TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Asus Zen AiO Z240ICGT

Zen och konsten att bygga en PC

Asus har byggt den bästa allt-i-ett-datorn jag har lagt vantarna på hittills. De har sneglat på Apple iMac – och kompletterat med en praktfull pekskärm.

Av / 2016-01-29 - 06:00
Asus Zen AiO Z240ICGT

Home tycker

  • Fantastisk skärm med multitouch och ett blixtsnabbt inre gör detta till rena önskemaskinen. Den har i stort sett allting man kan tänkas vilja ha.
  • Det kostar att skaffa en av marknadens snabbaste skrivbordsdatorer. Tangentbordet och musen är inte av samma klass som resten av den läckra hårdvaran.

Förr eller senare får varje snyggt designad dator med grafikmuskler ofrånkomligen epitetet ”Mac-dödare” i ett test. Men i fallet Asus Zen AiO är det mer än bara snack. Zen-datorn tycks nämligen, punkt för punkt, vara byggd för att vara just en rival till Apples iMac-datorer.

I egenskap av allt-i-ett-dator har Zen AiO allting inbyggd i skärmen. Trots att den innehåller en komplett dator av den tyngre skolan så är skärmen tunn och den mjukt rundade aluminiumbaksidan får den att verka tunnare än den är i verkligheten.

Alla in- och utgångar sitter på baksidan av skärmen: sex USB-portar (fyra 3.0, en 2.0 och en 3.1), två HDMI-kontakter för externa skärmar samt en nätverkskontakt. På den smala foten ser skärmen nästan ut att sväva ovanför bordsskivan. Allt verkar genomtänkt och elegant på ett sätt som Apple rent traditionellt brukar ha patent på, och man skulle faktiskt lätt kunna förväxla en Zen AiO med en 24-tums iMac.

Processorn är en 2,8 GHZ Intel Core i7-6700T med fyra kärnor och åtta trådar. I testmodellen satt hela 32 GB RAM. Hårddisken var en SSD-disk på 512 GB.

Skärmen är stor som ett soffbord och ultrahögupplöst – och tryckkänslig. Foto: Asus.
Skärmen är stor som ett soffbord och ultrahögupplöst – och tryckkänslig. Foto: Asus.

AiO finns i en rad olika varianter. Den testade är toppmodellen och var utrustad med ett GeForce GTX960M-grafikkort från Nvidia med 2 GB DDR5-videominne. Det är inte det absolut bästa grafikkortet som finns, men det ligger absolut i den seriösare änden av skalan.

Annons

Skärmen är 24 tum stor – och superläcker! Knivskarp 4K-upplösning och klara, starka färger. Att jobba med bildredigering och video är ett rent nöje. Skärmen är det enda området där Asus har valt att göra något annat än Apple. Det är nämligen en 10-punkters pekskärm.

Ljudet är betydligt bättre än vad man kan förvänta sig av en superplatt skärm. Det visar sig att Zen AiO har sex inbyggda högtalare och ICEpower-förstärkare på sammanlagt 15 watt.

Om vi måste klaga på någonting så blir det tangentbordet och musen, som till en början verkar förtroendeingivande i aluminiumfärgad plast, men som vid en närmare kontroll inte håller måttet. Båda går att använda, men är inte riktigt vad man kan förvänta sig till en dator som kostar två dussin tusenlappar, och ska man använda datorn till något seriöst så är de helt enkelt för långsamma och oexakta att arbeta med.

Asus har tjuvkikat ordentligt på Apple när de gjort designen. Bortsett från loggan så skulle detta ha kunnat vara baksidan av en iMac. Inklusive de mjuka linjerna och raden med portar.
Asus har tjuvkikat ordentligt på Apple när de gjort designen. Bortsett från loggan så skulle detta ha kunnat vara baksidan av en iMac. Inklusive de mjuka linjerna och raden med portar.

 

Prestanda

Zen-datorn är lika blixtsnabb som iMacen den påminner om. I Geekbench 3-testet, som vi använder oss av för att mäta processorns arbetsförmåga och minnets hastighet, får den 3406 poäng singlecore och 13630 multicore. Det är lika bra som, och faktiskt lite bättre än, iMac Retina 5K som hade det förra rekordet. Och därmed är den också snabbare än Asus monster-speldator G751 som vi testade förra året. Jämfört med Apples nya 27-tums iMac Retina 5K, som vi också testar i detta nummer, är det nästan dött lopp. iMac är lite snabbare i singlecore (3892) men kommer på andraplats i multicore (11897). Båda överträffas dock av MSi GT72S, som vi också testar i detta nummer.

3D-grafik – och även förmågan att hantera krävande grafik och video – kan mätas med testprogrammet 3Dmark 11 från finska Futuremark. Och där fick Asusen resultatet 5697. Det gör den inte till någon fullblodsspeldator, men man kan köra även nya 3D-spel utan att snåla med upplösningen i alltför hög grad. Ovan nämnda Asus G751 är något av det häftigaste vi har testat.

I Cinebench-testet, som bland annat visar datorns förmåga att redigera video, har Zen AiO en renderingshastighet på 46,78 fps. Det är tillräckligt snabbt, men inte överdrivet. Rivalen iMac klarar av hela 80,08 fps.

Browsermark-testet bekräftar dels att Zen AiO är snabb och dels att Microsofts Edge-webbläsare INTE är det. Med Edge fick datorn 3750 Browsermark-poäng medan samma test med Google Chrome fick resultatet 6559 – alltså nästan dubbelt så snabbt.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Asus Zen AiO är en snygg och imponerande dator som löser i stort sett alla uppgifter lika briljant. Den superläckra 24-tumsskärmen med 4K-upplösning gör att allt är dukat för seriös grafik. Ett spel då och då klarar den också utmärkt. Men att tala om en iMac-dödare vore att gå för långt. Känslorna för de olika operativsystemen är alltför svallande för det. Zen AiO är snarare ett alternativ till dem som vill ha en superläcker skrivbordsdator med tillräckliga muskler för grafik och videoredigering, men som föredrar Windows-plattformen.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Ljud & Bild