TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Tre mobiler i mellanklassen

Snåla inte på utrustningen

Man kan mycket väl hitta en bra mobil utan att behöva länsa kontot.

Av / 2022-07-18 - 06:30
Tre mobiler i mellanklassen

De dyraste mobilerna kostar skjortan. Det är inte ovanligt att de mest påkostade mobilerna – som iPhone 13 Pro Max eller Sony Xperia 1 IV – kostar 14 000 kronor eller mer, vilket är mer än du måste betala för en bra bärbar dator. Andra toppmodeller – som OnePlus 10 Pro och Xiaomi 12 Pro – är lite mer rimliga i pris, men kostar fortfarande mer än många av oss känner oss bekväma med att betala för en mobil.

Naturligtvis finns det också mycket billigare budgetmobiler på marknaden. Du kan enkelt köpa en mobil för mellan 1 000 och 1 500 kronor, men då måste du också vara villig att kompromissa rejält när det gäller viktiga parametrar som prestanda, skärm och kamera.

Vårt råd kommer alltid att vara att spendera runt 5 000 kronor på din mobil om du inte vill råna spargrisen, men ändå behöver en mobil som fungerar problemfritt i vardagen och kan användas både för nytta och nöje. Med andra ord är det den nödvändiga budgeten om du använder din mobil i normal utsträckning och inte vill snåla på funktionerna.

Mycket för pengarna

Omvänt är det goda nyheter om du har de nödvändiga 5 000 kronorna på kontot. Till det priset får du faktiskt så mycket mobil för pengarna att det kan tyckas direkt oansvarigt att använda dubbelt eller mer för att få en förbättring på 20 procent.

mellemklasse mobil kameraer
Både Motorola Edge 30 och OnePlus Nord 2T har trippelkamera, medan Samsung Galaxy A53 till och med bjuder på fyra kameralinser. (Foto: Peter Gotschalk)

De tre mellanklassmobilerna i detta test ger dig nämligen i praktiken 80 procent av upplevelsen, jämfört med de mycket dyra mobilerna, men för halva priset. Här pratar vi om 5G, OLED-skärm med hög uppdateringsfrekvens, trippelkamera, snabb processor och gott om lagringsutrymme.

Annons

Trots att mobiler i just denna prisklass är definitionen av den perfekta balansen mellan pris och prestanda finns det inte så många av dem på marknaden. Vi kunde hitta exakt fyra som uppfyllde kraven när vi undersökte marknaden. Men eftersom en av tillverkarna inte kunde tillhandahålla ett testexemplar är det tre mobiler från Motorola, OnePlus och Samsung som tävlar om att vara bäst i prisklassen.

Loppet var jämt, men efter att dammet lagt sig hittade vi ändå en klar vinnare. Vill du veta vilken? Läs det här testet.

mellemklasse mobil skaerme
På många sätt är de tre mobilerna nästan identiska. Till exempel har de alla en OLED-skärm på cirka 6.5″ med Full HD+ upplösning. Skärmen på Motorola Edge 30 (överst) är dock lite ljusstarkare och har en högre uppdateringsfrekvens än skärmarna på OnePlus Nord 2T (mitten) och Samsung Galaxy A53 (botten). (Foto: Peter Gotschalk)

Så här testade vi

Vi bad tillverkarna att skicka oss sin bästa mobil i prisklassen runt 5 000 svenska kronor. Vi har tittat på ett antal olika parametrar när vi bedömt mobilerna, inklusive skärm, kamera, design, byggkvalitet, ljudkvalitet, prestanda och användarupplevelse.

Testvinnaren är den mobil som enligt vår mening är den bästa och mest prisvärda produkten.

Motorola Edge 30

Lätt och blixtsnabb

Motorola Edge 30 är beviset på att man kan få en fet mobil till ett rimligt pris.

Ljusstark skärm med upp till 144 Hz uppdateringsfrekvens. Tillsammans med den kraftfulla processorn betyder detta snabb prestanda och en sammetslen användarupplevelse. Kameran levererar och ljudet är också bra.
Underdimensionerat batteri, vilket innebär testets kortaste batteritid. Har bara 128 gigabyte inbyggt lagringsutrymme som inte kan utökas.
Läs hela testet

OnePlus Nord 2T 5G

Inte riktigt i mål trots sina meriter

OnePlus Nord 2T kommer tyvärr till korta och lever inte heller riktigt upp till sin egen föregångare.

80 watt snabbladdning och lång batteritid. Läcker design inklusive den ikoniska OnePlus-knappen. Har dessutom 256 gigabyte inbyggd lagring.
Uppdateringsfrekvensen på 90 Hz sticker ut negativt. Dessutom svagt ljud och en kamera som kämpar med att leverera ordentliga bilder.
Läs hela testet

Samsung Galaxy A53 5G

Lite för många kompromisser

Samsung Galaxy A53 försöker upprepa sin föregångares framgång, men det sitter fel processor bakom skärmen.

Robust design med matt baksida som avvisar fingeravtryck. Stort batteri på 5 000 mAh samt imponerande batteritid. Lagringsutrymmet kan utökas med upp till 1 terabyte via microSD-kort. Fin skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens. Bra inbyggda stereohögtalare.
Levereras utan medföljande laddare och stöder bara 25 watt snabbladdning. Processorn hänger inte med och mobilen har inget dedikerat spelläge. Kameraprogramvaran kan ibland kännas långsam.
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple iPad mini 7 har gott om kraft men saknar nytänkande

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Ljud & Bild