TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Panasonic Lumix FZ2000

Allround-superzoom

Behöver du 20x zoom och skarp 4K-video har Panasonic kameran du letar efter.

Av / 2016-11-30 - 13:12
Panasonic Lumix FZ2000

Ljud & Bild tycker

  • Hög bildkvalitet och skarpa bilder i de flesta situationer. Praktisk zoom och gott om inställningar. Perfekt för fotografer som vill ha en kamera som är bra på allt.
  • Lite billiga plastdetaljer, ingen vädertätning.

Här är en kamera som jag gladeligen spår ska få stor framgång. Dels för att jag vet att avancerade superzoomkameror är populära och dels för att de flesta fotografer får allt de behöver med Lumix FZ2000.
Men det betyder inte att det här är en kamera som passar alla. Den är för stor och dyr för det, och zoomobjektivet går inte att byta ut. Inte för att jag tror det sista är speciellt viktigt, 20x zoom med bra ljusstyrka räcker till det allra mesta.
Lägg därtill omfattande videofunktioner, vridbar pekskärm och snabb och tyst autofokus så framstår FZ200 som ett lockande alternativ till en systemkamera. Till exempel en spegelreflex.
Precis som med föregångaren FZ1000 får man en stor 1-tums bildsensor med 20 megapixlar samt 4K-video och kraftfull zoom.
Men här är zoomobjektivet ännu kraftigare: 24–480 mm räckvidd, optisk bildstabilisator och ljusstyrka f2,8–4,5. Mycket mer än vad du får om du köper en systemkamera med kit-zoom. Ska du ha så här lång räckvidd behöver du ett extra objektiv som kanske når till 300 mm, men sällan längre än 400 mm.
Så om man tittar på specifikationerna verkar Lumix-kameran vara ett bra köp.
Den passar till det mesta och är lika hemma på semesterbilder som på djur och natur. Sport? Absolut, så länge det finns tillräckligt med ljus är autofokusen både snabb och exakt nog för att flera av bilderna i bildserier med 12 motiv/sekund ska bli skarpa.
Man kan även filma 4K-video i 30 fps-hastighet och plocka ut stillbilder i 8 Mp-upplösning från videoströmmen med 30 bildrutor i sekunden.
FZ1000 stöter på hård konkurrens från Sony RX10 III och Canon PowerShot G3X. Som också är superzoomkameror, men det är bara RX10 III (och RX10 II) som har 4K-video. Canon-kameran klarar bara vanlig 1080 HD-video. RX10 III har för övrigt ännu mer zoom: 24–600 mm med ljusstyrka f2,8–4,0.

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

Lika mycket videokamera
Att man kan plocka ut bilder i 8 megapixlars upplösning ur 4K-videon innebär att man ökar chanserna markant att föreviga ögonblicket. Väljer man 4K-Photo är det bara att bläddra i filmen med fingret på pekskärmen och lagra den bästa bilden som en stillbild på minneskortet.
Den här funktionen finns i andra Lumix-modeller också men i FZ2000 har Panasonic stoppat i snudd på professionella egenskaper för video. Till exempel finns både mikrofoningång och hörlursuttag. De inbyggda mikrofonerna är i stereo och 4K-video kan lagras i antingen DCI (bioformat) eller UHD (TV-format) i dataströmmar på upp till 100 Mbit/s. Eller med så mycket som 200 Mbit/s om man föredrar HD-video i 2K-upplösning.
För somliga är det kanske kuriosa, men för de som jobbar med proffsvideo är det käckt att veta att kameran kan uppgraderas med stöd för V-log. Då får man 12 stegs dynamikomfång och gamma som passar för professionell efterbehandling.
4K-video går även att lagra externt via HDMI, i 10 bitar och 4:2:2.
Men nog med proffssnack. Panasonic har gjort kameran mer användarvänlig också. Tre av de fysiska knapparna på baksidan kan programmeras med valfri funktion och ytterligare fem går att välja från skärmmenyn på pekskärmen. Bredvid zoomen sitter tre programmerbara knappar till och man kan välja zoomring med sömlös eller stegande zoom. Och till sist programmera en av knapparna på ovansidan.
FZ2000 är tillräckligt stor för att få plats med knappar och reglage av bekväm storlek. Handgreppet ger ett bra tag om kameran både på fram- och baksidan, och balansen är nästan perfekt. En liten fördel är att zoomen inte åker in och ut när man zoomar – antingen med brytaren runt utlösaren eller med zoomringen – eftersom zoomningen görs på insidan. Linserna flyttar alltså på sig på insidan utan att ytterdelen flyttar på sig fram och tillbaka.
Låt mig också tillägga att den elektroniska OLED-sökaren är fenomenal för en kamera i den här klassen. Den är stor, skarp och snabb nog för att man inte ska reta sig på fördröjning när man panorerar eller tar bildserier.
På minuskontot finns att kameran inte är skyddad mot väder och vind, plus att en del platsdetaljer känns lite billiga. Om man jämför med RX10 III, som är vädertätad.

Kameran har många knappar som kan anpassas efter olika behov, som de här tre bredvid ND-filtret. Foto: Panasonic
Kameran har många knappar som kan anpassas efter olika behov, som de här tre bredvid ND-filtret. Foto: Panasonic

Bildkvalitet
Kamerans 1-tums bildsensor är densamma som vi testade i FZ1000 och bjuder inte på några överraskningar. 1-tums sensorer har större bildyta än vanliga kompaktkameror (1/2,3-tums), vilket fångar upp mer ljus och ger bättre bilder.
Autofokusen med 49 punkters djupbaserad fasfokus hänger med fint i 12 bilder/s, men buffertminnet är lika litet som i FZ1000 och låser kameran under tiden bilderna lagras. I bra ljus får du skarpa actionbilder i bildserier, men fokuseringen kan börja famla om det blir ont om ljus eller kontrast.
Den optiska kvaliteten är strålande för en kamera med 20 x zoom, med ytterst bra skärpa i centrum på alla brännvidder. Så länge man håller sig till bländare 5,6 eller f8. Med full ljusöppning syns sjunkande skärpa vid 24 mm och råfilerna har en hel del vinjettering. De är inte lika korrigerade som JPEG-filerna automatiskt blir.
Från 300 till 480 mm sjunker skärpan gradvis och även om man kan använda från f4,0 till f11 mellan 50 och 300 mm så bör man hålla sig mellan f5,6 och f11 i zoomområdets ytterområden. Det finns även mer diffraktion från 400 mm, framför allt om man väljer maximal bländare. Men det syns inte mycket kromatisk felbrytning, som kan orsaka den karaktäristiska lila halo-effekten i starka kontraster i motiven.
Det bör påpekas att max ljusstyrka vid f2,8 och 24 mm brännvidd sjunker till f3,3 redan vid 35 mm, till f3,5 vid 50 mm och f4,0 vid 80 mm.
Brus. Antingen hatar man det eller så bryr man sig inte. Här är det inte så våldsamt synligt förrän vid ISO 1600 och vid 3200 dyker även färgbrus upp. Håller man sig under ISO 3200 är det fullt möjligt att göra fina utskrifter i både A4- och A3-format. Åtminstone med efterbehandlade råfiler. JPEG-filerna är nämligen väldigt överprocessade, med kraftig brusreducering på så hög ljuskänslighet som suddar ut många detaljer i bilderna.
4K-video ger inte bara fyra gånger så hög upplösning som HD-video (1920 x 1080 bildpunkter), det ger också mycket bättre skärpa, finare detaljering och bättre färgåtergivning.
Den tysta autofokusen och zoomen är sköna att jobba med när man filmar, och det går att lägga på ND-filter i tre steg för att förhindra överexponering. Eller att välja auto-inställningen som gör det ljudlöst åt dig.

Bästa köpet
Panasonic Lumix FZ2000 är fortfarande en förträfflig allroundkamera. Den bygger vidare på föregångarens styrkor och har dessutom flera förbättringar. Bildkvaliteten är utmärkt i de flesta situationer och 4K-video ger en videokvalitet ingen HD-kamera kan matcha. Priset har dessvärre tagit ett skutt uppåt och föregångaren går fortfarande att köpa för mindre än hälften. Men FZ2000 är fortfarande billigare än Sonys rivaler (RX10 II och III) och det betyder att Panasonic-kameran är det bästa köpet för de flesta.

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic
Annons
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Kanonbra budgetkamera

Neumann M 49 V: Så bra att nyinspelning behövdes

Billig selfie-drönare

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Ljud & Bild