TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Acer Iconia W4-820

Bra men inte imponerande

Acer Iconia W4-820 är alldeles utmärkt, men det finns bättre alternativ för samma pris.

Av / 2014-09-09 - 05:00
Acer Iconia W4-820

Home tycker

  • Sammanlagda prestanda är testets näst högsta. Både skärmen och ljudet får godkänt, men är inte pråligt.
  • Svårt att använda Windows-gränssnittet i skrivbordsläge på en 8-tums skärm. Design och byggkvalitet lämnar en del att önska. Saknar mobilt internet, och 32 GB minne är för litet när surfplattan ska köra en komplett Windows-version.

Det finns inte många tillverkare kvar som tror på Windows RT, surfplatteversionen av Microsofts operativsystem. Det gör inte Acer heller, som med sin Iconia W4-820 i stället har släppt en 8-tums surfplatta med en komplett version av Windows 8.1, vilket innebär att den både kan köra appar från Windows Store plus riktiga skrivbordsprogram. Dessvärre är detta långtifrån optimalt på en 8-tums skärm, som man måste vara försedd med fingertoppar av samma storlek som tändstickor för att sköta. Så små blir nämligen menyer och ikoner när upplösningen är 1280 x 800 pixlar. Och tyvärr erbjuder inte Acer någon form av alternativ skötsel, vare sig i form av en tangentbordsdocka eller en aktiv digitalpenna, vilket skulle ha varit uppfriskande och ett stort steg i riktning mot bättre användarvänlighet.

Hela härligheten bygger på en Intel Atom Z3740 quad-core processor av i stort sett samma typ som sitter i Dell Venue 8 Pro. De två maskinerna får också ut ungefär samma mängd kraft ur processorn. Dell får 785 poäng single-core och 2050 poäng multi-core medan Acer Iconia får 656 respektive 2135 poäng i vårt Geekbench 3-test. Och det innebär faktiskt att Acers surfplatta får näst högst poäng när det gäller totala prestanda. Med andra ord går allting så snabbt som man skulle kunna önska sig och så länge man håller sig till touch-gränssnittet med de för Windows vid det här laget så ikoniska dynamiska panelerna, går styrningen som en dans. Det är först när man rör sig över till det traditionella Windows-skrivbordet som man måste vara begåvad med rikliga mängder tålamod. Så svårt är det nämligen att pricka rätt och rent allmänt att använda gränssnittet.

Skärmen är lyckligtvis helt OK, så det finns inte det minsta problem att se de små bokstäverna och ikonerna. Bara att pricka dem. Vi tycker faktiskt att färgerna är en smula trista och matta, men i övrigt är skärmbilden både skarp och lättläst.

Ljudkvaliteten är också godkänd, även om ljudbilden inte är riktigt lika ren och skarp som i konkurrenterna från Dell och Lenovo. Volymen är det däremot inget fel på, och vi märker inte heller av någon förvrängning i något frekvensregister.

Det största problemet har vi faktiskt med plattans design och konstruktion. Iconia är tämligen tung i förhållande till sin storlek, och med en tjocklek på nästan 11 mm innehar den testets fetmarekord. Därtill kommer att den är ytterst plastig, vilket bland annat märks på en smula knarrande och knakande när vi utsätter den för vridtestet. Det kunde Acer gott ha gjort bättre.

Annons

Iconia W4 finns även i en version med 3G HSPA+ och 64 GB minne, men den kostar nästan dubbelt så mycket som vår testmodell.

Slutsats
Vårt samlade intryck av Acer Iconia W4-820 är återhållsamt positivt. Både prestanda, skärm och ljud är godkänt, men imponerar inte. När det gäller konstruktion – både fysisk design och skötsel – kunde Acer gott ha ansträngt sig en smula mer – och byggkvaliteten imponerar inte heller.

Också i detta test:

ASUS Transformer Pad TF103C

Muskelknippe utan finess

Med lite mer känsla för detaljer hade ASUS Transformer Pad TF 103C kunnat bli en testvinnare.

Höga prestanda och gratis tangentbord är den här surfplattans största fördel.
Bildkvaliteten är helt enkelt för låg, med matta färger och pixliga bilder. Och så får man klara sig utan mobilt internet.
Läs hela testet

Dell Venue 8 Pro

En riktig minidator

Dell Venue 8 Pro bjuder på äkta datorprestanda i en mycket liten inpackning.

Komplett Windows-version i kombination med robust design, utmärkt skärm, enastående ljudkvalitet och fina prestanda till ett pris som absolut är överkomligt, gör Dell Venue 8 Pro till testets bästa köp.
Att sköta Windows i skivbordsläge på 8 tum är omöjligt utan en aktiv digitalpenna, som måste köpas som extrautrustning. Saknar dessutom mobilt internet, och så är 32 GB inbyggt minne för lite när operativsystemet och Windows-programmen tar så mycket plats.
Läs hela testet

Lenovo Yoga Tablet 10 HD+

Inte som alla andra

Yoga Tablet 10 HD+ har en unik ergonomisk design, ett fantastiskt ljud och lång batteritid.

Den speciella Yoga-formen och utmärkt byggkvalitet och materialval gör Lenovo Yoga Tablet 10 HD+ till en lyxprodukt. Ljudkvaliteten är oöverträffad och bildkvaliteten absolut godkänd. Batteritiden är testets bästa.
Prestanda lämnar en smula att önska. Modellen med mobilt internet får nöja sig med 3G.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Tab 4 SM-T530

Den gyllene medelvägen

Samsung Galaxy Tab 4 är en surfplatta som gör vad den ska, men inte mer än så.

Designen är tunn och utan krusiduller. Även om upplösningen inte imponerar så är skärmen fin och har varma, skarpa färger. Och så får surfplattan ut maximalt ur den begränsade processorkraften.
Man får klara sig utan mobilt internet. Galaxy Tab 4 finns i en version med 4G/LTE, men den är 1 000 kronor dyrare. Ljudkvaliteten lämnar en hel del att önska, bortsett från om man använder Samsungs egna appar.
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Ljud & Bild