TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy A53 5G

Lite för många kompromisser

Samsung Galaxy A53 försöker upprepa sin föregångares framgång, men det sitter fel processor bakom skärmen.

Av / 2022-07-18 - 06:33
Samsung Galaxy A53 5G

Home tycker

  • Robust design med matt baksida som avvisar fingeravtryck. Stort batteri på 5 000 mAh samt imponerande batteritid. Lagringsutrymmet kan utökas med upp till 1 terabyte via microSD-kort. Fin skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens. Bra inbyggda stereohögtalare.
  • Levereras utan medföljande laddare och stöder bara 25 watt snabbladdning. Processorn hänger inte med och mobilen har inget dedikerat spelläge. Kameraprogramvaran kan ibland kännas långsam.

Ett år är en lång tid i mobilindustrin, och därför är det förvånande att Samsung inte har gjort mer med Galaxy A53. Den är så nära identisk med förra årets modell, Samsung Galaxy A52, att du måste ta fram luppen för att hitta skillnaderna.

Den nya modellen har lite mer minne, och sedan har batteriet vuxit med 500 mAh från 4 500 till fina 5 000 mAh, vilket ger Galaxy A53 detta tests största batteri och längsta batteritid. (Å andra sidan tar det lång tid att ladda batteriet, eftersom mobilen bara stöder upp till 25 watt snabbladdning. Dessutom ingår ingen laddare).

Galaxy A53 stöder också Bluetooth 5.1, där föregångaren fick nöja sig med Bluetooth 5.0. Ja, vi sa ju att du var tvungen att ta fram luppen.

Den enda signifikanta skillnaden mellan Samsung Galaxy A53 och förra årets modell är processorn, som i år är Samsungs egen Exynos 1280, där Galaxy A52 hade Snapdragon 750G, men vi återkommer till det längre ner i texten.

008 product image Galaxy A33 5G Galaxy A53 5G 1
Det bidrar till det positiva intrycket av Galaxy A53 att kameramodulen och resten av baksidan är gjutna i samma plaststycke, så att kameran blir en så integrerad del av konstruktionen som möjligt. (Foto: Samsung)

Till att börja med tar vi alla saker som Samsung Galaxy A53 har gemensamt med sin föregångare. Det börjar med den kompakta och robusta designen – och inte minst den matta baksidan som är helt immun mot fingeravtryck. Kameramodulen och resten av baksidan är gjutna i samma plaststycke, så att kameran blir en så integrerad del av konstruktionen som möjligt.

Annons

Mobilen är utrustad med en särdeles utmärkt Super AMOLED-skärm, som erbjuder både 120 Hz uppdateringsfrekvens och en upplösning på 2400×1080 pixlar (FHD+). Skärpan är i toppklass och färgpaletten är dynamisk med bra kontrast, samtidigt som ljusstyrkan är fullt godkänd.

De inbyggda stereohögtalarna levererar ett fint ljudlandskap, som av naturliga skäl saknar tyngd, men går ändå att leva med. De är i varje fall bättre än högtalarna i OnePlus Nord 2T!

Kameran är exakt den samma som sitter i Galaxy A52. I förra årets test höjde vi den till skyarna, men jämfört med kameran i testvinnaren Motorola Edge 30 kommer den lite korta. Visst blir bilder tagna med ultravidvinkelobjektivet skarpa och har en naturlig färgåtergivning, och även vidvinkelbilder samt porträttbilder med bokeh-effekt blir bra med precis rätt kontrastnivå samt förhållande mellan ljus och skuggor i bilden. Men trots telefonens dedikerade makroobjektiv har Samsung Galaxy A53 i år svårt att leverera skärpa i bilderna när man vill komma nära motivet. Det är märkligt, men kan ha att göra med programvaran, som inte heller lever upp till våra förväntningar. Vi upplever nämligen användargränssnittet som långsamt, till exempel tar det lång tid att växla mellan de olika kameralägena.

Eller så är det Samsungs egen Exynos-processor som ställer till det. Även när vi testade årets toppmodell från Samsung, Galaxy S22+, upplevde vi att Exynos-processorn hade svårt att hänga med, och i detta grupptest kommer Samsung Galaxy A53 sist när vi mäter mobilens generella prestanda med benchmark-verktyget Geekbench 5.

SamsungGalaxyA53 ultravidvinkel Samsunggalaxya53 selfie SamsunggalaxyA53 makro
<
>
Trots den dedikerade makrolinsen på 5 megapixel blir närbilder suddiga. Om detta beror på programvaru- eller processorproblem är oklart. (Foto: Peter Gotschalk)

Utöver det har Galaxy A53 som den enda mobilen i detta test inget dedikerat spelläge, vilket gör att vi upplever lite för mycket hackande i stora spel som Asphalt 9.

Slutsats

Samsung Galaxy A53 har samma fördelar som sin föregångare. Den är solitt byggd, skärmen är bra, och det är de inbyggda högtalarna också. Det stora batteriet garanterar lång batteritid. Kameran levererar generellt bra bilder – allt annat skulle förvåna, för förra året kallade vi föregångaren med en identisk kamera för den bästa kameramobilen i mellanklassen – men överraskande nog fungerar kameradelen inte riktigt så bra som vi hade hoppats. Användargränssnittet hänger inte med, och exempelvis makrobilder blir inte så skarpa som du önskat.

Det största problemet är dock processorn, som levererar grupptestets sämsta resultat när vi mäter råprestandan. Bristen på spelläge gör dessutom spel till en hackig upplevelse.

Karakter
Samsung Galaxy A53 5G
Premium

Också i detta test:

OnePlus Nord 2T 5G

Inte riktigt i mål trots sina meriter

OnePlus Nord 2T kommer tyvärr till korta och lever inte heller riktigt upp till sin egen föregångare.

80 watt snabbladdning och lång batteritid. Läcker design inklusive den ikoniska OnePlus-knappen. Har dessutom 256 gigabyte inbyggd lagring.
Uppdateringsfrekvensen på 90 Hz sticker ut negativt. Dessutom svagt ljud och en kamera som kämpar med att leverera ordentliga bilder.
Läs hela testet

Motorola Edge 30

Lätt och blixtsnabb

Motorola Edge 30 är beviset på att man kan få en fet mobil till ett rimligt pris.

Ljusstark skärm med upp till 144 Hz uppdateringsfrekvens. Tillsammans med den kraftfulla processorn betyder detta snabb prestanda och en sammetslen användarupplevelse. Kameran levererar och ljudet är också bra.
Underdimensionerat batteri, vilket innebär testets kortaste batteritid. Har bara 128 gigabyte inbyggt lagringsutrymme som inte kan utökas.
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Massiv uppgradering av Pixel Watch

Lysande programvara i okej telefon

Ljud & Bild