TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: TrekStor SurfTab Xintron 10.1 Fan Edition

För fans och nya anhängare

Ny, tunnare och snabbare version av TrekStors 10-tums surfplatta med TV och Intel-processor ombord.

Av / 2014-09-10 - 06:00
TrekStor SurfTab Xintron 10.1 Fan Edition

Home tycker

  • TrekStor har raffinerat sitt recept på en läcker budgetsurfplatta med fina prestanda och snygg design. TV-mottagaren är praktisk och förvandlar plattan till en TV.
  • Skärmupplösningen är inte imponerande, RAM-minnet är lite knapert och priset har ökat med mer än prestanda om man jämför med föregångaren.

Medan TrekStors förra surfplattor drevs av armkraft är den här atomdriven. Och har alltså en Intel Atom-processor i stället för en CPU från ARM. Grafikprocessorn är också en annan än i den förra Xiron-modellen, nämligen en PowerVR SGX, som rent traditionellt brukar ge goda prestanda när man spelar spel. Processorhastigheten är 2 GHz, att jämföra med föregångaren som gick i 1,6 GHz. Och medan processorn i den gamla Xiron hade fyra kärnor så är den nya en dualcore, fast med fyra trådar. Så i praktiken är skillnaden inte stor. Det finns dock bara 1 GB RAM-minne i den nya Fan-versionen, till skillnad från 2 GB i den förra. Lagringsminnet är 16 GB.

Från utsidan liknar Xintron de andra surfplattorna vi har sett från TrekStor. Framsidan är av plast, finns i svart och vitt, och baksidan är av aluminium – vilket bidrar till att göra plattan styv och stabil. Och så ser det läckert ut. Med en tjocklek på 8,7 mm är den TrekStors tunnaste 10-tumsplatta hittills.

Det finns de sedvanliga knapparna för navigering och ljudstyrka, samt en ”Home”-knapp. Men där många billighetsvarianter har knapparna på baksidan har Xintron 10.1 dem på sidan. Det gör skötseln mycket enklare. Det är också ett plus att högtalarna – märk väl att det finns två stycken – har flyttats till framsidan så att man får ett klarare ljud. Även när surfplattan ligger i knät, där ljudet från bakåtriktade högtalare dämpas.

surftab_xintron-i_101_black_back

Skärmen har en upplösning på 1280 x 800 punkter. Det är godkänt men lite knapert. Skärmen är snyggt ljusstark, med en svagt blå ton. Kameran på baksidan är på 5 megapixlar och frontkameran på 2. Båda är vad man kan räkna med i den här prisklassen.

Annons

Fan Edition lanserades i samband med fotbolls-VM. För att sportälskare inte skulle vara tvungna att sitta hemma har surfplattan en digital DVB-T-mottagare till USB-porten, så att man kan hänga med i sina favoritprogram var som helst. Mottagaren fungerar fint och ger en ren och brusfri signal så länge man befinner sig inom räckhåll för sändaren. Räcker inte den lilla antennen kan man koppla in en större antenn med hjälp av en adapterkabel, fast då går en del av poängen med att ha en bärbar mottagare åt skogen.

Även om vi är vana vid att betrakta ”Intel Inside”-loggan som en kvalitetsstämpel är skillnaden i prestanda inte himmelsvid. Den förra Xiron 10.1-modellen var en lagom snabb budgetplatta och det är Fan Edition också. Appar öppnas utan nämnvärd väntetid och när man surfar på nätet sker det också utan större fördröjning. Så länge webbsidorna inte är alltför komplicerade, då märker man av den beskedliga mängden RAM-minne i form av tröga öppningar. Det avslöjades även av Browsermark-testet, som inte bara gick långsamt, utan MYCKET långsamt. 665 poäng är seriöst långt under de 1500–2000 poäng som vi är vana vid att se från andra surfplattor i den här prisklassen. Inklusive TrekStors egna. Men testet utfördes både i den medföljande webbläsaren och Google Chrome för Android, med överensstämmande resultat. Och upprepat efter en omstart med samma resultat.

surftab_xintron-i_101_black_side

Rejäla – och förutsägbara – prestanda
Även om webbläsningen förvånade oss så är övriga testresultat som vi förväntade. I vårt standardverktyg Geekbench 3 får Xintron 10.1 HD 544 poäng i single-core och 1284 i multi-core. Båda är en smula högre än föregångaren, vilket stämmer fint överens med att processorhastigheten är en smula uppskruvad, bytet till Intel-CPU har däremot inte medfört någon markant skillnad i prestanda.

Samma mönster gör sig gällande i det mer grafikinriktade testprogrammet Antutu 4, där TrekStor-surfplattan får resultatet 21 679. Vilket i rena siffror är ungefär 10 procent mer än föregångaren.

Jag kan inte säga att användarupplevelsen har blivit klart bättre, det är skillnaden för liten för. Men det handlar under alla omständigheter om en ganska så snabb surfplatta, som inte backar för att spela spel.

Slutsats
TrekStor Xintron 10.1 Fan Edition är en snygg 10-tums surfplatta till ett rimligt pris. Du får inte den allra hetaste tekniken, men fina prestanda och en stor skärm till samma pris som de flesta 7-tummarna i mellanprisklassen. TV-mottagaren är en kul funktion som säkert är en avgörande extra lockelse för många.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Annons

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild