Med Mi 10 Pro tog Xiaomi steget från de prisvärda mobilerna till ett rent flaggskepp, med en prislapp därefter. Det visade sig dock löna sig när kameran var något alldeles extra. Modigt när branschen insett att de nog måste erbjuda lite billigare alternativ, som iPhone SE 2, OnePlus 8T och Galaxy S20 FE. När Xiaomi tillkännagav att en Mi 10T Pro var på väg så väntade vi oss en något uppgraderad lyxmodell.
I själva verket är Xiaomi Mi 10T Pro raka motsatsen. Liksom de tidigare nämnda har de tittat på vad man kan kompromissa med för att göra en nästan lika bra mobil, men till ett bättre pris. Ett MYCKET bättre pris, för det är nästan halva det rekommenderade priset jämfört med föregångaren.
Så vad är skillnaderna? Först och främst så är telelinsen helt borta. Skärmen är inte längre OLED utan IPS. Den har inte längre trådlös laddning, och kan inte fås med lika mycket minne eller lagring. Å andra sidan har den faktiskt snabbare minne och dubbla SIM-kortplatser. Xiaomi har även klämt i ett 5 000 mAh-batteri och ökat batteritiden med 50 procent! Men vad telefonen verkligen kan skryta med är en 144 Hz-skärm, där konkurrenterna som mest kommer upp i 120 Hz.
Utseende och konstruktion
Med en helt platt skärm har den inte riktigt samma svepande stilfulla profil som föregångaren. Men det är absolut inget fel på känslan i metallramen och både fram- och baksida är täckta av Gorilla Glass 5. Selfie-kameran är krympt till bara en diskret punkt i hörnet av skärmen, så det ser faktiskt bättre ut än på föregångaren. Mi 10T Pro har inte heller fingeravtrycksläsare under glaset, men vi föredrar faktiskt att ha den på sidoknappen. Precis som gamla Xperia-mobiler hade. Den är inte heller vattenskyddad, men det var faktiskt inte föregångaren heller. Kamerapaketet sticker ut en hel del från baksidan så man bör använda skal om den inte ska vicka när den ligger på bordet.
Skärm
Med en gammal hederlig IPS-panel kan inte skärmen skryta med samma svartnivå eller kontrast som föregångarens OLED-panel. Däremot kan man få upp den i högre ljusstyrka i utomhusläget. Därmed är den faktiskt HDR10-certifierad, vilket gör filmtittande trevligare. Den stöder även sRGB- och P3-färgrymd. Färgåtergivningen upplevs som lite varm, men på det hela taget känns skärmen förvånansvärt bra. Att man kan dra upp uppdateringsfrekvensen till hela 144 Hz känns däremot mer som en ploj, skillnaden är marginell mot 90 Hz. En annan sak vi går miste om med paneltypen är att man inte kan ha någon ”always on”-visning av klocka på låsskärmen.
Kamera
Bortsett från huvudkamerans 108-megapixels Samsung HMX-sensor (samma som i Galaxy Note 20 Ultra) så har det mesta ändrats. Ultravidvinkeln har fått lägre upplösning, sämre ljuskänslighet och saknar autofokus. Föregångarens två teleobjektiv är ersatta med ett lågupplöst makroobjektiv. Det känns som mobilens stora nedköp, för de flesta av oss tar nog fler inzoomade utsiktsbilder än extrema närbilder.
Många av de kamerafunktioner som Xiaomi framhåller har därför inte mycket med kameran att göra utan är mjukvarufinesser. Man har exempelvis fått möjligheten att ”dubbelexponera” så att man kan vara med flera gånger i samma bild. Samt dual-video, där man filmar med både främre och bakre kameran samtidigt, och långa exponeringar, time-lapse-selfies och andra fotolägen man sällan saknar.
Liksom med föregångaren så tar normalobjektivet utmärkta bilder i de flesta förhållanden, med utmärkt skärpa och fina färger. Däremot är den inte lika snabb på att fokusera då den får klara sig utan laser-autofokusen. Det märks speciellt i svagt ljus där man får ha tålamod, men det lönar sig med bra mörkerbilder som resultat. Med ultravidvinkeln får man märkbart sämre bilder än från föregångaren och makroläget känns mest som en ploj. Den så kallade zoomen är digital, men med tanke på att man har 108 Mp att leka med så är faktiskt 3-4x zoom helt okej. Över det blir det snabbt uppenbart att det fuskas.
Ljud
Xiaomi har lagt ambitionsnivån över medel. Det finns stereohögtalare som visserligen spelar relativt starkt, men ljudet är för skrälligt för att man ska kunna njuta av det. Det finns stöd för högupplöst ljud men hörlursuttaget är bortrationaliserat. Dock får man med en USB-C till 3,5 mm-adapter. Använder man istället trådlösa lurar finns trevligt nog stöd både för AAC och apt-X HD vilket ger en skönare musikupplevelse.
Användning
Det egna gränssnittet MIUI har gått från att vara anskrämligt och konstigt till att se betydligt bättre ut och ha sina egenheter. Många av gesterna och handgreppen känns nog mer bekanta för iPhone- än Android-användare. Man kan dock ändra många av dem till mer välbekanta från standard Android 10. Fingeravtrycksläsaren på sidan sitter väl till och fungerar både snabbt och tillförlitligt.
Prestanda
Eftersom Mi 10T Pro, liksom de flesta i klassen, använder samma Snapdragon 865-processor så är skillnaderna i våra prestandatester marginell. Den har dock aningen långsammare grafik än föregångaren. Tack vare ett större batteri och uppenbarligen strömsnålare skärm så uppmätte vi hela 22 timmars drifttid i PC Marks test, vilket är hela 50 procent bättre än föregångaren och den bästa batteritid vi någonsin uppmätt! Däremot har den långsammare uppladdning och stöder inte trådlös laddning alls.
Slutsats
Xiaomis förra toppmodell var utmärkt, men så kostade den också nästan lika mycket som de mer kända märkena. Med Mi 10T Pro har Xiaomi gått tillbaka till sitt bästa säljargument: nästan lika bra men till halva priset. Den är nämligen precis lika snabb, har lika bra huvudkamera och en utmärkt skärm som de bästa där ute. Dessutom har den fantastisk batteritid! Då kan nog många leva med att man missar en eller annan finess. Det är faktiskt bara avsaknaden av optisk zoom som möjligen kan få någon att avstå från att slå till.
2 reaktioner på ”Xiaomi Mi 10T Pro”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Köpte den för bara 315 kr/mån i 12 mån på befintligt COMHEM abonnemang. Halva priset!! mot 6000 kr.
På Black Friday skall tilläggas!