Vid första anblicken ser den ut som testvinnaren från vårt decembernummer, BDP-LX71. Den billigare BDP-51FD är nästan samma spelare, men man sparar 3 000 kronor – och man tappar inte mycket funktioner. Och ingenting när det gäller rena prestanda. Visst finns det spelare som är mer välutrustade och kostar mindre, men hittills har vi inte sett någon som är mer prisvärd än 51FD.
Närmaste rivalen är Denons enastående DVD-1800BD, som kostar 6 500 kronor och är nästan likadant utrustad. Båda saknar stöd för BD-Live med Blu-ray-profil 2.0. Pioneer BDP-51FD har inte heller någon intern avkodning av HD-ljudformatet DTS-HD Master Audio ännu (spelarens programvara måste uppdateras för att den ska ha stöd för detta ljudformat, mer information finns på Pioneers hemsida). Om man kan leva med sådana brister, och inte bryr sig om huruvida bild- och ljudkontakterna på baksidan är gulpläterade eller inte, är det bara att glädja sig över den strålande bild- och ljudkvaliteten.
Bild
Även om BDP-51FD har en enklare bildprocessor än den större modellen BDP-LX71, är det inte mycket som skiljer i bildkvalitet. Den dyrare spelarens processor är lite bättre på panoreringar av komplexa scener som kräver mycket processorkraft, men annars är det mesta likadant. Vilket betyder en klassledande bildkvalitet. Vi testade bilden på vår plasmareferens, Pioneer Kuro LX5090, samt Sonys strålande SXRD-projektor HW10.
Jämfört med Denons DVD-1800BD ser bilden omedelbart mindre skarp ut, men det är också mindre orenheter i Pioneers bild. Kontrastomfånget är synnerligen högt, fast naturligtvis inte fullt i klass med de många gånger dyrare BDP-LX91 eller Sony BDP-S5000ES. Men detaljeringen och färgmättnaden kommer så nära att BDP-51FD känns som rena rama fyndet.
Ljud
Vi har inte satt betyg på ljudkvaliteten ur HDMI-utgången, eftersom den står och faller med förstärkarens signalbehandling och förstärkning, men analogljudet testades på en referensanläggning bestående av förstärkaren McIntosh MA7000 och högtalarna Sonus faber Cremona M. Hopsnörat med Nordost Frey-kablar. Men spelaren testades också på en mindre anläggning med Rotel-förstärkare och stativhögtalare från Piega.
Imponerande nog klarade sig BDP-51FD över all förväntan. Den låter öppnare och skarpare fokuserad, och har ett tydligare stereoperspektiv än den i övrigt så enastående DVD-1800BD, som låter varmare och nog anses mer behaglig av många. Men Pioneer-spelaren låter friskare och mer potent på rock och pop, samtidigt som den har en finare detaljupplösning, vilket passar jazz och klassisk musik. Som CD-spelare betraktad är BDP-51FD förstklassig. Vilket vi knappast skulle ha sagt om någon DVD-spelares CD-kvaliteter för bara ett par år sedan.
Slutsats
Pioneer BDP-51FD är inte den bäst utrustade spelaren i prisklassen. Ur den synpunkten kan man få mer för pengarna med Panasonic BDP-DM55 eller Sony BDP-S550. Men på en bra TV ger Pioneer-spelaren en högre bildkvalitet, och den har mycket bättre ljud ur de analoga utgångarna. Närmaste konkurrenter är Denon DVD-1800BD, som får se sig besegrad på båda områden av BDP-51FD – vår nya referens i prisklassen.
Det enda spelaren saknar är nätverkskontakt och profil 2.0, och så hade det varit praktiskt med bakgrundsbelysta eller självlysande knappar på fjärrkontrollen. Vilket Sony BDP-S550 och Denon DVD-1800BD har. Sedan är det upp till var och en att avgöra hur mycket det betyder när man ska välja. Spelarens väsentliga kvaliteter talar däremot sitt tydliga språk.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser