BLACK WEEK ERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% BARA DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

: Rega Brio-R

Smått är gott

Den är kanske liten, men det hörs inte. Brio-R låter som en fullblodsförstärkare.

Ljud & Bild tycker

Fyllig ljudbild. Öppen och transparent. Skivspelaringång.
Driver inte enormt tungdrivna högtalare. Saknar hörlursuttag.
 • 2 x 50 watt
 • Fem ingångar
 • Skivspelaringång för MM-pickup
 • Fjärrkontroll
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 5000 kr

Små förstärkare är praktiska eftersom de får plats överallt. Oavsett om de ska leva sitt liv på ett skrivbord eller i en IKEA-hylla. Nackdelen är att de har låg effekt och små strömförsörjningar. Ljudkvaliteten blir därefter, och urvalet av högtalare som passar är begränsat.

Å andra sidan är det många förstärkare med klassiska, 43 centimeter breda kabinett som har mycket luft under huven och inte rymmer särskilt mycket elektronik. Elektroniken hade kunnat få plats i en mindre låda men man väljer standardstorleken för att CD-spelare och radiodelar ska kunna staplas ovanpå förstärkaren.

Britterna har varit några av de främsta anhängarna av kompakt hifi. Linn (ja, de är skotska), Cyrus, Quad och Meridian är några av alla de som i åratal har lyckats krympa storleken utan att kompromissa med ljudkvaliteten. Nu gör Rega det också med sin Brio-R, som är en liten integrerad förstärkare som lämnar 50 watt. Och som givetvis har skivspelaringång.

Brio-R är byggd runt en stor ringkärnetransformator som förser kraftfulla utgångstransistorer med ström, vilket räcker till 2 x 50 watt i 8 ohm och 73 watt i 4 ohm. Med andra ord vad man kan förvänta sig av en förstärkare av full storlek i den här prisklassen. Fjärrkontrollen som ingår styr signalkälla, mute och volym, och kretsarna som styr fjärrkontrollen sitter på ett separat kretskort med egen strömförsörjning inuti förstärkaren. Så att de inte påverkar ljudet.

Ljudkvalitet
Man kan komma långt med noga utvalda komponenter och en potent strömförsörjning. Det märks i alla fall på Brio-R som låter som en välvuxen förstärkare. Här finns inte ändlöst med kraft men om man parar ihop den med mindre högtalare från DALI, PSB eller varför inte Rega själva, så får man en välljudande och kompakt stereo.

Med större högtalare som PMC PB1 Signature märker man att det finns gränser för hur god kontroll en så här liten förstärkare har när den pressas. Trots det lyckas den fylla högtalarna med varm och fyllig bas. Brio-R har väldigt bra kontroll också, och låter friskt och avslappnat. Ljudbilden är stor. Inte så djup, men däremot transparent och homogen. Nina Simones röst är rik på klanger och nästan glöder i rummet. Fina nyanser framträder tydligt i ljudbilden, som känns rik på detaljer och tydligt fokuserad.

Rega-förstärkaren låter större än den är, mikrodynamiken är enastående och Jarvis Cockers version av ”Baby’s Coming Back To Me” är levande och fängslande i mina öron. Klockspel och marimba markeras prydligt och diskanten känns både välupplöst och framför allt luftig.

Slutsats
Brio-R är ett bra alternativ även om man inte väljer förstärkare efter storlek. Tack vare potent bas och tillräckligt med kraft för de flesta högtalare låter den engagerande och framför allt trovärdig. Cambridge Azur 740 har mer kraft och fler ingångar, men kostar mer och låter knappt bättre än Rega-förstärkaren. Brio-R är ett kompakt alternativ vi rekommenderar varmt, i synnerhet om du behöver något som både låter bra och tar lite plats.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Kristian Holen


Senaste artiklar:

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
  Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.
  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.
  Kompakta JBL L82 Classic ger så mycket kul för pengarna att vi utropar dem till bäst i klassen.
  Sonys fullmatade spelkonsol har blixtrande prestanda och knivskarp grafik – skräddarsydd för nästa generation avancerade spel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.