TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Motorola Edge 30

Lätt och blixtsnabb

Motorola Edge 30 är beviset på att man kan få en fet mobil till ett rimligt pris.

Av / 2022-07-18 - 06:31
Motorola Edge 30

Home tycker

  • Ljusstark skärm med upp till 144 Hz uppdateringsfrekvens. Tillsammans med den kraftfulla processorn betyder detta snabb prestanda och en sammetslen användarupplevelse. Kameran levererar och ljudet är också bra.
  • Underdimensionerat batteri, vilket innebär testets kortaste batteritid. Har bara 128 gigabyte inbyggt lagringsutrymme som inte kan utökas.

När vi testade storebror Motorola Edge 30 Pro i mars var det den för tillfället snabbaste Android-mobilen på marknaden, och vi hade svårt att sluta jubla.

Ännu svårare har vi att sluta jubla över Motorola Edge 30, som slår fast att en fet mobil inte behöver kosta skjortan.

Denna mobil är exceptionellt tunn och lätt, den väger faktiskt bara 155 gram, och ändå slår den de andra deltagarna i grupptestet på nästan alla punkter.

Det mest pedagogiska är att börja med de få nackdelarna. Så det bör nämnas att Motorola Edge 30 ”bara” stöder 33 watt snabbladdning (OnePlus Nord 2T klarar 80 watt laddning) och att den har testets minsta batteri (4 020 mAh), vilket innebär kortast batteritid. Men någonstans måste de skära för att få ner vikten. Man kan fråga sig om det också minskar vikten att Motorola Edge 30 får nöja sig med 128 gigabyte lagring, när båda konkurrenterna har 256 gigabyte. Men omvänt är Motorolas mobil också testets billigaste, så det är förmodligen en del av förklaringen.

MotorolaEdge30 kamera
Motorola Edge 30 har en 50 megapixels vidvinkelkamera kompletterad med en 50 megapixel ultravidvinkellins och en dedikerad djupsensor. (Foto: Motorola)

På alla andra punkter vinner den testet överlägset.

Annons

OLED-skärmen på 6,5 tum är testets ljusstarkaste (även om skillnaderna ärligt talat är mikroskopiska), samt har den högsta uppdateringsfrekvensen (upp till 144 Hz, som kan justeras manuellt för att spara ström). Det gör underverk för användarupplevelsen som utan tvekan är testets friktionsfriaste, som en varm kniv genom smör.

Som den enda mobilen i testet har Motorola Edge 30 en processor från Qualcomm (Snapdragon 778G+), och de ÄR vanligen bättre än de från MediaTek (OnePlus) och Samsungs egna Exynos-chips. Sammantaget innebär den snabba skärmen och den höga prestandan att Motorola Edge 30 levererar en hackfri upplevelse, och särskilt stora spel går smidigt och blixtsnabbt – delvis tack vare det dedikerade spelläget.

Att Motorola Edge 30 dessutom har testet bästa stereoljud från de inbyggda högtalarna gör den överlägsen för både spel och annan underhållning.

Vi har inte heller något att klaga på vad gäller kameran. Den tar bra bilder med korrekt färgåtergivning, och ultravidvinkel-foton tar den utan förvrängning. Bokeh-effekten för porträttbilder är exakt och ger gott om djup, och makrobilder blir knivskarpa, även när du kommer helt inpå motivet.

motorola ultravidvinkel motorola selfie motorola makro
<
>
Motorola Edge 30 levererar skarpa bilder med naturlig färgåtergivning. Ultravidvinkel (som här) klarar mobilen nästan utan förvrängning. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Motorola Edge 30 är den bästa mobilen i mellanklassen just nu. Batteriet kunde dock ha varit större (och batteriets livslängd längre), och det samma gäller lagringsutrymmet, men mycket annat finns det inte att klaga på hos den snygga och ultralätta mobilen. Prestandan är imponerande, och allt känns som att du hade en mycket dyrare mobil i handen. Skärmen är absolut godkänd, och detsamma gäller för trippelkameran. Det skadar inte heller att de inbyggda stereohögtalarna spelar lika högt som en ghettoblaster från 80-talet.

Karakter
Motorola Edge 30
Premium

Också i detta test:

Samsung Galaxy A53 5G

Lite för många kompromisser

Samsung Galaxy A53 försöker upprepa sin föregångares framgång, men det sitter fel processor bakom skärmen.

Robust design med matt baksida som avvisar fingeravtryck. Stort batteri på 5 000 mAh samt imponerande batteritid. Lagringsutrymmet kan utökas med upp till 1 terabyte via microSD-kort. Fin skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens. Bra inbyggda stereohögtalare.
Levereras utan medföljande laddare och stöder bara 25 watt snabbladdning. Processorn hänger inte med och mobilen har inget dedikerat spelläge. Kameraprogramvaran kan ibland kännas långsam.
Läs hela testet

OnePlus Nord 2T 5G

Inte riktigt i mål trots sina meriter

OnePlus Nord 2T kommer tyvärr till korta och lever inte heller riktigt upp till sin egen föregångare.

80 watt snabbladdning och lång batteritid. Läcker design inklusive den ikoniska OnePlus-knappen. Har dessutom 256 gigabyte inbyggd lagring.
Uppdateringsfrekvensen på 90 Hz sticker ut negativt. Dessutom svagt ljud och en kamera som kämpar med att leverera ordentliga bilder.
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Apple iPad mini 7 har gott om kraft men saknar nytänkande

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Ljud & Bild