Sony Xperia Z5 Premium mot iPhone 6s Plus

Phablet-duell: Xperia mot iPhone

Vilken mobil med extra stor skärm ska man köpa? Vi har rett ut skillnaderna.
Ljud & Bild tycker
iPhone 6S: Mycket praktiskt ekosystem med andra Apple-produkter. 3D Touch förenklar användningen. Snabb, bra kamera och batteritid. Sony Xperia Z5 Premium: Otrolig skärm med framtidsmöjligheter. Mycket bra prestanda och oftast bra batteritid. Utmärkt kamera, speciellt i svagt ljus.
iPhone 6S Plus: Mycket minne kostar därefter. NFC fungerar bara med Apple Pay. Sony Xperia Z5 Premium: Slukar ström i 4K-läget. Kantig design och mycket synliga fingeravtryck.
Specifikationer

Apple iPhone 6s Plus

 • Operativsystem: iOS 9
 • Skärm: 5,5 tum IPS 1080 x 1920 (401 ppi)
 • Processor: 1,8 GHz dualcore Apple A9
 • Minne: 2 GB / 16-128 GB
 • Kameror: 12 Mp + 5 Mp
 • Trådlöst: 4G LTE, Wifi ac, BT 4.2
 • Fysiskt: 158 x 78 x 7,3 mm, 192 gram
 • Batteri: 2750 mAh, 24 h samtal, 384 h passningstid
 • Pris: 8 600-10 800 kr
 • Webb: apple.com/se

 

Sony Xperia Z5 Premium

 • Operativsystem: Android 5.1.1
 • Skärm: 5,5 tum IPS 2160 x 3840 (806 ppi)
 • Processor: 1,5+2,0 GHz octacore Snapdragon 801
 • Minne: 3 GB / 32 GB + 200 GB micro SD
 • Kameror: 23 Mp + 5 Mp
 • Trådlöst: 4G LTE, Wifi ac, BT 4.1, NFC
 • Fysiskt: 154 x 76 x 7,8 mm, 181 gram
 • Batteri: 3430 mAh, 2 dagars batteritid
 • Pris: 8 000 kr
 • Webb: sonymobile.com
forfatter

(Foto: Tillverkare)

Ska man jobba mobilt har en vanlig mobil för liten skärm och en surfplatta är för otymplig att ha med sig. Då är en ”phablet” den perfekta storleken då den både går ner i jackfickan och har en skärm i användbar storlek. Vi har tittat närmare på de bästa modellerna från både Googles och Apples världar och rett ut vilka fördelar och nackdelar de har.

 

Utseende och konstruktion

Xperians design är densamma som i de mindre modellerna. Den har fortfarande en baksida av glas, men till skillnad från de andra är den blank. Speciellt om man väljer krom-modellen så blir den omedelbart nedsmetad av fingeravtryck, vilket direkt förtar det läckra utseendet. Att den är kantig är faktiskt ett större problem i denna storlek då det känns vasst i handen. Ett enormt plus är dock att det är den enda vanliga mobilen som är damm- och vattentät.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Även iPhonen har samma design som den mindre modellen, vilket i sin tur är samma design som förra modellen. Dock kan den fås i den nya rosaguld-färgen. Trots att den är något större än Xperian känns den bättre i handen tack vare de rundade kanterna. Även om den inte är lika skyddad som Xperian sägs den ha vattentåliga förseglingar på insidan, men det är inte officiellt. Jämfört med förra modellen har den fått tåligare glas och en starkare typ av aluminium.

Annons
(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Skärm

Xperians paradnummer är den galet högupplösta 4K-skärmen. Det ska dock noteras att den normalt sett kör i normal HD-upplösning för att spara ström och 4K aktiveras bara när man spelar film och visar bilder. Vid normal användning är det en gimmick men vi ser en framtid för detta när den används som skärm för Virtual Reality. Tack vare Sonys bildförbättrande teknik får man en utmärkt bildkvalitet från IPS-skärmen, speciellt färgåtergivningen.

Apples tidigare paradnummer med Retina-skärmar är numera ett område där man släpar efter konkurrenterna. Speciellt jämfört med Z5 Premiums dubbla punkttäthet. Med det sagt så räcker upplösningen bra vid normal användning och iPhone 6s ser både skarp och detaljerad ut. Även om den har bra kontrast och färgåtergivning så är det inget som sticker ut jämfört med konkurrenterna, speciellt inte Samsungs nya OLED-skärmar.

 

Kamera

Liksom sina lillebröder har Z5 Premium en ny kamera. Med en rekordhög 23 megapixels sensor skulle man kunna vara orolig för sämre bildkvalitet. Men Sonys ingenjörer vet vad de pysslar med. Normalt tas bilderna i 8 megapixel och tack vare den nya sensorn och optiken får man utmärkt skärpa och blixtrande snabb autofokus. Dessutom tar den de bästa bilderna i svag belysning, utan det brus eller grus som det normalt brukar medföra. Svårslaget.

Annons
(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Men Apple har inte heller legat på latsidan. 6s-serien har också fått nya kameror, nu med 12 megapixel i den vanliga och 5 i selfiekameran. Plus-modellen har dessutom optisk bildstabilisering för både stillbilder och video. Det gör den till den bästa iPhone-kameran hittills och vi uppskattar speciellt automatiken som gör att man sällan får en misslyckad bild. Både i normalt och svagt ljus tar den riktigt bra bilder, men inte i klass med Xperian.

 

Ljud

Vi gillar att Xperian har framåtriktade stereohögtalare vilket ger ett trevligt direkt ljud. Även om kvaliteten inte är den bästa. Däremot har Sony riktiga ljudkretsar på insidan med stöd för Hi-Res Audio. Det innebär att man kan få riktigt bra ljud i hörlurarna om de också är certifierade för högupplöst ljud.

Högtalaren på iPhone sitter som bekant i nederkant vilket är okej om den ligger på ett bord, men kan vara ett problem om man håller den i händerna i porträttläge. Ljudet är fullt godkänt med hörlurar men är inte i klass med Xperia eller HTC One. Däremot kan man plocka ut ljudet digitalt via Lightning-kontakten vilket ger möjligheter till riktigt bra kvalitet.

 

Annons

Användning

Tyvärr har Z5 ännu inte fått Android 6.0 men Sonys anpassning av gränssnittet är snyggt och praktiskt. Däremot hade vi gärna sett att alla Sony-appar var valfria att ladda ned. Installationsguiden är utmärkt med hjälp att komma igång samt överföra innehåll från den gamla mobilen, oavsett om det är Android eller iOS. Fingeravtrycksläsarens placering är inte ideal, men den reagerar tillräckligt snabbt och fungerar för det mesta på första försöket.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Fingeravtrycksläsaren på iPhone sitter däremot helt rätt och fungerar nu nästan för snabbt. Den nya 3D Touch funktionen gör att skärmen känner hur hårt man trycker, vilket ger nya möjligheter. Man kan få upp ”högerklick-menyer” på appar för de vanligaste funktionerna eller förhandsgranska innehåll i dokument. iOS 9 är ett steg framåt och vi uppskattar speciellt hur bra mobilen samarbetar med iPad och Mac så att det känns som ett sammanhållet system.

 

Prestanda

Vad gäller råa prestanda är iPhonen snabbare än Xperia med 37 % bättre siffror i Basemark OS II, 87 % bättre i Geekbench för en processorkärna, och 24 % snabbare som webbläsare enligt Browsermark. Däremot är det dött lopp när man använder flera processorkärnor och när det gäller grafikprestanda. Oavsett vilken modell man tittar på är detta bland det snabbaste man kan köpa och räcker mer än väl för de flesta användningsområden.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Annons

Slutsats

Detta är bland de bästa mobilerna just nu. Xperia Z5 Premium har lite bättre kamera och skärm men är å andra sidan obekvämare i handen. iPhone 6s Plus är bekvämare att använda och har smartare finesser som 3D Touch men skärmen är inte längre så imponerande. Vad gäller användningen så handlar det om man föredrar de avancerade möjligheterna med Android eller bekvämligheten och användarvänligheten i iOS. Så det är till sist tycke och smak som avgör vilken man väljer.

Läs även testet av Samsungs phablet Galaxy S6 edge+

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Läs också: