Vi snålade inte med superlativen när vi testade Samsungs flaggskepps-TV QE65Q9FN tidigare i år. Den nya QLED-toppmodellen hävdar sig fint mot de bästa OLED-konkurrenterna tack vare avancerad LED-bakgrundsbelysning och ”kvantprickar” som ger en gnistrande stark kontrast och färgåtergivning. Men den kostar fläsk: ett pris kring 30 000 kronor för en 55-tums Q9FN innebär att den är en av de dyrare TV-apparaterna på marknaden.
Det är ingen tvekan om att bakbelysningstekniken har stor inverkan på kontrast och allmän bildkvalitet. Många har därför efterfrågat en mer överkomlig entusiastmodell från Samsung, ungefär som Sony har gjort så framgångsrikt med sin XF9005. Och nu är den här: QE55Q8D, som har trimmat bort de allra lyxigaste finesserna för att kunna erbjuda direkt bakbelysning till ett bra pris.
Samsung QE55Q8D
Q8D finns i 55, 65 och 75 tum och D:et i beteckningen står för Direct. Den använder sig av samma typ av bildpanel som Q9FN, om än i en nedskalad version. Q8D har en stram design, med en rätvinklig, mörkgrå inramning i aluminium-look. TV:n är däremot inte lika platt på baksidan som Q9 och saknar infälld plats för Samsungs stiliga ”No Gap”-väggfäste. Om du vill hänga upp den på väggen behövs därför ett vanligt 200 x 200 mm VESA-standardfäste, som av naturliga skäl sticker ut en smula mer från väggen.
Användning och funesser
Jämfört med Q9FN är Q8D lite nedbantad när det gäller funktioner, fast inte så mycket som man skulle kunna tro. Största skillnaden är att Samsungs externa ”One Connect”-kopplingsbox lyser med sin frånvaro. Alla anslutningar måste därför göras på baksidan, som på de flesta TV-apparater. Detta innebär lite fler sladdar, men Samsung har lagt in skåror som gör att ström- och signalkablar kan dras ner dolda genom den ena foten.
När det gäller andra funktioner är Q8D mycket snarlik toppmodellen, inklusive användargränssnitt och fjärrkontroll. Även det nya ”Ambient Mode” finns med, som gör att skärmen kan visa en pausbild som ser precis likadan ut som väggen bredvid. Q8D är också utrustad med samma blixtsnabba Auto Game Mode, som automatiskt upptäcker när en spelkonsol är inkopplad och ser till att fördröjningen av bildsignalen blir minimal. Vi mätte input lag till cirka 15 millisekunder.
Samsung visar inget tecken på att vilja stödja HDR-formatet Dolby Vision i första taget. I stället har de lanserat sin egen standard, HDR10+. Det tycks ha fått större fotfäste i branschen på senare tid, även om utbudet av innehåll fortfarande är begränsat jämfört med Dolbys standard.
LCD-trubbel
LCD-skärmar har ett problem. För att över huvud taget kunna visa någon bild alls är de beroende av genomlysning. Utan bakbelysning har man ingen glädje av en enda färgnyans, utan stirrar bara på en kolsvart skärm! Så lite ljus behövs alltid – nackdelen är att det kan smitta den delen av bilden som faktiskt ska vara mörk. Detta är ett stort handikapp för LCD-tekniken jämfört med OLED, som kan sätta på och stänga av varenda liten pixel om det behövs och alltså kan återge ”perfekt svart”.
Så kallade kant-LED-LCD-skärmar (”Edge LED”) har det allra värst. De har bara ett fåtal lysdioder som sitter längs skärmkanten och en reflekterande film som fördelar ljuset på skärmen. Det innebär klara begränsningar för kontrast och svärta.
Lösningen kan vara att utrusta TV:n med direkt LED-bakbelysning, som Samsung har gjort i Q9FN och Q8D. Här sitter det grupper av lysdioder som genomlyser hela skärmens yta, punkt för punkt. Q8D får nöja sig med färre individuella lysdiod-zoner än storebror (40 i stället för drygt 400), men utlovar ändå betydligt bättre ljusstyrning än kant-LED-modellerna.
Bildkvalitet
Låt gå för att Q8D inte är helt fullmatad när det gäller design och finesser – detta är en ”GTI-modell” med fokus på prestanda! Och Q8D levererar verkligen varorna, med en kontrast som är som ”natt och dag” jämfört med ordinära LCD-skärmar. Samsung-skärmen har rikligt med ljusstyrka (uppemot 1500 nits i Film-läge), tillräckligt för att fungera utmärkt i ett upplyst rum dagtid, med ordentligt tryck i de tuffaste HDR-videoeffekterna. Desto mer unikt är att den orkar klämma ut allt detta ljus UTAN att de mörka partierna blir gråblå och bleka! Det ger ett fenomenalt dynamikomfång från mörkt till ljust som vi knappt har sett maken till i den här prisklassen.
Q8D har visserligen inte samma ”kolsvarta” återgivning av absolut svart som en OLED-skärm, men den kommer väldigt nära och man måste sitta i ett mörklagt rum för att se skillnaden. Desto viktigare för hur bilden upplevs i praktiken är att Q8D är botad från den ökända ”LCD-sjukdomen” med oskärpa kontrast. Det ger en markant förbättring av bildkvaliteten, vilket är tydligt med allt videoinnehåll, från sport, naturprogram och thrillerserier till halsbrytande actionfilmer.
Vårt favorit-tortyrtest just nu är grottscenen i Netflix-serien Stranger Things. En svår scen där polischefen Jim Hopper ålar sig genom en dammig grotta med en blinkande ficklampa. Den här scenen sätter verkligen bildbehandlingen på prov, både när det gäller kontrast, svärta, ljuskontroll/bakbelysning och brusreducering. Men Samsung-skärmen klarar provet med glans. Här får man med alla nyanser utan att skärmen exploderar i grått eller drunknar i en svart gröt. Ljuset från ficklampan är bländande starkt utan att det påverkar resten av bilden negativt. Inte heller verkar de många dammpartiklarna i grottan orsaka problem för belysningen. Q8D ser helt enkelt väldigt trovärdig ut i den här videosekvensen som många av konkurrenterna grötar till.
Samsung-skärmen har överraskande jämn ljusfördelning, utan irriterande halo-effekter eller ojämnheter. Den lokala dimningen är naturligtvis inte lika bra som i Q9FN-toppmodellen, men vi var tvungna att ta till krävande testscener för att provocera fram skillnaden. Den är tydligast i extrema fall, med ljusa föremål mot en helt svart bakgrund, eller ”ljuset i slutet av tunneln”. I de allra flesta fall uppför sig Samsung-skärmen helt exemplariskt, lika exakt som rivalen från Sony (XF9005) och på samma gång betydligt mer ljusstark.
Ljudkvalitet
Samsung QE55Q8D har ett något enklare ljudsystem än Q9, med färre högtalarelement och lägre förstärkareffekt. Men ljudet är ändå helt utmärkt för den här prisklassen. Diskant- och mellanregistret är klart och fint, vilket ger tydlig dialog. Här finns också gott om bas, även om den inte är lika tydligt definierad i Q9FN. De flesta som funderar på en TV i den här prisklassen parar nog ändå ihop den med en passande soundbar-högtalare, men det är fint att veta att det inbyggda ljudet fungerar bra!
Slutsats
Samsungs flaggskeppsmodell Q9FN anses vara en av marknadens allra bästa LCD-skärmar, men är också en av de mest kostsamma. Med ”junior-toppmodellen” i Q8D-serien kan Samsung hävda sig i prisklassen runt 20 000 kronor också, som hittills har dominerats av konkurrerande LG- och Sony-modeller. Q8DN har stark kontrast, bländande ljusstyrka och fantastiska färger. Lägg därtill Samsungs välgjorda design och smarta funktioner med blixtsnabbt spelläge, så har du ett av bästa TV-köpen i prisklassen. Säker rekommendation!
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser