Man får riktigt mycket för pengarna med ASUS Transformer Pad TF 103C. Med i priset på lite drygt tvåtusen kronor ingår nämligen en tangentbordsdocka, så att surfplattan faktiskt går att använda som en liten laptop, så länge man utrustar den med rätt appar. Både dockan och själva surfplattan är robust byggd av vit och aluminiumfärgad plast, som skyddar mot stötar och vridningar på ett lysande sätt. Själva surfplatte-enheten är faktiskt en smula stor och tung att hantera, men den avrundade designen gör den behaglig att hålla i, så att användarkänslan ändå är OK.
Det är däremot inte bildkvaliteten. Upplösningen är bara 1280 x 800 pixlar, vilket egentligen ska räcka för att visa video i HD-kvalitet samt vara behagligt för ögat, men vi tycker att färgerna är matta och att bilder – både stillbilder och video – är oskarpa, och att ikoner på startskärmen till och med ser pixliga ut. Det är verkligen inte bra nog, ASUS.
Den otillfredsställande bildkvaliteten står i stark kontrast till enhetens prestanda, som är testets bästa. Transformer Pad TF103C är till skillnad från de andra Android-surfplattorna i detta test inte utrustad med en Snapdragon-processor från Qualcomm, utan en 64-bitars quadcore Intel Atom-processor, och vi kan verkligen lova att det bra tryck i den. I vårt prestandatest Geekbench får Transformer Pad 757 (single-core) respektive 2303 (multi-core) poäng, vilket är dubbelt så mycket som Android-rivalerna klarar av, och vår användarupplevelse bekräftar siffrorna. Appar startar snabbt, tunga och grafikkrävande uppgifter löses utan krusiduller.
Ljudkvaliteten är inte heller dum. Transformer Pad lider en smula av samma problem som Samsung Galaxy Tab 4. Nämligen att möjligheterna för att fintrimma ljudet ligger gömda i ASUS egna appar för avspelning av musik och video. Andra appar som YouTube, Netflix, WiMP och Spotify får nöja sig med Android-standardinställningarna, och då blir ljudbilden lite grumlig med oerhört störig bas. ASUS har dock inkluderat en allmän app som heter Ljudguide, som låter användaren växla mellan ett par fasta ljudprofiler som Musik, Film och Spel, men effekten är minimal.
Slutsats
Vi tvekar inte en sekund att berömma ASUS Transformer Pad TF103C för dess imponerande höga prestanda, för en hedervärd ljudkvalitet och för en robust och gedigen design. Vi ska också låta bli att klaga på tangentbordsdockan som man får med på köpet. Bildkvaliteten lämnar dock en hel del att önska med matta färger och oskarpa detaljer, och det sänker totalbetyget.
Också i detta test:
Dell Venue 8 Pro
En riktig minidator
Dell Venue 8 Pro bjuder på äkta datorprestanda i en mycket liten inpackning.
Lenovo Yoga Tablet 10 HD+
Inte som alla andra
Yoga Tablet 10 HD+ har en unik ergonomisk design, ett fantastiskt ljud och lång batteritid.
Acer Iconia W4-820
Bra men inte imponerande
Acer Iconia W4-820 är alldeles utmärkt, men det finns bättre alternativ för samma pris.
Samsung Galaxy Tab 4 SM-T530
Den gyllene medelvägen
Samsung Galaxy Tab 4 är en surfplatta som gör vad den ska, men inte mer än så.