TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: DJI Phantom 3 Professional

Välkommen till drönarhimlen

DJI Phantom Pro flyger högre, längre och snabbare än någon annan drönare vi har testat.

Av / 2015-08-24 - 06:00
DJI Phantom 3 Professional

Ljud & Bild tycker

  • Oerhört enkel att styra trots att den är betydligt mer avancerad än de flesta andra drönare. Har fastmonterad 4K-kamera som levererar fantastisk video- och stillbildskvalitet.
  • Kostar en förmögenhet.

Det är inte så lätt att styra en drönare när det blåser halv storm, men sådana var dessvärre förutsättningarna när vi skulle testa DJI Phantom 3 Professional. Den avancerade drönaren produceras i Kina och kostar lika mycket som ditt förstfödda barn och halva kungariket (okej, kanske inte riktigt så mycket, men 15 000 kronor är trots allt mer än vad de flesta går omkring med i plånboken), men så handlar det också om den bästa drönaren för vanliga dödliga vi har testat hittills.

 

Lugn och fin, den har koll!

Till skillnad från Parrot Bebop, som styrs från pekskärmen på din surfplatta eller smartmobil, har DJI Phantom 3 Pro en avancerad fjärrkontroll som både kan styra drönaren (med upp till 2 kilometers räckvidd) och ta bilder eller starta och stoppa videofilmning med drönarens inbyggda 4K-kamera. Man behöver dock fortfarande en smartmobil eller surfplatta som sätts fast på fjärrkontrollen i en speciell hållare och kör den medföljande appen DJI Pilot, som dels visare en live-feeed från drönarens kamera på skärmen (i 720p-kvalitet) och dels används för att hålla ordning på drönarens alla inställningar.

Själva styrningen görs med två joystickar på fjärrkontrollen, vilket är mycket mer exakt än styrning via pekskärm, och det var vi verkligen tacksamma för den dagen vi testflög DJI Phantom 3 Pro på testområdet utanför Köpenhamn i det skandinaviska ruskvädret. Det blåste nämligen så mycket att vinden tog tag i drönaren när den kom för högt upp i luften och helt plötsligt kunde vi knappt se den med blotta ögat.

Hade det hänt med Parrot Bebop så hade vi antingen aldrig sett drönaren igen eller så hade den kraschat. Men inte med Phantom 3.

Annons

Den har inbyggd GPS och när den går till väders så kommer den ihåg var någonstans den startade. Om den tappar kontakten med fjärrkontrollen eller appen, vilket hände för oss eftersom appen på min surfplatta kraschade samtidigt, så återvänder drönaren automatiskt till sin startpunkt.

Det tog lite tid, och under tiden var vi inte helt säkra på om den över huvud taget rörde sig och i så fall åt vilket håll – det är nämligen snudd på omöjligt att se på långt håll – men Phantom 3 var tvungen att kämpa en hel del i vindar på uppemot 15 m/s – och eftersom den har en maxhastighet på 16 m/s och det var motvind hela vägen så kan den inte ha flugit fortare än 1,5 m/s. Men tillbaka kom den, och demonstrerade samtidigt att det kanske är en bra idé att bara betala och se glad ut om man menar allvar med sin drönarhobby.

Phantom-3-Remote-2
Drönaren styrs med den avancerade fjärrkontrollen som ingår och som har en räckvidd på 2 kilometer. Om man sätter en surfplatta eller mobil i hållaren kan man se en direktsändning från drönarens kamera i DJI Pilot-appen.

 

Flygande kamera

Köper man en drönare som DJI Phantom 3 Pro är det förmodligen så att man menar allvar, men för de flesta handlar det om mer än att bara vara sugen på att styra ett föremål som flyger genom luften. I själva verket köper man en flygande kamera och det är möjligheten att ta bilder och filma från luften som får de flesta kunderna att investera i en produkt som DJI:s dyra drönare. Och med tanke på hur mycket pengar som foto-entusiaster mer än gärna lägger på sin kamerautrustning så är de 15 000 kronorna som Phantom 3 Pro kostar plötsligt riktigt rimligt. Och en robust produkt, som tål väder och vind och flyger stabilt är en nödvändig förutsättning för att ta bra bilder och videofilmer från luften, vilket är precis vad som är Phantom 3:s största fördel.

Under drönarens skrov hittar vi nämligen en fastmonterad 4K-kamera, som är på 12,4 Mp och kan filma video i UHD-format med upp till 30 bildrutor i sekunden. Kameran påminner en del om de bättre actionkamerorna som finns därute och linsen (f2,8) har en 1/2,3-tums EXMOR-bildsensor från Sony och klarar en bildvinkel på 94 grader, vilket eliminerar den fisköga-effekt som bredare linser orsakar. Stillbilder kan tas i både JPEG- och RAW-format.

Kameran är monterad på undersidan med en 3-axlars kardanupphängning som kompenserar för drönarens rörelser i luften och på så sätt garanterar lugna och stabila filmer. Så beskrivs tekniken på DJI:s hemsida och så blev också resultatet i verkligheten. Både videofilmer och stillbilder är helt rena och befriade från skakningar, vilket också var fallet i de videosnuttar som drönaren tog under den ovan nämnda stormiga flygturen. Även om Phantom 3 verkligen måste ha virvlat runt på sin färd så blev filminspelningen lika stabil som om kameran hade stått helt stilla på stativ, och därtill kommer att både färger, fokus och skärpa var helt i topp. Det kan du konstatera själv, ta bara en titt på en del av vår testflygning genom att använda YouTube-adressen som står här i testet.

Kameran går att styra med stor noggrannhet med hjälp av appen DJI Pilot, som låter användaren ställa in exempelvis kameravinkel och belysning. För att det inte ska bli fel kan man via appen också streama en direktsändning från kameran till YouTube i realtid och på så sätt bjuda in sina kompisar på en flygtur.

DJI_Phantom_3-PR0
Kameran är monterad på undersidan i en 3-axlars kardanupphängning som kompenserar för drönarens rörelser i luften och på så sätt ger helt mjuka och stadiga inspelningar.

 

There’s an app for that!

Phantom 3 har ett så kallat intelligent batteri som räcker till 23 minuters flygning. Det intelligenta är att drönaren ständigt håller koll på hur mycket batteriström som finns kvar, och eftersom den vet hur långt borta den befinner sig från sin startposition så kan den räkna ut om det finns tillräckligt med ström kvar för att orka flyga hela vägen tillbaka. Är du inte tillräckligt smart för att hålla kolla på batteriet själv så flyger drönaren hem automatiskt innan den når ”point of no return”. Precis på samma sätt som den gjorde under vår testflygning när den tappade kommunikationen med appen.

Är man en fullständig nybörjarpilot så har appen till och med en simulatorfunktion så att man kan lära sig fjärrkontrollen och drönarens styrning utan att utsätta sin 15 000-kronors dyra leksak för onödiga risker.

DCIM100MEDIADJI_0001.JPG

4K-kameran kan ta stillbilder också, i 4000 x 3000 pixlars upplösning. Bilderna är både skarpa och klara. Den grå himlen är inte kamerans fel!

 

Slutsats

Vi lånade vår drönare från dronebutikken.dk som berättade att de redan nästan hade sålt slut alla exemplar av JI Phantom 3 Professional. Och det trots att det bara var ett par månader sedan drönaren lanserades på den europeiska marknaden. Men efter att ha provat den i praktiken är vi inte förvånade. Det finns knappast någon bättre drönare för entusiaster och avancerade användare i dagsläget. Phantom 3 är välkonstruerad och kraftfull. Den är enkel att styra och har massor av intelligens som hjälper piloten, samtidigt som den är fullproppad med avancerade funktioner. Som flygande kamera är den helt oöverträffad och den fastmonterade 4K-kameran producerar resultat som tangerar professionella produktioner oavsett om vi pratar video eller stillbilder. Om du är typen som går in för drönarflygning med liv och lust så har du bara ett alternativ och det är DJI Phantom 3 Professional.

DJI_Phantom_3-PR1

Så testade vi
Vi provflög DJI Phantom 3 Pro tillsammans med en utbildad och erfaren drönarpilot på en särskild plats som är avsedd för modellflygningar. Provet av drönarens Return to Home-egenskaper i FailSafe-situationen var en planerad del av testet.
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Navigerar med radar

Kanonbra budgetkamera

Neumann M 49 V: Så bra att nyinspelning behövdes

Billig selfie-drönare

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Ljud & Bild