Högtalarna i Harman/Kardons system är gjorda av gedigen hårdplast och en förstärkareffekt på 65 watt per kanal ska ge gott om kraft åt hemmabion. Subbasen är aktiv, vilket innebär att den har en inbyggd förstärkare, i det här fallet på 200 watt.
BDS 800 har internetuppkoppling som ger tillgång till extrafunktioner via BD Live, samt används för systemuppdatering.
Högtalarna kan ställas på en hylla eller hängas upp på väggen med väggfästena som ingår.
Anläggningen stöder inte 3D, och utan HDMI-ingång går det inte heller att koppla in en extern 3D-BD-spelare. Huruvida en 3D-uppgradering av programvaran kan bli aktuell har vi inte lyckats få något svar på, så vi utgår från att det inte går. Du måste alltså bestämma dig för om du behöver 3D eller inte.
Användning
Menysystemet är enklare än i tidigare apparater från Harman/Kardon. Inom en snar framtid kommer en uppgradering som gör att menyerna är på svenska, men under testets gång har vi fått nöja oss med engelska.
Eftersom subbasen är aktiv är det enkelt att gå bort till den och ställa in nivån direkt för att anpassa basen optimalt till högtalarna.
Fjärrkontrollen har små knappar med liten text, vilket kan vara ett problem för dem med dålig syn.
Ljudkvalitet
Medan Philips HTS9520 inte passar till musik i stereo är BDS 800 en helt annan historia. Här hänger subbasen med i ljudbilden, det finns gott om dynamik och anläggningen tål att spela på hög ljudnivå utan att ljudbilden rasar ihop.
Det finns mycket kött på benen i det lägre mellanregistret, vilket ger sångröster fin fyllighet och substans. Det tjänar inte bara manliga sångare på, även om det märks tydligare på dem än på kvinnliga röster. Men när undertonerna i ljusa röster återges tillförs en extra dimension av djup. Och även hos H/K finns en liten puckel i övre basregistret, fast den är inte alls lika markerad som hos Philips och vi är faktiskt imponerade över H/K:s ljudkvalitet. Det saknas bara en smula övertoner eftersom diskantregistret är något försiktigt.
Film i surround är också klart bättre med H/K än med Philips. Dialogen är större och mer direkt placerad i mitten av ljudbilden. Ljudeffekterna är tuffare och fylligare, och subbasen hänger med avsevärt bättre och spelar med mer kraft. Senaste Resident Evil-filmen är mycket mer engagerande och låter inte lika ansträngd när ljudnivån är hög. Dialogen sitter bättre, samtidigt som musiken återges mycket spänstigare, vilket gör att vi sugs in i handlingen mer. Allt låter helt enkelt mycket mer realistiskt.
Slutsats
BDS 800 låter väldigt bra, i såväl stereo som surround. Till skillnad från Philips HTS9520 är ljudet markant bättre än i billigare surroundanläggningar, särskilt när man spelar högt. Den kraftfulla och aktiva subbasen ska ha den största äran för detta.
Vad H/K-anläggningen saknar är stöd för 3D-film. Den måste därför betraktas som gammaldags. Ska du köpa BDS 800 måste du alltså veta säkert att du aldrig har tänkt hoppa på 3D-tåget. Och med tanke på att allt fler spännande 3D-filmer är på gång, så är det svårt att förstå varför någon inte skulle vilja göra det.
Också i detta test:
Philips HTS9520
Välutrustad men medelmåttig
Anläggningen från Philips tycks ha allt man behöver av moderna finesser och funktioner. Dessvärre är ljudet inte lika övertygande.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser