Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Sony Xperia Z1 Compact

Äntligen!

Sony har fattat något konkurrenterna inte har. En miniversion av en toppmodell ska bara vara mindre, inte sämre.

Av / 2014-01-23 - 16:18
Sony Xperia Z1 Compact
Peter Gotschalk

Xperia Z1 Compact är, precis som namnet ger en antydan om, en kompakt version av flaggskeppet Xperia Z1. Den japanska elektronikjätten Sony är inte den första mobiltillverkaren som kommit på tanken att släppa en krympt version av en populär toppmodell. Först ut var Samsung med sin Samsung Galaxy S III mini och senare med Galaxy S4 mini, och för ett par månader sedan följde HTC efter med HTC One mini. Vi har testat flera av minimodellerna och gång på gång har slutsatsen blivit att miniversionen i bästa fall är en medelmåttig smartmobil till som bara har fått påklistrat samma namn och samma design som sin större och populära highend-släkting och sedan sålts till överpris.

Därför hade vi svårt att sluta jubla redan när Sony lanserade Xperia Z1 Compact, samma sak hände när vi såg telefonen för första gången på CES-mässan i Las Vegas. Sony gjorde nämligen klart från början att deras minimodell på i stort sett alla områden skulle vara helt identisk med toppmodellen som den fått sitt namn från. För att tala klarspråk: Sony Xperia Z1 Compakt är samma telefon som Xperia Z1, fast mindre.

Närmare bestämt är skillnaderna en skärmstorlek på 4,3 tum i stället för 5 tum på Xperia Z1, samt att batteriet i Z1 Compact är på 2300 mAh medan den stora modellen har 3000 mAh. Å andra sidan hade det varit svårt att konstruera en mindre telefon utan att göra skärmen mindre, och samma princip gäller batteriet, som helt enkelt inte behöver vara lika stort eftersom skärmen är mindre.

17201494759AM_635_sony-xperia-z1-compact
Till skillnad från Sony Xperia Z1, som har 1080p-upplösning, får Xperia Z1 Compact nöja sig med vanlig 720p.

Det finns dock en tredje skillnad mellan de två telefonerna. Skärmen på Z1 har 1920 x 1080 pixlar, medan Compact-versionen får ”nöja sig” med 1280 x 720. Rent konkret innebär det att pixeltätheten är mindre än i Xperia Z1, fast å andra sidan har vi svårt att föreställa oss att en högre upplösning skulle haft någon större poäng med tanke på skärmens storlek, så vi är villiga att förlåta Sony för denna enda nedgradering av Z1 Compact i förhållande till ”storebror” Z1. Dessutom är det värt att poängtera att skärmen på Z1 Compact är av IPS-typ, till skillnad från Z1 som har en TFT-skärm. Det betyder att Z1 Compact bland annat har bättre betraktningsvinkel.

Eftersom resten av telefonen alltså i stort sett är identisk med Xperia Z1 kunde vi egentligen bara ha kopierat vårt test av den, men det hade varit i enklaste laget. Och dessutom finns det en speciell aspekt som vi också vill bereda plats åt. Men här kommer alltså vår viktigaste kritik från testet av Xperia Z1, som vi fortfarande står för – även när det gäller Z1 Compact:

Återvunna rosor
Kvalitetskänslan är utmärkt med fram- och baksida i härdat glas samt en mycket stabil metallram. Z1 Compact är precis som sin namne vatten- och smutsavvisande, och även om det knappast betyder att man ska med sig mobilen i badkaret i flera timmar så tål den alltså att bli tappad i en vattenpöl eller i toaletten (!) utan att man behöver drabbas av panik.

Skärmen är en av de finaste vi har sett på en smartmobil. Sony använder sig av sin så kallade Triluminos-teknik, som de tidigare har använt sig av i vissa av Bravia-TV-apparater, och utan att gå in på tekniska detaljer så innebär det att skärmbilden är osedvanligt klar och skarp. Även om pixeltätheten inte är i närheten av så hög som i Xperia Z1 så tycker vi inte att det finns någon skillnad på de två skärmarna som går att se med blotta ögat.

Ljudkvalitet
Ljudkvaliteten är imponerande bra, både när man använder telefonen som musikspelare och när man ringer. Sony har stoppat i finesser som brusreducering i mikrofonen, som minskar bakgrundsbruset i samtal, samt högtalarröstförbättring som återger röster fylligare. Walkman-appen gör musiklyssnandet till en glädje. Inte nog med att man har tillgång till Sonys egen musikaffär Music Unlimited, utan det är också lätt att hitta andra musikkällor.

xperia-z1-compact-2
Xperia Z1 Compact finns i fyra olika färger.

Kameran har vansinniga 20,7 Mp och har som nämnts ovan fått samma Exmor RS-sensor som sitter i Sonys kompaktkameror. Även elektronik och programvara kommer från kompakterna. Tillsammans med det ljusstarka G-objektivet med bländare F2.0 får man överraskande bra bilder.

Titta bara på bildspelet, här det finns exempel på både makrobilder och bilder tagna i halvmörker.

DSC_0039 DSC_0037 DSC_0034 DSC_0031 DSC_0028
<
>

Sist men inte minst ligger prestanda på precis samma nivå som Xperia Z1. Geekbench 3, som vi använder för att benchmark-testa mobiltelefoner, ger ett fint resultat på 931 i single-core och 2838 i multi-core, och Browsermark 2.0-testet ger 2825 poäng. Z1 Compact är med andra ord blixtsnabb. Testresultaten motsvarar för övrigt våra egna upplevelser när vi använt telefonen till vardagligt bruk.

Xperia Z1 Compact mot iPhone 5s
Sony gör ingen hemlighet av att man siktar på frustrerade iPhone-användare med sin nya telefon. Många nuvarande iPhone-ägare är nämligen förtjusta i den lilla 4-tumsskärmen på iPhone 5, 5C och 5S, så trenden att snudd på samtliga Android-toppmodeller får allt större skärmar är faktiskt ett hinder när det gäller att få iPhone-kunderna att byta plattform och mobilmärke, anser Sony. Därför har vi också tittat närmare på hur Sonys mini-toppmodell klarar sig i en duell med Apple nuvarande flaggskepp, iPhone 5S.

Sony-Xperia-Z1-Compact-vs-iPhone-5S

Om vi börjar med skärmen så är både färgtemperatur och upplösning en smula bättre på Xperia Z1. iPhone 5S avgår dock med segern när det gäller vitnivå. I slutändan anser vi att Sony vinner med en hårsmån före Apple. Inte minst eftersom bilder och framför allt video helt enkelt ser bättre och läckrare ut på Sony-skärmen.

På ljudsidan vinner Apple när vi använder telefonerna som musikspelare. Båda har en nyanserad och precis ljudbild, men det finns mer kraft och tyngd i iPhone. Även i de inbyggda högtalarna. Å andra sidan har Sony som sagt ansträngt sig för att telefonsamtal faktiskt ska låta bra, så där hänger Apple inte riktigt med.

Kameran i Xperia Z1 Compact har ju en mycket, mycket högre upplösning än de 8 megapixlar som iPhone 5S har till sitt förfogande, men de båda telefonerna ligger faktiskt ändå på ungefär samma nivå. Z1 Compact är bättre på att ta bilder i mörka miljöer, medan kamera-appen i iPhone är snabbare och enklare att sköta.

Tittar vi på rena prestanda så får iPhone 5S 1406 respektive 2549 poäng i Geekbench 3, vilket gör den lite snabbare än Z1 Compact på en del uppgifter och lite långsammare på andra. Surfandet med iPhone 5S, både i benchmark-test och i normal användning, går lite snabbare än med Z1 Compact (3484 jämfört med 2825 i Browsermark 2).

Sammanfattningsvis är det alltså inte direkt tal om att Xperia Z1 Compact prejar iPhone 5S av banan, men ska man byta till Android och inte har lust att släpa runt på en jättestor telefon så är Sony Xperia Z1 Compact antagligen det bästa alternativet på marknaden just nu.

Slutsats
Sony Xperia Z1 Compact är den första miniversionen av en befintlig toppmodell som lever upp till sitt namn även när det gäller prestanda. Den är tveklöst den bästa ”minin” på marknaden och hela den bukett rosor vi belönade Xperia Z1 med, tvekar vi inte en sekund att ge till Z1 Compact också. Hastigheten är i topp, skärmen är knivskarp och har supertjusiga färger, och kameran befinner sig i en klass där inte särskilt många konkurrenter kan vara med. Ljudet är läckert, om än inte riktigt så kraftfullt som vi hade velat, men däremot har Sony gjort mycket för att göra ljudet bättre när man ringer, vilket vi applåderar.

Äntligen finns det en tillverkare som har fattat hur en mini-toppmodell ska se ut. Vi får bara hoppas att konkurrenterna följer efter.

Home tycker

En äkta mini-toppmodell som på i stort sett alla områden är lika bra som sin storebror Xperia Z1. Framför allt förtjänar den snygga och knivskarpa skärmen och den makalöst goda kameran beröm. Och det skadar ju inte att mobilen är blixtsnabb och dessutom både smuts- och vattenavvisande. Det inbyggda minnet på 16 gigabyte är förmodligen för litet för de flesta, så man får plocka fram plånboken och köpa ett microSD-kort.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Samsung riskerar att bli omsprungna av Motorola

Huawei Honor är tillbaka!

Större och snabbare

Världens snabbaste och dyraste iPad

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Rulla till toppen