TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 5 actionvideokameror

Tuffare video med actionkameror!

Oavsett om det är skidor, kälke eller snowboard som är inplanerat till påsk: föreviga sportigheterna ur förstapersonsperspektiv – med en actionkamera!

Av / 2015-04-08 - 06:00
5 actionvideokameror

YouTube svämmar över av videosnuttar som är filmade i förstapersonsperspektiv. Allt går att göra med en så kallad actionvideokamera, det är inte bara extremskidåkare och orädda cyklister som har glädje av en sådan.

Det dyker upp allt mer uppfinningsrika videor. Någon har satt en kamera på näbben på en pelikan som håller på att lära sig flyga. Fågelperspektiv ur drönares synvinkel är också populärt. Andra har valt att leva farligt genom att filma när de leker med lejon i Sydafrika eller kelar med en tigerhaj!

Liten storlek, låg vikt
Det som gör actionvideokamerorna så flexibla är framför allt den ringa storleken och den låga vikten. Men också att det finns många olika fästen, för huvudet och andra kroppsdelar. Den allt populärare selfie-stången, som underlättar att föreviga sig själv med mobilkameran, finns till actionkameror också – och dessutom finns sugkoppsfästen, magnetfästen, cykelstyrefästen och vanliga universalfästen. Du kan alltså sätta fast kameran nästan var som helst, så att det bara är fantasin som sätter gränserna för vad du kan filma – och ur vilket perspektiv. En del kameror är vattentäta från början, andra går att komplettera med undervattenshus för dykning. Ett sådant hus passar också utmärkt för att filma i ruskväder eller i höga hastigheter eftersom det skyddar mot smuts men också ser till att fartvinden inte förstör ljudet.

Action-videokamerorna har en extrem vidvinkel som gör att du får utsnittet du vill ha – du har garanterat inte tid att ständigt titta i sökaren och se att allt kommer med!

Vad kan de inte?
Actionkamerorna är inte tänkta att kunna ersätta en vanlig videokamera. För det första passar inte vidvinkelobjektiven till porträtt och närbilder eftersom de förvränger bilden. För det andra är objektiven så pass små att de lätt orsakar mycket brus i dåligt ljus. Filmar du på kvällen är det alltså en fördel om du har en lampa i närheten. Flera av kamerorna har inte heller sökare utan kopplas trådlöst till mobilen och visar bilden direkt på den skärmen. Det passar däremot dåligt när man ska gå omkring med kameran, och är mer avsett för att se till att kameran riktas åt rätt håll.

Annons

Slutligen har ljudet ofta begränsningar eftersom den inbyggda mikrofonen inte är så bra. Vissa modeller har därför ingång för en extern mikrofon. Som alternativ kan vi rekommendera att använda en bärbar PCM-inspelare (diktafon) vid sidan av.

Rullande slutare
Alla actionkameror har så kallad ”rullande slutare”, vilket betyder att bilden spelas in uppifrån och ned i stället för hela bilden på en gång. Detta orsakar viss bildförvrängning vid snabba rörelser, vilket är oundvikligt när man filmar extrema scener. Alla actionkameror har den här effekten, men högre bildfrekvens (fler bildrutor varje sekund) minimerar den.

Actionkameraer_oppslag_5-990x505

Utrustning
Vissa av kamerorna har många olika fästen och fler tillbehör än andra. Som extrautrustning kan man dock köpa till massor av tillbehör till samtliga. Vi uppmanar alla läsare att besöka testdeltagarnas hemsidor och titta efter vilka olika fästen och tillbehör som finns.

Batteritid
Batteriet räcker i ungefär 1,5 eller 2 timmar i normal temperatur. Utomhus på vintern reducerar kylan batterikapaciteten snabbt till hälften. Det kan alltså löna sig att köpa flera batterier och ha dem med sig fulladdade.

Det bör påpekas att ingen av kamerorna vi testar den här gången har någon extern batteriladdare, bara en USB-kabel för anslutning till dator (eller extern USB-laddare). GoPro och Sony är de enda som har utbytbart batteri och en möjlighet att köpa en extern batteriladdare, så att man kan ladda extrabatterier under tiden man filmar.

Ny toppmodell från GoPro
Förra årets bästa och mest avancerade actionkamera, GoPro Hero3+ Black Edition, har fått en ersättare i Hero4 Black Edition. Den har blivit en tusenlapp dyrare och har nu passerat 5 000-kronorsstrecket. Det är mycket pengar för en sådan här kamera och vi är därför nyfikna på vad den kan. Bland annat går det att filma i 4K Ultra HD-upplösning med uppemot 30 bildramar i sekunden (fps) vilket ska jämföras med föregångarens 12 fps, som inte gick att ha till något.

Andra nya actionkameror som har kommit ut på marknaden hittills är inte lika dyra och ingen av dem kan filma i 4K. Vad vi tänker ta reda på är om Hero4 Black Edition är så mycket bättre att den är värd alla pengar.

Andra nya kameror
Contour har inte fått någon ny toppmodell sedan +2, som vi testade i februari 2013, men har däremot släppt en instegsmodell som heter Roam3. Den sägs vara ganska så lik +2 rent kvalitetsmässigt, fast saknar Bluetooth, GPS och undervattenshus. Å andra sidan är själva kameran vattentät ner till 10 meter.

HDR-AZ1 är Sonys minsta actionkamera. Vi hade hoppats få med FDR-X1000VR, som med 4K-video i 30 fps är en direkt konkurrent till GoPro Hero4 Black, men den hann inte bli klar till när testet utfördes (i början av februari). Det ska ändå bli spännande att se vad lillebror har för egenskaper.

Drift Stealth 2 är en direkt konkurrent till Contour Roam3. Själva kameran är väderskyddad men det går att köpa till undervattenshus för alla som vill ta den med sig ner till 40 meters djup.

Polaroid Cube är en kul, pytteliten kamera som har det enklaste gränssnittet av alla. Tryck en gång för knäppa stillbilder och två gånger för att filma. Cube fäster på magnetiska ytor.

Så testade vi
Alla kamerorna monterades på stativ och filmade både inomhus och utomhus. Vi har också satt dem på en handhållen bom för att se hur de klarar rörelser. Slutligen har kamerorna monterats fast på en bil som kört en vända på asfalt och snö i vanligt dagsljus.Stillbildskvaliteten har vi inte testat.

GoPro Hero4 Black Edition

Sopar mattan med resten

Bland highend-actionkamerorna verkar GoPro har dragit ifrån resten med sinHero4 Black Edition. Den är dyr, men attans så bra!

Marknadens klart bästa actionkamera har högre bildkvalitet än någon annan vi har testat och du kan välja mellan en uppsjö av upplösningar och inställningar. Inklusive 4K i 30 fps och 1080p i 120 fps!
Kameran är dyr och batteritiden är inte fantastisk. Även om ljudet är bättre än tidigare så finns det konkurrenter som gör det bättre.
Läs hela testet

Contour Roam 3

Vattentät utan hus

Countour hävdar att det här är deras bästa kamera hittills. Och det är inga dåliga lovord, för den är billig.

Hög videokvalitet. Kan användas ner till 10 meters djup utan undervattenshus. Bra inställningar via dator och objektivet är vridbart 270 grader med lasersikte.
Alla inställningar måste göras med kameran inkopplad till PC eller Mac. Kameran kan inte styras från mobiltelefon och saknar sökare. Uselt ljud, måste nämnas.
Läs hela testet

Polaroid Cube

Kul kub

Polaroid Cube är en piffig, tärningsformad kamera som är lätt att ha med sig på äventyr. Videokvaliteten är inte enorm, men den funkar.

Den här kameran är mycket liten och lätt, och enkel att sköta. Den sätts enkelt fast på metalliska ytor och det går att köpa till olika fästen.
Ljudet är instängt och videokvaliteten är inte heller något att skryta om. Batteriet går inte att byta ut och kameran kan inte användas när den är kopplad till laddare.
Läs hela testet

Drift Stealth 2

Bra på det mesta

Minstingen från Drift är kompakt och vattenavstötande – och tar de ljusaste inomhusbilderna.

Drift Stealth 2 filmar ljusare inomhusvideo än konkurrenterna. Ljudet är bra, med klart tal. Batteritiden är mycket bra och vi gillar att objektivet går att vrida.
Locket till minneskortet och USB-porten är lite svårt att skruva loss. Ljudet kan bli lite tunt och det går inte att filma slowmotion i HD-upplösning. Aningen gulstick i bilden.
Läs hela testet

Sony HDR-AZ1

Liten och lättskött

Sonys minsta actionkamera hittills är välutrustad med funktioner. Ett spännande alternativ!

Kameran är kompakt och enkel att använda. Speciellt om den styrs från mobilen. Bilden är bra och ljudet superbt – om det inte blåser.
Skärpan hade kunnat vara bättre. Kameran går inte att använda när den är kopplad till laddare. Om det blåser måste undervattenshuset användas, annars förstörs ljudet.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Ljud & Bild