behöver någon förförstärkare alls, så inser man att HD20 ger extremt mycket för pengarna.
Också i detta test:
Grace Design m903
Proffsens redskap
Den här omvandlaren från Grace Design är även en analog förförstärkare och hörlursförstärkare, vilket är oumbärligt i studiosammanhang.
Musical Fidelity M1 DAC
Budgetbomben
Musical Fidelitys bästa omvandlare kostar 5 000 kronor och utmanar betydligt dyrare konkurrenter. Bättre ljud för pengarna har vi faktiskt aldrig hört.
Wadia 151PowerDAC mini
Praktisk digitalförstärkare
High End-märket Wadia kan minsann bygga riktigt bra apparater för rimliga pengar också, som den här kombinerade förstärkaren och omvandlaren.
Chord Chordette Gem
Kung blåtand
Chordette Gem är en USB-DAC som även kan avkoda ljud via bluetooth. Släng kablarna! Eller kanske inte...
HRT iStreamer
iPodens bästa vän
iStreamer från HRT är den första renodlade iPod-omvandlaren. Den är liten och förvandlar din iPod, iPhone eller iPad till en tvättäkta hifi-spelare.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser