TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: ASUS Fonepad 7 LTE

Varken fågel eller fisk

Fonepad 7 LTE är efterträdaren till en produkt som verkligen missade målet.

Av / 2014-06-21 - 06:00
ASUS Fonepad 7 LTE

Home tycker

  • Kompakt liten surfplatta som är godkänd med tanke på priset. Framför allt eftersom man får 4G/LTE.
  • Absolut för stor för att ersätta en vanlig smartmobil. Skärmen är för mörk och oskarp, och prestanda kräver tillvänjning – även om vi har varit med om värre.

För ungefär ett år sedan testade vi ASUS första Fonepad. Det taiwanesiska märket klarar sig bra på PC-marknaden och har också blivit uppmärksammande för sina PadFone-produkter, som i enkla ordalag är kombinerade smartmobiler och surfplattor, som består av en självständig mobiltelefon och en surfplatteskärm med inbyggt batteri och plats för att docka telefonen.

Fonepad är på sitt eget sätt också en kombination av surfplatta och smartmobil, fast mer i samma stil som en phablet, vilket är vad vi brukar kalla smartmobiler som är så stora att de nästan är surfplattor. Men i Fonepads fall måste man nog säga att telefonen är så stor att den verkligen är en surfplatta. Skärmen är nämligen 7 tum stor, vilket gör Fonepad en smula större än en typisk phablet, och det är en liten skillnad som gör stor skillnad, om man säger så. För som vi kom fram till när vi testade den första Fonepad så kan en 7-tums apparat helt enkelt inte användas som telefon på något vettigt sätt. Visst, om man har ett headset eller har väldigt stora händer, men någon ersättning för en riktig smartmobil blir Fonepad aldrig. Och det är lite viktigt att få sagt, eftersom det är just det som ASUS hävdar är tanken med produkten. Men den tanken är alltså bara att glömma. Fonepad är en 7-tums surfplatta med telefonfunktioner, varken mer eller mindre, och du kommer att bli mycket trött på den om du investerar i en Fonepad och tror att du klarar dig utan din vanliga telefon.

Lite långsammare är iPhone 5
Samma sak gällde för den gamla Fonepad, och det gäller för nya Fonepad 7 LTE, som inte skiljer sig från sin föregångare alls när det gäller storlek och vikt. Det gör den lyckligtvis på ett par andra områden, vilket vi bara kan välkomna eftersom den första Fonepad var något av ett stolpskott som bland annat drogs med usla prestanda och problem med nätverksdelen. Fonepad 7 LTE har som namnet antyder 4G/LTE, som till på köpet fungerar lysande, men prestanda i övrigt är fortfarande inte särskilt bra, vilket nästan gör att man får känslan av att den blixtsnabba internetanslutningen är att kasta pärlor för svin. Vi kommer dock aldrig att klaga på snabbt internet, och Fonepad 7 LTE har trots allt en bättre processor än föregångaren och inte mycket sämre prestanda än den första iPhone 5, som var en av de snabbaste på marknaden när den lanserades 2012. I Geekbench 3 får Fonepad 7 LTE resultatet 451 poäng single-core och 1043 multi-core, medan ovan nämnda iPhone får 707 respektive 1225 poäng. Med andra ord är Fonepad 7 LTE betydligt mycket mer användbar än sin föregångare, som i det närmaste var oanvändbar. Förvänta dig inte några hastighetsrekord bara, och inte heller att du kan utnyttja den snabba internetuppkopplingen fullt ut.

Förutom 4G/LTE och en snabbare processor har nya Fonepad en bättre kamera, men skärmen är fortfarande likadan. Och den är tyvärr vare sig ljusstark eller skarp, framför allt inte i solljus, och vi tycker nog att det hade varit en bättre idé att ge Fonepad 7 LTE en finare skärm i stället för en finare kamera, om nu ASUS inte hade råd med både och.

Slutsats
Om du letar efter en billig 7-tums surfplatta som dessutom går att använda som mobiltelefon i en handvändning, är Fonepad 7 LTE inget dåligt köp alls. Prestanda kräver lite tillvänjning, men vi har varit med om värre. Skärmen ska helst stanna inomhus, men däremot kan du glädja dig åt att få 4K/LTE-uppkoppling med på köpet.

Annons
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild