TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Xiaomi Mi 11 Ultra

Den ultimata kameramobilen?

Xiaomi Mi 11 Ultra är en häftig mobil som du nog bör undvika om du inte är en ”first mover” och har för mycket pengar.

Av / 2021-05-20 - 16:00
Xiaomi Mi 11 Ultra

Home tycker

  • Enastående skärm med hög upplösning. Skyhöga prestanda och lång batteritid samt marknadens snabbaste laddning. Monsterkamera som både tar lysande bilder i de flesta situationer och har kul funktioner.
  • På en del områden lever inte kameran upp till förväntningarna och den massiva kameramodulen gör designen klumpig. Inte heller den bästa samtalkvaliteten. Inte riktigt värd pengarna jämfört med billigare modeller i Mi 11-serien.

Xiaomi är ett namn (uttalas [shaw-mee]) som vi kommer att få vänja oss vid på den svenska mobilmarknaden. Den kinesiska mobiltelefontillverkaren är nämligen på god väg att lägga beslag på de marknadsandelar som Huawei har tappat på grund av den amerikanska bojkotten, som bland annat hindrar dem från att sälja mobiler med appar och tjänster från Google.

Vi har redan testat Xiaomi Mi 11, som var den första smartmobilen från Huaweis kinesiska konkurrent som lanserades brett i hela Skandinavien. Vi belönade den med en Särskild rekommendation, eftersom det är en mobil som levererar varorna på alla områden. Hade det inte varit för kamerans brist på optisk zoom och ett tunt ljud så hade Mi 11 till och med fått maxbetyg.

Xiaomi Mi 11 Ultra är den största modellen i serien, vilket bland annat innebär att den kostar 4 500 kronor mer än den vanliga Mi 11. Egentligen är de två mobilerna identiska på väsentliga punkter – som processor, skärm och de flesta andra specifikationer – eftersom det är främst kameran som skiljer sig från den billigare modellens.

Alltså räknar vi starkt med att Xiaomi Mi 11 Ultra kommer att leverera varorna lika bra som Mi 11 – frågan är därför främst om den stora kameran kan motivera den stora prisskillnaden.

Xiaomi Mi 11 Ultra colors
Xiaomi Mi 11 Ultra finns i två färger: Ceramic White och Ceramic Black. (Foto: Xiaomi)

Utseende och konstruktion

Där Xiaomi Mi 11 verkade lätt och elegant är toppmodellen Mi 11 Ultra mer solid, och designen präglas till stor del av den massiva kameramodulen på baksidan. Den är 4 mm tjock och tar upp den översta femtedelen av baksidan.

Annons

Det finns naturligtvis en anledning till att kameramodulen tar så stor plats – vilket vi ska återkomma till om en liten stund – men rent designmässigt är det långt ifrån optimalt. Formen gör att telefonen nästan ”välter”, oavsett om man håller den i handen eller den ligger på ett bord, och det underlättar inte heller för användarvänligheten att kanten runt kameramodulen är så skarp att man kan skära sig på den – eller att baksidan inte är matt som på Mi 11 utan snarare blank och slät så att Mi 11 Ultra kan inte ens ligga platt på ett bord utan att börja glida av sig själv.

Sedd framifrån är de båda mobilerna nästan helt identiska. Den böjda skärmen glider diskret runt de smala kanterna, där både av/på-knappen och volymknappen är praktiskt placerade på höger sida. Mobilen är i stort sett ramlös och har den främre kameran inbyggd som ett stansat hål i skärmen.

Xiaomi Mi 11 Ultra
På baksidan av Xiaomi Mi 11 Ultra sitter det en enorm kameramodul – antagligen den största vi har sett på någon mobil. (Foto: Xiaomi)

Skärm

Xiaomi Mi 11 Ultra har en 6,81-tums AMOLED-skärm med WQHD+-upplösning (3200 x 1440), vilket motsvarar en bildskärpa på hela 515 ppi. Dessutom har skärmen en adaptiv uppdateringsfrekvens på 120 Hz (precis som bland annat Samsung Galaxy S21-serien), HDR10+ och en maximal ljusstyrka på 1700 nits. Mobilen har också en liten överraskning i form av en sekundär liten skärm som är integrerad i kameramodulen på baksidan. Den kan bland annat fungera som en spegel när man tar selfies.

Skärmen är gjord av Gorilla Glass Victus och har en vansinnigt hög touch-samplingsfrekvens på 480 Hz, vilket innebär att pekfunktionen är extremt exakt.

I praktiken är bildkvaliteten enastående och nästan i klass med vad OnePlus 9 Pro och Samsung Galaxy S21 Ultra kan åstadkomma. Ljusstyrkan gör skärmen användbar i dagsljus – även när solen skiner – och svärtan är också utmärkt. Färgskalan kan justeras manuellt och telefonen har MEMC (Motion Estimation and Motion Compensation) som gör att videor ser bättre ut genom att höja antalet ”frames” i bilden. En bättre skärm man kan helt enkelt inte önska sig.

Xiaomi Mi 11 Ultra
Framifrån är det nästan ingen skillnad mellan de två mobilerna, men sedda bakifrån sticker Mi 11 Ultra ut med sin distinkta kameramodul. (Foto: Peter Gotschalk)

Ljud

Ljudet har utvecklats i samarbete med Harman/Kardon och Xiaomi Mi 11 Ultra har inbyggda stereohögtalare samt stöder anslutning av två Bluetooth-enheter samtidigt. I praktiken betyder detta att två personer kan lyssna på samma musik från mobilen med vart sitt par hörlurar.

Mobilen levererar ett bra ljud från de inbyggda högtalarna – bättre än Mi 11, som hade ett lite för tunn ljudbild. Här är det plötsligt en fördel att Mi 11 Ultra är lite tjockare och har lite mer tyngd.

Samtalskvaliteten är däremot inte den bästa vi har upplevt, även om Xiaomi på det här området gudskelov inte har inspirerats av Huawei, som i bland annat P30 och P30 Pro hade byggt in en högtalare i skärmen så att ljudet från röstsamtal överfördes till örat genom vibrationer i skärmens översta del. Usch, det var en dålig idé.

ToF_laserfokus1 ToF_laserfokus2
<
>
Trots kamerans multi-point Time-of-Flight laserfokussystem, som har en djupkarta med 64 zoner för att kunna fokusera snabbare, lyckades den aldrig fånga den unga skejtarens 360 Flip vid rätt tidpunkt. Kameran reagerade helt enkelt för långsamt. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Som nämnts sitter det en enorm kameramodul på baksidan av Xiaomi Mi 11 Ultra – förmodligen den största vi någonsin har sett på en telefon.

Men den ska ha plats för tre kameralinser samt den ovan nämnda 1,1 tum stora AMOLED-skärmen som gör det möjligt att ta skarpa selfies med telefonens huvudkamera.

Den primära vidvinkelsensorn på 50 Mp har Samsung levererat. Den avancerade sensorn heter GN2 Large Camera Sensor och är utvecklad gemensamt av Xiaomi och Samsung och är den första som kommer upp i storleken 1/1,12 tum som kan åstadkomma 4-i-1 2,8 μm Superpixels.

När mobiltelefonen lanserades lovade Xiaomi att kameran, tack vare den nya sensorn och Xiaomis egen förbättrade nattfotograferingsalgoritm, skulle kunna ta ljusa och detaljerade bilder utan problem i så lite som 0,02 lux ljus.

zoom1 zoom2 zoom3 zoom4 zoom5
<
>
Prag med TV-tornet Žižkov i bakgrunden fotograferad från Letenská pláň med ultravidvinkel, vidvinkel, 5x optisk zoom, 10x hybridzoom respektive 120x digital zoom. Sistnämnda är i stort sett oanvändbart. (Foto: Peter Gotschal

Mi 11 Ultra är också den första Xiaomi-mobilen som använder ett direkt multi-point Time-of-Flight-laserfokussystem som har en djupkarta med 64 zoner, så att den ska kunna fokusera snabbare och mer exakt.

48 Mp-ultravidvinkelkameran kan fånga ett 128 grader brett synfält och en AI-algoritm korrigerar för linsförvrängning och garanterar optimal effekt med landskaps- och gruppbilder, hävdar Xiaomi.

Mi 11 Ultra är dessutom försedd med ett 48 Mp periskop-objektiv med 5x optisk zoom som dessutom stöder 10x hybridzoom och 120x digital zoom!

På papperet gör detta kameran i Mi 11 Ultra till en av de mest imponerande någonsin i en mobiltelefon – på samma nivå som, eller kanske ännu bättre än, den som sitter i Samsung Galaxy S21 Ultra.

I realiteten är Xiaomi Mi 11 Ultra också ett riktigt kameramonster som till viss del håller vad tillverkaren lovar. Ultravidvinkelobjektivet tar bilder praktiskt taget utan förvrängning och bilderna i dålig belysning blir lika bra som med ovan nämnda Galaxy S21 Ultra och iPhone 12 Pro Max.

ultravidvinkel scaled
Kameran tar bra ultravidvinkelbilder utan förvrängning. (Foto: Peter Gotschalk)

Både den optiska zoomen och hybridzoomen ger bra resultat, men 120x digital zoom är – precis som i Galaxy S21 Ultra, som dock ”bara” har 100x digital zoom – bara en oanvändbar gimmick.

På en annan punkt är kameran också en liten besvikelse. Xiaomi lovade ju att Mi 11 Ultra tack vare det nya Time-of-Flight-laserfokussystem skulle fokusera snabbare och mer exakt, men det var inte alls vad vi upplevde. Vi försökte fotografera både människor och djur i rörelse, och resultaten var direkt dåliga. Den blixtsnabba autofokusen såg vi inte mycket av.

Men annars finns det inte mycket annat att kritisera kameran för. Gränssnittet är funktionellt, de vanligaste inställningarna är lätt tillgängliga medan mer exotiska funktioner ligger dolda i undermenyer.

Om man spelar in video kan man med en enda klickning lägga till bioliknande effekter som den så kallade VLOG-funktionen som gör att man kan skapa förredigerade videosekvenser med hjälp av mallar som Activities och Stop Motion. Ett exempel på en film med ett par små skejtare filmade med Stop Motion finns nedan.

Sammantaget har Xiaomi Mi 11 Ultra en kamera som förmodligen slår många andra mobiler på marknaden, men som inte riktigt kan motivera det höga priset. Vi fick i alla fall lika bra resultat med kameran i Mi 11.

Prestanda och funktioner

Som nämnts ovan är Mi 11 Ultra den perfekta mobilen för de som saknar Huaweis kinesiska touch. Xiaomis eget gränssnitt, MIUI 12, har många av de anpassningar som finns i Huaweis EMUI-gränssnitt – bland annat är app-lådan dold så att alla appar ligger på startskärmen, plus att mobilen har många egenutvecklade appar för exempelvis musik- och videouppspelning. Hela designspråket i MIUI 12 påminner så mycket om Huawei att man ibland får lust att kolla på baksidan av telefonen för att se till att det står Xiaomi där och inget annat.

Men medan Huawei alltid har satsat på sina egna Kirin-processorer har Xiaomi Mi 11 Ultra  Qualcomms Snapdragon 888-processor samt 12 GB LPDDR5 RAM och 256 GB inbyggt lagringsutrymme. Och stöder naturligtvis både 5G och Wi-Fi 6.

makro scaled
Ultravidvinkellinsen kan även användas för att komma tätt intill motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

Och vi vill lova att Snapdragon 888 minsann levererar varorna. I alla benchmark-tester är Xiaomi Mi 11 Ultra antingen snabbare eller på precis samma nivå som toppmodeller som OnePlus 9 Pro och Samsung Galaxy S21 Ultra, och man får samma känsla när man använder den till vardags: allt går blixtsnabbt och utan avbrott. Och utan att den snabbt tappar orken, vilket vårt batteri-benchmark-test bekräftar. För det första har Mi 11 Ultra ett batteri på 5 000 mAh och för det andra har den hela 67 W trådbunden och 67 W trådlös turboladdningsteknik, varav det senare för närvarande är snabbast i branschen. Båda laddar Mi 11 Ultras batteri till 100 % på bara 36 minuter, med nästan ingen tidsskillnad mellan trådbunden och trådlös laddning. Det är inget annat än imponerande.

selfie scaled
När man använder den lilla displayen på baksidan kan man ta riktigt imponerande porträttfoton. (Foto: Peter Gotschalk)

Xiaomi Mi 11 Ultra: Slutsats

I inledningen ställde vi frågan om Xiaomi Mi 11 Ultra är värd pengarna, när den kostar nästan 5 000 kronor mer än den vanliga Mi 11, som har ungefär samma specifikationer men en mindre ambitiös kamera.

Svaret ligger i detaljerna. Med Mi 11 Ultra får du framför allt en mer avancerad kamera, inklusive optisk zoom, och dessutom ett lite större batteri och snabbare laddning. Men det är allt.

Och uppriktigt sagt: trots förbättrade algoritmer för nattfotografering och linsförvrängningskorrigerande AI-teknik så tar Mi 11 Ultra inte så markant bättre bilder än Mi 11 att det kan motivera ett pris som gör den 50 % dyrare. Detsamma gäller skillnaden mellan blixtsnabb och extremt blixtsnabb laddning.

Kanske vet Xiaomi det här mycket väl, eftersom de har bestämt sig för att bara skicka ut ett begränsat antal enheter av Mi 11 Ultra på marknaden. Det är vettigt, för även om Mi 11 Ultra definitivt är en mobil av den typ som gör den mest banbrytande tekniken tillgänglig för vanligt folk så måste man vara en inbiten ”first mover” för att tycka att de små skillnaderna är värda pengarna.

Karakter
Xiaomi Mi 11 Ultra
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild