Det är inte långt från gyllene medelväg till medelmåttighet. Samsung Galaxy Tab 4 balanserar precis på gränsen till medelmåtta, men i slutändan delar vi ut ett positivt, om än återhållsamt, betyg.
Designen är typiskt Samsung. Inga krusiduller, men en lite för glansig ram runt skärmen i fuskmetall samt en svart baksida med en smula struktur i något som ska påminna om läder men som naturligtvis är plast. Byggkvaliteten är respektabel och surfplattan känns tillräckligt rejäl, även om man inte bör använda Galaxy Tab 4 som bordtennisracket!
Skärmupplösningen är icke-imponerande 1280 x 800 pixlar, så både bilder och ikoner känns en smula gryniga på den 10,1 tum stora skärmen om man är van vid Full-HD. Det räcker dock gott och väl för att visa film i HD-format, och både hemskärmar, webbsidor, spel och bilder ser fina ut med varma, starka färger.
Ljudet hade däremot kunnat behöva en liten kraftinjektion. Volymen är visserligen bra nog, men ljudbilden är rent allmänt en smula grumlig och närmast sömnframkallande. Det är dock möjligt att piffa upp de olika frekvenserna med hjälp av en EQ – om man använder Samsungs musik- eller video-app till avspelningen, märk väl, det hjälper inte om man använder andra appar för att till exempel titta på film eller streama musik, som YouTube och Netflix eller WiMP och Spotify. EG:n är nämligen begränsad till Samsungs egna appar.
När det gäller prestanda trillar vi inte heller baklänges av förvåning. Med en Snapdragon 400 quad-core-processor på bara 1,2 GHz kan vi inte räkna med hur mycket som helst. I vårt sedvanliga prestandatest, Geekbench 3, får Galaxy Tab 4-surfplattan 342 poäng single-core och 1132 multi-core, och det är i den lägre ändan av skalan. Till exempel är den en bra bit under Google Nexus 7 från 2013, som vi testade för nästan ett år sedan – och som är flera hundra kronor billigare än Galaxy Tab 4.
Hur som helst, till vardags upplever vi inga särskilda problem. Även större och grafiktunga spel kör på ganska så fint, vilket tyder på att Samsung i praktiken lyckas utnyttja de begränsade processorkrafterna tillfullo.
Vi har testat wifi-utgåvan av Galaxy Tab 4, det finns också en version med 4G/LTE, men den är 1 000 kronor dyrare.
Slutsats
Galaxy Tab 4 klarar sig fint med tanke på priset. Samsung har tagit en del genvägar när det gäller skärm, material och processor, men det totala intrycket och den allmänna användarupplevelsen är absolut godkänd. Vill man ha ett bra ljud får man hålla sig till Samsungs egna appar, vilket är lite dumt nu när så mycket mediekonsumtion sker via streaming. Därför delar vi bara ut en trea i ljudbetyg, även om ljudet genom Samsungs appar egentligen är värt en fyra.
Också i detta test:
ASUS Transformer Pad TF103C
Muskelknippe utan finess
Med lite mer känsla för detaljer hade ASUS Transformer Pad TF 103C kunnat bli en testvinnare.
Dell Venue 8 Pro
En riktig minidator
Dell Venue 8 Pro bjuder på äkta datorprestanda i en mycket liten inpackning.
Lenovo Yoga Tablet 10 HD+
Inte som alla andra
Yoga Tablet 10 HD+ har en unik ergonomisk design, ett fantastiskt ljud och lång batteritid.
Acer Iconia W4-820
Bra men inte imponerande
Acer Iconia W4-820 är alldeles utmärkt, men det finns bättre alternativ för samma pris.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser