TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Sennheiser CX 400BT

Nedbantad favorit

I CX 400BT har Sennheiser utgått från sin toppmodell och tagit bort alla onödiga extrafunktioner för att få ner priset.

Av / 2020-12-16 - 06:00
Sennheiser CX 400BT

Ljud & Bild tycker

  • Snyggt ljud och tydligt tal, bra passform och enkel användning. Bra batteritid.
  • Ingen brusreducering eller ”brusförstärkning” för transparens. Inte vattentäta.

Enligt min åsikt har Sennheiser marknadens bästa trådlösa öronproppar: Momentum True Wireless 2. De låter sagolikt, har bra brusreducering och även förstärkning av ljud från omgivningen – så kallat ambient-läge. De har också betydligt längre batteritid än sina föregångare och de är vatten- och svettavvisande.

Sennheiser CX_400BT_White_Earbuds_Front
Foto: Sennheiser

Men de är ganska så dyra också, priset är 3 200 kronor. Mer än de flesta vill lägga på ett par trådlösa öronproppar. Därför har Sennheiser nu lanserat CX 400BT. Detta är en avskalad version av Momentum men med samma högtalarelement och ljudkodekar (aptX, AAC) för att inte kompromissa med ljudkvaliteten. Men alla extrafunktioner som brusreducering, ambient-läge och vattentäthet har tagits bort. Kvar är ett par öronproppar med finsmakarljud till ett betydligt lägre pris.

Sennheiser CX_400BT spread
Foto: Sennheiser

Användning

Sennheiser har inte NFC, så Android-användare måste göra som iPhone-användare, nämligen hitta öronpropparna i Bluetooth-listan på mobilen och lägga till dem därifrån. Inga problem.

Användarvänlighet är bra, men personligen tycker jag inte om att styra öronproppar genom att trycka på dem en eller flera gånger. Jag tar i stället fram mobilen för att manövrera runt i musiken eller trycker på höger öronpropp för att locka fram röstassistenten. Det senare är ett litet lotteri, beroende på hörlursmodell och tillverkare.

Mobil-appen Sennheiser Smart Control kan uppdatera firmware och ställa in tonkontroll (EQ). Här har du antingen en trebands grafisk EQ (bas, mellanregister, diskant) eller en enbands parametrisk. Den senare är enligt min åsikt väldigt svåranvänd, jag lyckades aldrig få fram ljudet jag ville ha. Men att justera bas, mellanregister och diskant en aning kan vara precis vad du behöver – om du saknar något i neutralt läge.

Annons
Sennheiser CX_400BT w case
Sennheiser CX 400BT True Wireless har 7 timmars batteritid i propparna och 13 timmar extra i laddfodralet. Foto: Sennheiser

Samtalskvalitet

Ljudkvaliteten i tal är över genomsnittet för sådana här öronproppar. CX 400BT hade kunnat ha lite mer energi i diskanten, men det låter inte instängt och mindre av rummets efterklang hörs genom mikrofonen än hos flera av konkurrenterna. Jag tycker att det här är bra.

Ljudkvalitet, musik

Poplåten F2020 av Avenue Beat, där de på remixen har fått med sig Jessie Reyez, återges med en tung och skön bas, på samma gång som det finns en fin klarhet i övertonerna som gör det enkelt att höra både ord och toner. Sennheiser är lite mer tillbakadragna i mellanregistret än Huawei Freebuds Pro, men det finns ändå mer upplösning i tonerna från CX 400BT. Billie Eilish bekräftar detta med Therefore I Am, där det finns en fet bas och rena toner. Billies röst är tydlig, det finns luft i toppen och hög ljudkvalitet hela vägen.

Klassisk musik låter också bra, cellor har en fin glöd och en fyllig klang. Det finns tillräckligt med luft längst upp för att få fram ljusare stråkar och blåsinstrument, och rummet som tecknas upp är större än hos konkurrenterna.

Sennheiser CX 400BT Black Earbuds Front scaled 1
Foto: Sennheiser

Inte som storebror

Jag minns att Momentum True Wireless 2 (och dess föregångare) har mer energi i övertonregistret, medan CX 400BT är mer återhållsamma och generellt låter lite mörkare. Det är lite konstigt, för överallt jag läser om dem hävdas det att ljudet är likadant. Det är det inte, och när jag tar fram mätningarna som jag gjorde av Momentum-propparna bekräftas det. Även om de har samma högtalarelement och ljudkodekar så har de alltså lite olika klangjustering. Resultatet är att Momentum har mer energi i övertonregistret och att CX 400BT låter varmare och har större fokus på bas.

True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby
Från vänster till höger: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort öronsnäckor, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Sennheiser CX 400BT är ett par väldigt välsvarvade öronproppar. Det är inte de här du ska ha om du är ute efter aktiv brusreducering, förstärkning av ljud i omgivningen eller vattentäthet. Däremot rekommenderas de klart om du bara vill att musiken ska låta så bra som möjligt. Det är få i startfältet, om ens någon, som slår dem. CX 400BT är lite mer tillbakadragna i toppoktaven än sina storebröder Momentum Wireless 2, fast betydligt billigare också.

6 true wireless in ear EQ 1
Frekvenskurvorna för alla öronpropparna i testet. Ingen av dem är neutrala och många har liknande ljudfilosofi. Men det betyder inte att de låter likadant. Mätt med minidDSP EARS-mätmikrofon och REW-programvara. Kompenserat för vad miniDSP anser uppfattas så linjärt som möjligt.
Sennheiser CX 400BT vs Momentum True Wireless
Sennheiser CX 400BT låter ikke identisk med storebror Momentum True Wireless 2, blant annet har den mindre energi i diskanten. På grafen ser det faktisk penere ut, men i virkeligheten savner vi litt av storebrors brillians i toppen.
Karakter
Sennheiser CX 400BT
Premium

Också i detta test:

X by Kygo Xellence

Kygos bästa öronproppar

X by Kygo siktar högre med premium-öronpropparna Xellence och lyckas i stort sett bra.

Häftig bas och engagerande ljud, godkänd brusreducering och en möjlighet att anpassa ljudet efter den egna hörseln.
Basen kan bli lite i mesta laget. Får vår del jämnades det ut efter hörselprovet i appen, men det skapade andra problem. Samtalsljudet har förbättringspotential.
Läs hela testet

Jabra Elite 85t

Liten lyxmodell med brusreducering

Jabras största öronpropp heter Elite 85t och är egentligen ganska liten. Men den är full av fina lösningar.

Utmärkt och variabel brusreducering. Fodralet kan laddas trådlöst.
Stöder inte aptX. Det finns öronproppar som har mer upplösning i övertonerna.
Läs hela testet

Sony WF-SP800N

Sony-proppar för aktiva användare

Sony erbjuder ett billigare och uppdaterat alternativ till sitt lite föråldrade flaggskepp.

Mycket Sony-kvalitet för pengarna. Tål stryk och har en behaglig ljudkvalitet.
Medelmåttig samtalskvalitet, aningen låg maxnivå, och varför har inte de här Sonys överlägsna LDAC-kodek?
Läs hela testet

Bose QuietComfort Earbuds

Lite tamt från Bose

Vi förväntade oss så mycket mer.

Klassledande brusreducering! Trådlös laddning och vattentålighet.
Medelmåttigt ljud, samtalskvaliteten är en besvikelse.
Läs hela testet

Huawei Freebuds Pro

Klonerna anfaller

Det har kommit så många skamlösa AirPods-kopior att man inte reagerar längre. De här är kanske de bästa av dem.

Naturligt och fint ljud, brusreduceringen funkar okej och talkvaliteten är bra. Suveränt kvalitetsintryck!
Basen kan bli lite "boomy". Android-användare kan justera EQ med appen, men den finns inte till iOS. Inte vattentäta. Kort batteritid om man använder brusreducering.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pi8: Den nya kungen av trådlöst ljud

DALI-hörlurar du har råd med

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

Ljud & Bild