TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Xiaomi Watch S3

Lång batteritid, lågt pris och bra funktioner

Xiaomi Watch S3 har mycket att erbjuda till ett mycket rimligt pris.

Av / 2024-04-15 - 08:46
Xiaomi Watch S3

Home tycker

  • Lång batteritid, snygg och justerbar utformning, många träningsalternativ och lågt pris.
  • Ingen automatisk övervakning av träningspass, dålig högtalare, slutet ekosystem

Smarta klockor med slutna ekosystem är sällan särskilt intressanta att läsa om – än mindre att testa och skriva om. Men om du letar efter en smartklocka med träningsfunktioner till ett rimligt pris bör du läsa vidare och bekanta dig med Xiaomi Watch S3. Trots en stängd mjukvaruplattform – alltså ingen möjlighet att installera fler appar – erbjuder klockan några mycket positiva egenskaper som för många borde uppväga det negativa. Det faktum att klockan också är ganska snygg att se på talar också till dess fördel. Om man inte gillar standardfärgerna kan man köpa till extra ringar och klockarmband för att bättre matcha den stil man vill ha.

Men låt oss först ta upp den största nackdelen. En sluten mjukvaruplattform innebär att du köper ett färdigt, men också fintrimmat paket. Vissa kanske saknar möjligheten till extra appar, och man måste också avstå från röstassistenter, men personligen gillar jag enkelheten och särskilt batteritiden. Den återkommer jag till.

XiaomiWatchS3 graa scaled 1
Xiaomi Watch S3 fås i svart och grått. Som standard har klockan ett gummiarmband, så att klockan kan sitta kvar även om du hoppar i vattnet eller duschar. (Foto: Mikael Hansen)

En smidig upplevelse

Operativsystemet heter HyperOS och är Xiaomis egen plattform. Fördelen med detta är att de har full kontroll över varje detalj och lätt kan se till att batteriet utnyttjas optimalt och att allt går smidigt. Och det gör det. Klockan svarar blixtsnabbt när man scrollar genom menyerna på den 1,43 tum stora OLED-skärmen, som är skarp och färgstark. Det finns också två knappar på höger sida av urtavlan som tar dig tillbaka och, i mitt fall, till träningsappen. Parkopplingen med din telefon sker via Mi Fitness-appen, som finns tillgänglig för både iOS och Android. Härifrån får du en översikt över insamlade data, och du kan aktivera och inaktivera olika funktioner samt ladda ner och installera nya urtavlor.
XiaomiWatchS3 gul scaled
Den grå looken är ersatt med gult läder och en gul ring som bättre matchar den gula urtavlan. Möjligheterna är många. (Foto: Mikael Hansen)

Mer träningsklocka än smartklocka

Om vi gräver lite djupare och tittar på insidan är det tydligt att det här är mer av ett träningsarmband än en traditionell smartklocka. Klockan har ingen inbyggd SIM-kortplats, och vi får nöja oss med en trådlös Bluetooth 5.2-anslutning till omvärlden. Visst finns det NFC, men jag är en flitig användare av Apple Pay på min telefon och vill inte ge Xiaomi mina kreditkortsuppgifter. Som med liknande klockor finns det också en inbyggd högtalare, men jag ser inte riktigt poängen med den. Jag använde den bara en gång, eftersom volymen är mycket låg och kvaliteten inte är särskilt bra.

XiaomiWatchS3 menu scaled
Ett enda tryck på den översta knappen på höger sida tar fram menyn med alla appar, som i sann Apple-stil är formade som små runda bubblor. Du kan dock bara scrolla upp och ner. (Foto: Mikael Hansen)

Träningskompis

Som tur är spelar hårdvaran inte så stor roll om mjukvaran fungerar. Och det gör den i stort sett på Xiaomi Watch S3, som kan registrera inte mindre än 150 olika aktiviteter. Så oavsett om du springer, gör yoga eller, som jag, styrketränar, kan klockan hålla reda på din puls och kaloriförbränning. Tyvärr kan den inte automatiskt upptäcka när du startar och stoppar en aktivitet, vilket jag saknade. Jag kommer inte alltid ihåg att starta timern innan jag börjar träna, vilket är anledningen till att jag missade några träningspass i början av min testperiod. Det är en liten detalj, men något som både Apple och Google kan klara av.

XiaomiWatchS3 app
Mi Fitness-appen samlar in de data som hämtas från klockan. Naturligtvis kan du välja att dela detta med andra appar.  (Skärmdump: Mikael Hansen)

Lång batteritid

Som nämndes i inledningen finns det vissa nackdelar med ett slutet ekosystem. Men fördelarna är verkligen uppenbara också. Det mest anmärkningsvärda är batteritiden, som Xiaomi hävdar är hela 15 dagar. I slutändan beror detta dock på hur många funktioner du slår på och av och hur mycket du använder klockan. Jag valde att köra med standardinställningarna, och de 15 dagarna visade den sig klara alldeles utmärkt. Jag tyckte synd om klockan först när vi låg under 10 procent efter 14 dagars användning. Laddningen är också utmärkt, från 0–100 procent på mindre än 45 minuter.

Annons

Om man undrar varför en så lång batteritid är bra kan jag säga så här. Jag är den typ av person som sover med min klocka på, eftersom jag aldrig riktigt tar av den och vill att den ska övervaka min sömn. Jag gillar också det faktum att jag inte behöver oroa mig för batterinivån på ännu en smart pryl. Det är tillräckligt irriterande att min telefon behöver laddas hela tiden. Detta är förmodligen också den främsta anledningen till att jag aldrig riktigt fastnade för en smartklocka, eftersom jag helt enkelt blev less på dagliga laddningar.

Slutsats

Trots sitt låga pris har Xiaomi Watch S3 mycket att erbjuda, där speciellt den långa batteritiden bör uppmärksammas. Det är alltid skönt att inte behöva tänka på att ladda flera gånger i veckan, om inte dagligen. När det gäller programvaran bör de flesta också bli nöjda. Den inbyggda skärmen är färgglad, skarp och responsiv. Om ytterligare appar, röstassistenter och internetuppkoppling är nödvändiga åker priset upp, och laddaren bör alltid finnas till hands. Om man föredrar det ena eller det andra är naturligtvis en smaksak. Personligen är jag ett stort fan av lång batteritid och kan leva med färre funktioner.

Karakter
Xiaomi Watch S3
Basic
Mikael Hansen
(f. 1982): Frilansjournalist på L&B Home. Mikael började som teknikjournalist på Gamereactor 2006. Därifrån gick han vidare till GEAR magazine, där han också fick stor erfarenhet av att stå framför kameran. En magisterexamen senare återvände han som journalist på Ljud & Bild och senare som redaktör för TechRadar. Mikael skriver om allt från datorer och mobiltelefoner till smart home, ljud och gaming.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild